Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

De Dietrich błąd e-25/e-26

portable2019 28 Jan 2019 11:39 6339 18
    portable2019
    Level 1  
    Dzień dobry,

Posiadam piec De Dietrich zena z zamkniętą komorą spalania. Piec podczas grzania wody w CO regularnie pokazuje błąd E-25 czasem E-26, co wedle instrukcji obsługi oznacza de brak przepływu wody. Problem nie występuje kiedy grzana jest woda dla CWU w termie.
    W minionym tygodniu instalator zamontował mi na zasileniu zawór zwrotny na zasileniu CO zaraz na wyjściu rury z pieca. Po tym problem zaczął się nasilać, wcześniej także pojawiał się w/w błąd jednak kocioł potrafił samoistnie się odblokować i grzać wodę w CO. Obecnie blokuje się do tego stopnia, że nawet reset za pomocą przycisku R nie pomaga, co więcej nie zawsze odłączenie kotła od zasilania pomaga. Zauważyłem jeszcze jedną korelację, że kiedy zmniejszę ciśnienie w CO do dolnego zakresu zielonego pola 1 bar, piec potrafi się samoczynnie odblokować po wystąpieniu błędu e-25.
    wojmal494
    Level 8  
    Witam.
    Mam podobny problem z piecem De Dietrich Baxi Mainfour. Mianowicie często wyświetla się błąd E25 ,którego jest trudno zresetować.
    Piec po osiągnięciu zadanej temperatury w obiegu CO wyłączy się.Następnie nie włączy się już po jej spadku. Zauważyłem że pompa dość szybko przestaje pracować przy ok.50 stopniach.Otwarcie kranu z ciepłą wodą też nie włączy pieca.Dodam że piec pracuje już 4 lata i przy dość dużej twardości wody regularnie czyszczę filtry.
    dobroslaw

Level 22  
    Kotły te muszą mieć swobodny przepływ wody ,jeśli masz brudne filtry to może powodować problemy, czy masz na grzejnikach termostaty ? na ile są poustawiane ,częsty problem w tych kotłach z racji tego że ma być tanio instalatorzy nie instalują termostatów sterujących kotłem, tylko użytkownicy regulują i ograniczają przepływ termostatami na kaloryferach. Jeśli filtry czyste i przepływ zapewniony przez kaloryfery, to najprawdopodobniej zakamienienie wymiennika.
    ROWE
    Level 34  
    "W minionym tygodniu instalator zamontował mi na zasileniu zawór zwrotny na zasileniu CO zaraz na wyjściu rury z pieca." Ciekaw jestem co było powodem takiego nietypowego posunięcia ze str. instalatora?
    wojmal494
    Level 8  
    Termostaty odkręcone na Max.W filtrach obiegu CO nie ma tragedii,ale profilaktycznie czyszczę.Najbardziej zakamienione są sitka w bateriach na ciepłej wodzie to z pwenoscia ma wpływ na strumień wody wylatujący z kranu.Wcześniej zauważyłem ponieważ piec przy tak małym strumieniu nie uruchamiał się.
    ROWE
    Level 34  
    Napisałeś:
    portable2019 wrote:
    Piec podczas grzania wody w CO regularnie pokazuje błąd E-25 czasem E-26, co wedle instrukcji obsługi oznacza de brak przepływu wody. Problem nie występuje kiedy grzana jest woda dla CWU w termie.

(Rozumie że dotyczy ładowania zasobnika cwu)
    A w post 5 piszesz, że przy poborze cwu:
    wojmal494 wrote:
    piec przy tak małym strumieniu nie uruchamiał się.

Wobec tego, to która wersja właściwa?
    wojmal494
    Level 8  
    Dzień dobry.
    Pozwólcie że przedstawię sprawę jeszcze raz. Nie chcę inwestować 1000 zł w wymianę być może zakamienionego wymiennika a tym bardziej wzywać serwisanta ,który jak to było wcześniej postoi 20 min.przy piecu przeczyści kilka rzeczy zgarnie 250 zł po czym stwierdzi że piec ma działać .
    Piec nie ma zasobnika na ciepłą wodę,na grzejnikach zamontowane są termostaty,które odkręcone są na max.Piec współpracuje z termostatem pokojowym,który uruchamia piec przy spadku temperatury poniżej 22,5 stopnia.I tak własnie się dzieje lecz kiedy się wyłączy po osiągnięciu zadanej temperatury 55 stopni na obiegu CO.pomimo sygnału z termostatu pokojowego o spadku temperatury w pomieszczeniu i widocznym spadku tem. na obiegu CO poniżej 45 stopni piec nie załączy się.Po pewnym czasie wyświetli się błąd E25, który resetuje się dopiero przyciskiem wyłączenia i wyłączenia pieca na panelu.
    Sprawdzałem wirnik pompy obraca się z lekkim oporem co jest chyba normalne filtry nie maja i nie miały żadnego brudu ciśnienie w układzie nie ma wpływu na częstotliwość zatrzymania pieca.Odpowietrzałem grzejniki.Piec także nie włączy się przy otwartym kranie z ciepłą wodą.
    Zastanawia mnie jeszcze czy może być jakieś uszkodzenie w układzie sterowania pieca.
    Jeśli ktoś ma jakieś pomysł to byłbym wdzięczny za info.
    ROWE
    Level 34  
    wojmal494 wrote:
    Po pewnym czasie wyświetli się błąd E25, który resetuje się dopiero przyciskiem wyłączenia i wyłączenia pieca na panelu.

Pyt. czy po takim resecie piec próbuje wystartować, czyli daje iskrę i zapali palnik choć na chwilę i zgaśnie ?
    wojmal494
    Level 8  
    Witam.
    Piec po resecie natychmiast zaczyna działać iskra zapłon i hula.Potem jakiś czas chodzi gdy temp. spadnie to albo nie załączy się albo błąd E25 i też sam nie wystartuje.
    ROWE
    Level 34  
    Przede wszystkim jeśli konserwacja pieca była dawno robiona to należy wyczyścić elektrodę jonizującą i elektrodę iskrownika, znajdują się one nad palnikami gazowymi.
    Elektrody muszą być w stanie nienagannym.
    Elektrodę zdemontować i wyczyścić drut papierem ściernym do połysku metalicznego!
    Jt. b. ważne żeby był połysk metaliczny drutu!
    Białą izolacje porcelanową czyścimy benzyną i nie może ona być zarysowana papierem ściernym!!!
    Z elektrodami iskrownika postępujemy podobnie .
    Uwaga:
    - Nie pomyl przewodów do tych elektrod przy montażu!
    - Też nie należy wyginać tych elektrod, jak niektórzy sugerują na forum - bo pęknie porcelana lub drut.
    Jak nie będzie dalej palił ok, to pomyślimy...
    wojmal494
    Level 8  
    Dzięki za informację.
    Jutro postaram się podziałać w temacie.Dam znać czy coś się zmieniło.
    wojmal494
    Level 8  
    Witam.
    Elektroda jedyna jaka jest nad palnikami jak i porcelanka została wyczyszczona.
    Niestety nie widać poprawy.Piec odpala pracuje max pół godziny na wyświetlaczu pojawia się błąd E25 następnie wymaga resetu by mógł znowu wystartować.
    wojmal494
    Level 8  
    Dodam że zdjęcie z przed czyszczenia elektrody.
    krzyzak11
    Level 19  
    Ten błąd mówi, że jest za szybki przyrost temperatury na czujniku zasilania.
    Podłoż coś pod ten czujnik, np kawałek papieru, izolacji.
    To czujnik przylgowy na wyjściu z kotla. Taki klips na rurze.
    wojmal494
    Level 8  
    Faktycznie zaobserwowałem na wyświetlaczu pieca dziwne przyrosty temperatury. Wykręcałem nawet 2 czujniki na wymienniku by sprawdzić czy nie mają przypadkiem jakiegoś kamienia.
    Ten czujnik na rurze jeszcze muszę sprawdzić i zrobić jak napisałeś.
    Dzięki za trop jak coś to się odezwę.
    ROWE
    Level 34  
    Nic nie ma złego co by nie wyszło na dobre. Dobrze zrobiłeś, żę zregenerowałeś elektrodę jonizacyjną.
    Ale na foto widać że jest dość mocno utlenioną i nie widzę połysku metalicznego.
    A co do oszukiwania czujnika wg. @krzyzak11 to trzeba być b. ostrożnym bo może się to skończyć w najlepszym przypadku zagotowaniem wody!
    Ważne że on działa i że jest dobry.
    Pytanie mam:
    1. Jaki masz model pieca tj. ważne?
    MS 24 MI FF z wymiennikiem płytowym
    czy MS 24 FF bez wymiennika
    2. Sprawdź jeszcze czy istnieje wybieg pompy w czasie ok. 180 sek. po normalnym zgaszeniu się palnika.
    Cdn.
    wojmal494
    Level 8  
    Witam.
    Zdjęcie elektrody jest z przed czyszczenia teraz wygląda o wiele lepiej.Przy czujniku temperatury na razie nic nie zmieniałem bo zwyczajnie nie miałem czasu.
    Pompa po zgaszeniu płomienia pracowała raz 5,5 min. 3 min i 9 min. Sprawdziłem trzykrotnie,ale akurat błędu nie było.
    Model pieca to Mainfour 240F. Dokładny opis na zdjęciu.
    ROWE
    Level 34  
    W gwoli wyjaśnienia, mój 16 post dotyczył pieca De Dietrich Zena z zamkniętą komorą spalania., model MS 24 MI FF z wymiennikiem płytowym, MS 24 FF bez wymiennika.
    (Nie ma już potrzeby foto z czyszczenia elektrody, zapewne jest już ok!)
    Piec De Dietrich Baxi Mainfour wg. instrukcji nieprawidłowości:
    = Termostat zabezpieczający =
    Dzięki czujnikowi umieszczonemu w przewodzie zasilania c.o., termostat odcina dopływ gazu do palnika w razie przegrzania wody
    w obiegu pierwotnym. W takich warunkach kocioł zostaje zablokowany, a ponowny zapłon jest możliwy tylko po usunięciu usterki i po
    naciśnięciu przycisku RESET, przez co najmniej 2 sekundy.

= Brak przepływu wody w obiegu pierwotnym (prawdopodobnie zablokowana pompa =
    Jeżeli w obiegu pierwotnym nie ma wody lub jej ilość jest niewystarczająca, kocioł blokuje się, a na ekranie wyświetlany jest kod usterki E25 (rozdział 10).

Uwaga: Niektórzy konstruktorzy pomp za wirnikiem turbinki umieszczają dodatkową siatkę filtrującą która po pewnym czasie się zabija i trzeba zrobić konserwacje.
    Chcąc się dowiedzieć i dostać do tej siatki potrzeba rozkręcić pompę.

Jeśli nie to cd. będzie np. wymiana płyty głównej.
    wojmal494
    Level 8  
    Witam.
    Temat błędu E25 uważam za zakończony.
    Problemem okazał się być uszkodzony czujnik temperatury wody w obiegu centralnego ogrzewania, umieszczony przy wylocie wymiennika ciepła.
    Konsultacja z serwisantem wskazała na to właśnie uszkodzenie.Nie była to diagnoza w stu procentach pewna,ale nowy czujnik za 20 zł załatwił sprawę.
    Dziękuje za podpowiedzi.