Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

kolumny podlogowe 3 way 4 speakers...:)

UKey 05 Sep 2005 23:57 7265 9
  • Witam :) oto moje kolumienki ktore nie dawno zlozylem, a w zasadzie maksymalnie je przerobilem :) - kiedys, w czasach technikum, zlozylem pewne kolumny( zdjecie czarnej kolumny ze srebrnymi glosnikami) , byla to moja pierwsze konstrukcja, skladajac ja i projektujac nie wiedzialem nawet ze jest cos takiego jak TS ( to bylo jakies 6-7 lat temu) pudlo skopiowalem z pewnych tannoyow ktore mialy podobne ( wymiary) glosniki, graly tam x2 glosniki 20cm ( typowe do sobow samochodowych :) ) i kopulka aldy :), gralo to bardzo "basowo" - szczegolowego srodka nie bylo i soprany bardzo przecietne :/ jednym slowem - dobre do techno :) i nic poza tym :) . W wakacje zarobilem troche i postanowilem cos poskladac nowego jak juz mnie z roboty wywalili :D , postawilem na konstrukcje 3 drozna gdyz mam(y) dostep do sredniej klasy glosnikow(TVM,STX) ( fajerwerkow raczej by w ukladzie 2 droznym nie bylo - kompromis - albo dobra srednica albo porzadny bas ale burzacy srednice) i musze przyznac ze wstepnie jestem zadowolony - przewiduje tylko male zmiany w tlumieniu glosnikow ale o tym pozniej:) glosniki grajace w moim zestawie to :

bas - x2 stx 22/120/8 SS, polaczone rownolegle ( wybralem je ze wzgledu na cene (40zl) ,Qts i Fs, no i ladnie sie prezentuja poza tym zmiescily sie idealnie w obudowe jaka mialem,to dosc dobre glosniki jak za taka kase, co prawda efektywne to one nie sa, no i maja dziure w charakterystyce przenoszenia,ale za to x2 :) co daje jakies 88dB - graja w BR oczywiscie 60 litrow - obudowa strojona na ok 36Hz - co daje max impuls ok 14,8ms ( nie jest tragiczny) i nieco podbija charakterystyke przenoszenia glosnikow w tak zestrojonej obudowie ( ok 2,5dB przy 60-70Hz) - z basu jestem bardzo zadowolony - jest niski, miesisty ale sie nie ociaga, bardzo dobrze brzmi zarowno bas jaki stopka czy beaty w techno, jestem zadowolony w 110%, niestety mam narazie wzmacniacz 25 W na jakims monolityczym scalaczku i nie moge poszalec ( kontrola tez srednia :/)ale juz ten wzmacniacz potrafi narobic przyjemnego halasu:) jednym slowem - dla mnie,super.

srednica - niesmiertelny ARP 150/4 TVMu - strasznie "glosny" sredniak, stlumilem go 4dB ale wydaje mi sie ze jeszcze bede musial - jakies 5-6dB - bo w niektorych momentach ( glownie przy rocku,muzyce z duza iloscia sredniego pasma ) kolumna brzmi "metalowo" - srednicy jest za duzo, kluje uszy, ale za to przy cichym sluchaniu gra pieknie ( ale i tak go stlumie bardziej :) ) w miare szczegolowo - rowniez jestem zadowolony -za 40zl - rewela - z tym moim tlumieniem ( 4dB) muzyka klasyczna wypada super, gorzej jak juz napisalem z rockiem itp ale nie jestem pewny czy to tylko wina glosnika ( wzmacniacz...) ten glosnik jest bezlitosny dla mp3jek - wszystko czego nie slyszalem wczesniej ( rozne stuki, szum!!!! :) ) teraz sa bardzo dobrze slyszalne.... glosnik "wychwytuje" jak gitarzysta slizga sie po strunach gitary akustycznej...niestety uderzania w klawisze fortepianu juz nie slychac...:) :)

wysokie tony - zdecydowalem sie zaryzykowac i postawic na STXa - nie pamietam symbolu glosnika ale jest to ten z jedwabna kopulka za 38zl , bo slyszalem o nim nie pochlebne komentarze - bezpodstawne, wszystkie dementuje :) - pierwsze na co zwrocilem uwage to masa i wykonanie tego glosnika - glosniczek na prawde "se wazy" , bardzo solidny, obiecujacy... :) dzwiek???? ( pracuje stlumiony 3dB) cudownie :) matowy przede wszystkim, spokojny, kiedy trzeba milczy jak grob po czym slychac piekne talerze ( utwory Mozdzera - glosnik gra na nich super :) ) znow , musze przynac jestem zadowolony, poza tym rowniez swietnie sie prezentuje - za 38zl - znow :) rewela

obudowa jest wykonana z 18mm wiorowki, w dodatku nie surowej tylko z okleina ( takie zamawialem u stolarza 6 lat temu) kupilem tylko nowe przody w ktorych wycinalem otwory pod glosniki, bardzo solidnie ja poskrecalem ( wkrety do gipsu,dosc gesto +klej) i uszczelnilem silikonem, szpachlowanko ( szpachlowka akrylowa)... szlifowanko( papier 60,150)... okleilem je modyfikowanym fornirem (jasny dab) na zimno ( polecam ten znany na elektrodzie klej henkela i pozdro dla chlopakow ktorzy mi go doradzili) calosc malowalem 2 razy polmatowym lakierem poliuteranowym - bardzo wydajny - efekt koncowy - bardzo ladnie wyszlo, myslalem ze bedzie gorzej - obudowa wyszla w "angielskim" kolorze ( tannoy :) ) , zaszalalem i stoi to na kolcach w kolorze zlotym - robi wrazenie...:)

zwrotnice - janbo - 700Hz/4,6kHz 6/12/6/12 dB/okt - niestety kupne bo nie mam oprzyrzadowania az takiego - jednak pokusilem sie o sprawdzenie jak pracuja korektory impedancji zwrotnicy ( speaker workshopem) - powiedzmy ze moze byc :) - osobiscie wolalbym zeby ARP gral od nizszych czestotliwosci ale podobno nie wyrabia, rowiez chyba lepiej gdyby konczyl grac wczesniej ( ok 3-3,5kHz) ale jest i tak dobrze - moze sie kiedys pokusze i namieszam w zwrotkach - narazie z dzwieku jestem zadowolony i nic nie bede zmienial w podzialach, wszystko polaczone przewodem ofc 1mm.

koszty - mnie wiecej - obudowy mialem, nowe przody 40zl, glosniki ( 265zl stx 84zl tvm), zwrotnice 150+16zl tlumiki, fornir 95zl, BR+kolce (elektroland) 35zl reszta niecale 200zl ( kleje, lakiery,sruby,pedzle,papier,szpachle, duzo sie tego nazbieralo :/ )

na koniec kilka fotek - z gory sorki za jakosc ( ostrosc :) ) nie umialem do konca obslugiwac tego aparatu :)

Cool? Ranking DIY
    About Author
    UKey
    Level 15  
    Has specialization in: audio
    UKey wrote 187 posts with rating 58, helped 14 times. Live in city Jaworzno. Been with us since 2005 year.
    MotoMan
    Level 14  
    Nom fajnie jak popatrzyłem na zdjęcia jak kleiłeś fornir to i mi się to przypomniało jak ja to robiłem (ah te wspomnienia). Też ma ARP i też strasznie krzyczy mimio stłumienia go do poziomu niskotonowych dalej krzyczy, ale bede go wymieniał na ARX 150 podobno lepszy, i juz bym nie musił bym obniżac jego efektywności, też pomyśl sobie o tym, ale narazie radze sobie za pomoca equalizera, ale w winampie :D. Co do wysokoiego to mogleś dac cos lepszego Vife czy Visatona, są takie modele co możesz dorwać je za 50 zł. Chyba dość nisko dostroiłeś br (wnioskuje po jego rozmiarze), a to może powodowac obniżenie efektywności głośnika.

Teras kilka pytan, w jaki sposób obrabiałeś fornir na kantach i rogach bo mi to nie zawsze ładnie wychodzi??
    Kiedy wkręcaleś kolce juz po obklejeniu kolumny, i wogle jak to robić bo też chem je dać, i czym wkręcałeś??
    Nie symulowalem tych STX ale 60 l to wydaje mi się dość sporo nie maż problemów z wytrzymałośćią mocową?
    CJ_Basseer
    Level 24  
    To tak:
    wysokotonowego mogles dac arv,
    na bas nei powinienes narzekac jak za ta kwote, oczywiscie majac wzmaka okolo 2x200W RMS;]
    Fornir ładnie położony, ogólnie kolumienki mi się podobają, tylko nie ten GDWK;/

MotoMan - br musi być duży bo stxy "pompują" dużo powietrza;]
    UKey
    Level 15  
    Po symulacjach glosnikow w winisd wychodzi ze glosniki moga przyjac max ok 155W przy tym "dolku" w wykrecie mocy vs czestotliwosc - chyba wystarczy bo i sama zwrotnica wiecej nic 150 W rms nie przeniesie - takze powinno wystarczyc, co do forniru - mialem cale platy troche wieksze niz potrzebawalem ( ok 3-5cm) na scianke - przyklejalem potem delikatnie obcinalem ostrym nozem do tapet krawedz prostopadle do forniru dociskajac jednoczesnie ostrze noza do prostopadlej krawedzi tak ze za sie ostrze troche wyginalo ale nic mu sie nie stalo za to masz bardzo rowno przyciete - potem jeszcze papierem sciernym 150 na klocku tez prostopadle do forniru - dodatkowo kiedy szifowalem w poprzeg slojow dosciskalem fornir deska zeby sie jak najmniej postrzepil ale w kilku miejscach i tak sie polamalo troszke :/ . pod kolce otwory zrobilem wczesniej, potem jak juz okleilem szukalem ich igla :) jak juz znalazlem wtedy przebilem poprostu fornir recznie wiertlem :) - kolcy sie nie wkreca wchodza " na wcisk" ale ja je wolalem jeszcze podkleic przed wsadzeniem. Z tymi wysokotonowymi to bylo tak - bralem te x4 GDNy to i wzilolem od razu GDWK , no roznicy w cenie miedzy teslami a tymi stxami prawie niema a spakowali do jednej paczki :D narazie nie narzekam na nie - musialbym chyba posluchac tych ARV
    dothan
    Level 13  
    Świetna sprawa na takim czymś można zarabiać wspaniale wyglądają i grają napewno byś sprzedał za 200 % ceny :)) i robił następne lepsze i droższe :)
    UKey
    Level 15  
    Chcialem dodac, ze dokolanem opisanej wczesniej zmiany w zrwotnicach - majac przy sobie sterte rezystorow mocy doszedlem chyba do lepszego brzmienia - niema juz tego metaliczego brzmiau przy wyzszych mocach - tlumik na sredniotonowy - 6dB , na wysokotonowy - 5dB, moze troche duzo i efektywnosc spadla ale za to gra leszcze lepiej!! pozdro :)
    de Virez
    Level 24  
    Kolumienki fajne, może dlatego, że ARP ma za duże pasmo, to tak sie drze? przydało by sie go uciąc na 3 kilo...(jak pisałeś)
    PS. ale lekture to masz wysokiej klasy ;p

______
    odp do posta niżej:)
    to juz hi fi zmusza do czytania faktu?? :P
    UKey
    Level 15  
    Teraz jest juz ok, wszystko gra :d a ta lektura to chyba przez to zaczytywanie sie w niektorych czasopismach o tematyce HIFI :P ale chyba sie przyjemne czyta...:>:> w kazdym razie niepotrzebnej bajerki niema :P pozdro !
    Nevon
    Level 22  
    bardzo fajna konstrukcja. tez bym chciał podobną :) tylko bym takie rzeczy zmienił :
    kolejność głośników - jeden GDN na sama górę
    BR na tył albo w formie jakiś efektywnych szczelinek między ścianami bocznymi a GDWK i ARP (nie lubię takiej rury na froncie jakiejkolwiek kolumny :/ )
    no i jeszcze bym zmienił włukno szklane na celuloze

GDWK bym zostawił na 100% - wytrzymalszy, ładniejszy a jak przeglądałem charakterystyki obydwu od niezależnych testujących to jakoś bardziej mi sie podobała niż ARV
    demon_dE_midi
    Level 17  
    no, mi sie konstrukcja bardzo podoba i jedyne do czego bym sie przyczepil to te krzywe otwory glosnikowe i kanalizacyjna pcv na br... ale przeciez tego itak nie widac i w zaden sposob nie wplywa na jakosc wiec jest oki :) jak dla mnie ladne...