palmus wrote: Niekoniecznie. Nie napisał jak gęsto postawi słupy, zepnie je płytami osb i to dwustronnie co usztywni ściany. Podobnie z dachem. Nawet jak mu się coś pognie to tragedii nie będzie to tylko garaż. Nie napisał też jak ma wyglądać dach.
Garaż będzie miał około 7 m długości i 6 m szerokości a więc słupy nośne te 14x14 planuję dać 4 na długości. Pomiędzy słupami będzie niecałe 2 m i dodatkowo w środku będą dane jeszcze wzmocnienia z krokwi o szer 14x7 tak, że konstrukcja będzie przypominała budowę szkieletową ściany. Odstępy wyjdą praktycznie co około 60 cm, tak aby wymiary pasowały do całych płyt 2500x1250 i nie trzeba było ciąć płyty, oczywiście oprócz tych na samych końcach. Dach będzie dwuspadowy tak jak pisałem wyżej, coś w tym rodzaju jak na zdjęciu.
Garaż będzie mniej więcej tak wyglądał, tylko jeden bok będzie dobudowany do domu. Płatwie będę chciał zawiesić w wykutych otworach w ścianie domu (ściany mają 40 cm grubości) a płatew kalenicowa będzie dodatkowo podparta słupem przy samej ścianie i do niej mocowanym. Wieniec z płatwi biegnący dookoła, będzie połączony belkami, które będą potem stanowić konstrukcję do przykręcenia płyt OSB jako sufitu, co na wzór dolnej belki wiązara. Pokrycie blachą na rąbek stojący tak jak na dachu. Nie wiem jeszcze, czy pójdzie pod blachę płyta oraz mata strukturalna i na to blacha, czy też będą bite gęsto łaty na płytach, tak jak mam zrobione na domu. Na zimę być może nie będzie jeszcze przykręcanej środkowej płyty OSB i wełny w środku, tak więc drewno miało by przewiew. Jako ocieplenie planuję dawać wełnę, bo zostało mi 60 worków z dachu, gdzie zastąpiłem ją pianą PUR, niestety może być lekko wilgotna (leży tak od maja 2018 r), dlatego przed wsadzeniem pomiędzy płyty chciałbym ja rozłożyć na słońcu i dobrze przesuszyć, jak pogoda pozwoli, więc nie wiem czy zdążę.