Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Opel Insignia 2009 - Sterowanie lusterkami i szybami.

romi_65 26 Jan 2019 21:15 6867 9
    romi_65
    Level 11  
    Witam Wszystkich. Mam pewien problem z moją insignią. Nie działa sterowanie lusterek oraz sterowanie szybami z panelu kierowcy. Lusterka są składane ale nie mogę ich złożyć za pomocą pokrętła na drzwiach. Nie mogę również przeprowadzić żadnej regulacji lusterek. Szyby otwierają się i zamykają tylko z przycisków na poszczególnych drzwiach. Nie mogę otwierać szyb z centralnego panelu na drzwiach kierowcy. Domykanie szyb i otwieranie szyb z pilota działa. Po sprawdzeniu urządzeniem diagnostycznym wyświetla mi dwa błędy : U1519- Utrata komunikacji LIN Bus 1 z urządzeniem 9 oraz U1538 - Utrata komunikacji szyny LIN 3 z urządzeniem 8. Czy miał ktoś taki przypadek i ewentualnie jak go rozwiązał. Czy dysponuje ktoś schematem elektrycznym Opla Insigni. Kable w drzwiach kierowcy sprawdziłem jest wszystko OK. Bezpieczniki są OK. Może jakieś wskazówki. Z góry dziękuję za pomoc.
    RaywoodPL
    Level 13  
    Sprawdź kabelek odpowiadający za komunikację lin.
    Drzwi przednie lewe i prawe pin 4.
    Przełącznik szyb pin 5.
    Moduł komfortu pin 10.
    Kolor zielono-biały.
    romi_65
    Level 11  
    Dziękuję za odpowiedź. Rozumiem że wszystkie te piny mają mieć między sobą połączenie? W której kostce BCM znajduje się PIN 10 ? Czy nie przechodzi te jeszcze przez fotel kierowcy z pamięcią ?

Dodano po 1 [godziny] 57 [minuty]:

Opel Insignia 2009 - Sterowanie lusterkami i szybami.
    romi_65
    Level 11  
    Sprawdziłem połączenia. Między pinami jest przejście. Mam pytanie jakie powinno być napięcie zasilania na kostce połączeniowej przycisków sterowania szyb. Pokazuje mi w stosunku do masy 5V. Po odłączenie przycisków sterowania lusterkami podnosi się do 12V.
    RaywoodPL
    Level 13  
    Pin 4 jest 12v po bezpieczniku f55 7.5a
    romi_65
    Level 11  
    Noto jest pewnie jakiś problem ze sterownikiem lusterek. Bo jak jest on podłączony to napięcie spada do ok. 5V. Muszę go zamówić i podmienić. Dzięki za podpowiedź może w końcu coś ruszy.
    Nie działa również podświetlenie przycisków w drzwich kierowcy. Zarówno przycisków od szyb jak i lusterek.
    RaywoodPL
    Level 13  
    Może sprawdź bezpieczniki 60, 61, 55.
    Ma być pełne 12v.
    Następnie masa na 5 pinie.
    romi_65
    Level 11  
    Bezpieczniki sprawdziłem dosłownie wszystkie miernikiem. Każdego wynajem z gniazda. Wszystkie są OK. Masa jest na 100% . Sprawdziłem nawet wszystkie połączenia masy w wiązce w drzwiach. Od grubego czarnego przewodu rozchodzą się cieńsze czarne. Wszędzie jest przejście 0Ohm.
    romi_65
    Level 11  
    Rozwiązałem dzisiaj problem. W zasadzie były to dwa problemy. Pierwszy to uszkodzony sterownik lusterek. Drugi problem to wiązka przewodów a dokładnie przewód zasilający z bezpiecznika 55. Niby napięcie dochodziło do sterownika szyb ale pod obciążeniem spadało do ok. 3V. Po obejściu i podłączeniu pewnego przewodu wszystko wróciło do normy. Oczywiście nie działał sterownik lusterek ale po wymianie wszystko jest ok.
    romi_65
    Level 11  
    Rozwiązałem dzisiaj problem. W zasadzie były to dwa problemy. Pierwszy to uszkodzony sterownik lusterek. Drugi problem to wiązka przewodów a dokładnie przewód zasilający z bezpiecznika 55. Niby napięcie dochodziło do sterownika szyb ale pod obciążeniem spadało do ok. 3V. Po obejściu i podłączeniu pewnego przewodu wszystko wróciło do normy. Oczywiście nie działał sterownik lusterek ale po wymianie wszystko jest ok.

Dodano po 1 [minuty]: