Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak podłączyc telefon do magnetofonu, aby móc nagrać audio na telefonie?

Misiekxdxd 26 Jan 2019 16:50 1206 3
    Misiekxdxd
    Level 5  
    Witam! Chciałbym się dowiedzieć, czy zastosowane przeze mnie rozwiązanie da rezultat. Chciałbym zgrać kasetę na telefon (przez jack). I tutaj jest moje pytanie. Bo podłączenie kablem jack to jack nie działa. Telefon nie wykrywa że cokolwiek jest podłączone. Dyktafon nagrywa mi po prostu z mikrofonu w telefonie. Czy zastosowanie przejściowki 4 pinowej na mikrofon i słuchawki (wpięcie jej do telefonu) zadziała? Nie chcę wyrzucać pieniędzy w "błoto".
    Dziękuje za odp. ;)
    Zdj. w załącznikach.
  • Helpful post
    Grzegorz Markowski
    VIP Meritorious for electroda.pl
    W żaden sposób telefon nie "wykryje" magnetofonu jako mikrofonu.
    Przejściówka, którą pokazałeś zadziała, ale...
    Wyjście słuchawkowe magnetofonu jest stereofoniczne, a w telefonie wejście mikrofonu jest monofoniczne. Czyli z dwóch kanałów magnetofonu, zrobi się suma i w telefonie nagra się to samo w obydwu kanałach.
    Poza tym, sygnał z gniazda słuchawkowego magnetofonu ma zbyt duży poziom w stosunku do czułości wejścia mikrofonowego w telefonie. Nagra się jazgot.
    Proponuję skorzystać z wyjść liniowych na tylnym panelu. Ale i tak pewnie sygnał będzie za wysoki.
  • Helpful post
    E8600
    Level 40  
    Kolega dobrze podpowiada, że sygnał będzie za mocny oraz nałożone będą oba kanały.
    Być może jakaś aplikacja da możliwość przełączenia się na wejście mikrofonowe gniazda jack bez poprawnego wykrycia mikrofonu.
    Misiekxdxd
    Level 5  
    Okej. Dzięki wielkie. Poszukam, w ostateczności spróbuję z laptopem.