Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Siemens EQ 5 macchiato - Ekspres nie parzy kawy - woda ląduje do tacki

zydanet83 25 Jan 2019 20:28 6372 4
    zydanet83
    Level 14  
    Witam . Od jakiegoś czasu walczę ze swoim ekspresem ciśnieniowym . Niestety z marnym rezultatem .
    Jest to model firmy siemens EQ5 model TE503201RW/12

Postaram się przedstawić całą historię tej walki .
    Zaczęło się od tego , iż podczas parzenia kawy , ekspres zamiast przez dyszę , wylewał wodę przez zbiornik wyrównawczy .
    Wówczas przeczyściłem cały zespół zaparzający , ale niestety nic to nie pomogło . Postanowiłem zespół zaparzający rozkręcić na części pierwsze i poczyścić tak od serca . Też tak uczyniłem i tak jak poprzednio nic to nie pomogło .
    Rozebrałem wówczas ekspres aby zrozumieć zasadę jego działania . I po wielu testach zauważyłem , iż woda zamiast do dysz zostaje kierowana wężykiem powrotnym do zbiorniczka ( gorąca woda więc grzałka jest sprawna ) . Dodam , że dysza do spieniania mleka działa prawidłowo , bo gdy wyciągam ją daje gorącą wodę itp.
    Przyuważyłem wówczas , że w zespole zaparzającym sprzęgło miało urwane dwa ząbki , przez co woda trafiała z otworu "a" do otworu "b" .... Więc sprzęgło nie działało .
    Pokleiłem je ..... I udało się mi zrobić 2 kawy ... Zadowolony myślałem , że sprawa jest opanowana i zamówiłem nowe sprzęgło .
    Na drugi dzień po włączeniu ekspresu woda już przez dysze nie poleciała i pojawił się napis konieczne czyszczenie.... Woda zaczęła przelatywać do tacki przez zespół zaparzający . ..... wykonałem czyszczenie ...
    Jak dotarło do mnie nowe sprzęgło wymieniałem je , ale woda zaczęła znowu wypływać na tackę ze zbiornika wyrównawczego .
    Wówczas znowu postanowiłem włoży stare poklejone sprzęgło . Udało się zrobić jedną kawę , ale znowu pojawił się napis potrzebne czyszczenie ...
    Rozebrałem kolejny raz cały zespół zaparzający myśląc , że coś jednak jest przytkane .... Moją uwagę przykuł tłok z metalowym sitkiem , który prasuje kawę , do którego wędruje esencja kawy . Przedmuchałem go na kompresorze i zauważyłem , że owy tłok przepuszcza powietrze do około 4 barów potem blokada .( oczywiście przepuszcza powietrze w granicach od 8-4barów , poniżej już nie ). Nie wiem czy tak powinien działać ? Ekspres teoretycznie powinien dawać 15 barów .

Na dziś dzień sprawa wygląda tak : kawa jest mielona i pompa pompuje wodę do grzałki grzałka podgrzewa wodę i podaje ją na zespół zaparzania , a ten wywala cała wodę po zespole do tacki na skropliny .... Normalnie ręce opadają ....
    Moje przypuszczenia są takie , że jeśli owy tłok działa poprawnie , wówczas wina leży po stronie zbyt niskiego ciśnienia ... Może pompa - koszt nowej to 260zł , a szkoda wydawać tyle kasy skoro może to nie być to ....
    Dodam , że ekspres ma jakieś 3 lata i dalej działa na pierwszych uszczelkach ..
    Będę wdzięczny , za każde rady ....
    Może wiecie co może być powodem takiego zachowania się ekspresu ?

Dodano po 15 [godziny] 1 [minuty]:

A tak z innej beczki ... Mam pytanie pośrednio nawiązujące do mojego wcześniejszego postu .....
    Z tego co widzę na internecie firma north.pl z siedzibą w Koszalinie jest najlepiej zaopatrzoną firmą w części zamienne ....
    A pytanie brzmi jak wygląda sprawa zwrotów do nich towarów ??? Chodzi o to , że w moim ekspresie opisywanym powyżej , może niewłaściwie działać jedna z kilku elementów .... A ich ceny wahają się od 25 - 260zł ... Pewnym rozwiązaniem było by zakup tych części i sprawdzanie . Ale czy wyżej wymieniona firma przyjmie zwrot takich części ? Nie chodzi tu o sam fakt parzenia, ale tylko funkcji płukania . Głównie mam tu na myśli pompę która kosztuje najdrożej ...
    Po mojej lekturze serwisówki innego modelu siemensa wnioskuje , że wadliwa może być : Pompa , stare uszczelki , bądź zawór który łączy się z zespołem parzącym .... Generalnie po lekturze uważam , iż winnym jest zbyt małe ciśnienie podawane na zmieloną kawę .... Bo opisywany powyżej tłok względem serwisówki powinien działać przy 4,5barów , co zgadza się z moim testem .
    Super_technik
    Level 15  
    Taki długi monolog i dalej nie wiesz co jest uszkodzone. Chcesz wszystko wymieniać "na pałę". Jak nie ustalisz co jest uszkodzone to nie naprawisz.
    A zwrócić możesz tylko nieużywane części - zwrot konsumencki.
    zydanet83
    Level 14  
    Kolego widzę , że nie masz nic do powiedzenia odnośnie zadanego tematu , a się wypowiadasz . Po co ? Co do wymiany części już się dowiedziałem . Zwrotu można dokonać części które nie noszą znamion używania ... Co to mojego monologu .Jak byś miał chociaż malutki ułamek wiedzy na ten temat to byś wiedział , że aby działał prawidłowo ekspres muszą być sprawne wszystkie urządzenia , zawory itp. Głupia gumowa uszczelka korpusu może powodować stratę sprężania a tym samy takie , a nie inne działanie . Więc nie ma możliwości sprawdzenia , bez odpowiedniego sprzętu pewnych części . No chyba , że się ma szósty zmysł . Tak więc pytanie do ciebie : Jak sprawdzić sprężanie tej pompy lub szczelność zespołu parzenia ?

Dodano po 1 [minuty]:

Jeszcze jedno , opisany wyżej zawór odpadł , rozebrałem go na części pierwsze i działa poprawnie .

Dodano po 13 [godziny] 14 [minuty]:

Zauważyłem dziś pewne nie prawidłowe działanie zespołu zaparzającego . W momencie gdy króciec ( niebieski) zespołu zaparzającego wchodzi do sprzęgła , te nie zamyka otworu powrotu do zbiornika wyrównawczego . To by tłumaczyło wylewanie wody na powrót do tacki . Sprzęgło jest nowe więc z cała pewnością nie jest to wina sprzęgła . Jak dociskam niebieski króciec sprzęgło zamyka wylot powrotu , więc wydaje się , że powodem jest nie dociągnięcie zespołu zaparzającego , tylko nie wiem dlaczego ?
    Martwi mnie to , że jak zamieniam sprzęgło na te poklejone woda przelatuje do tacki przez zespół zaparzający .....
    zydanet83
    Level 14  
    Sprawa rozwiązana, temat do zamknięcia .... Powodem złego działania ekspresu były uszczelki . Jednakże sama wymiana uszczelek nie pomogło , gdyż uszczelnienie zbiorniczka zasypowego zestawu zaparzającego , również przepuszczała ciśnienie ( a ta uszczelka jest wprasowana w zbiorniczek a koszt wymiany podzespołów był zbyt duży ) . Rozsądniejszym rozwiązaniem okazała się wymiana całego zespołu zaparzającego co rozwiązało problem . - Ekspres działa jak nowy . Koszt naprawy 260zł
    zydanet83
    Level 14  
    Sprawa rozwiązana, temat do zamknięcia .... Powodem złego działania ekspresu były uszczelki . Jednakże sama wymiana uszczelek nie pomogło , gdyż uszczelnienie zbiorniczka zasypowego zestawu zaparzającego , również przepuszczała ciśnienie ( a ta uszczelka jest wprasowana w zbiorniczek a koszt wymiany podzespołów był zbyt duży ) . Rozsądniejszym rozwiązaniem okazała się wymiana całego zespołu zaparzającego co rozwiązało problem . - Ekspres działa jak nowy . Koszt naprawy 260zł

Dodano po 1 [minuty]:

Tak jak napisałem powyżej . Jeśli ktoś by miał problem z tego typu ekspresem służę pomocą .