Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ładowarka akumulatorów motorowerowych i UPS

hevet2 28 Jan 2019 12:41 3633 14
  • Ładowarka akumulatorów motorowerowych i UPS
    Ładowarka wykonana już pół roku temu (na pająka) po otrzymaniu gadżetów elektrody: przetwornica XL4016 i miernik DSN-VC288 ale jak to bywa zawsze jest cos ważniejszego do zrobienia i nie było czasu na zamontowanie w obudowie.
    Elementy wykorzystane to wymieniona wyżej przetwornica i miernik panelowy, mostek prostowniczy KBC5010, obudowa bezpiecznika rurkowego, gniazdo bezpiecznika samochodowego, wyłącznik klawiszowy podświetlany, transformator TS50/11, obudowa Z-2W.
    Przeznaczeniem prostownika jest ładowanie akumulatorów motorowerowych ale samochodowy też da się obraz naładować w dłuższym czasie za to bez obawy o przeładowanie gdybyśmy zapomnieli go odłączyć (jako ciekawostkę powiem, że transformator pochodzi z polskiej produkcji prostownika samochodowego z ubiegłej epoki więc nie tylko chińczycy "podrasowują" parametry swoich wyrobów). Napięcie ustawione jest na 14,6 V. i prąd ładowania na 2,5 A.(moc katalogowa 2,6A. Wiem 2,5A to za duży prąd dla małych akumulatorów docelowo będzie mniejszy). Nie wykluczam wyprowadzenia potencjometrów na zewnątrz choć w chwili obecnej uważam to za zbędne.
    Do wykonania ładowarki skłoniło mnie "ugotowanie" akumulatora od UPS-a podłączonego do prostownika samochodowego (bez żadnej elektroniki) którego zapomniałem odłączyć przez 24 godziny. Zabezpieczenie przed odwrotnym podłączeniem stanowi dioda P1000M 10A.
    podłączona równolegle do wyjścia przetwornicy (odwrotne podłączenie powoduje spalenie bezpiecznika samochodowego 7,5A.) Bezpiecznik chroniący stronę pierwotną to 1A. bezpiecznik szklany 20 mm. Mostek prostowniczy umieściłem na małym radiatorze od karty graficznej. Widzę, że kolega mnie wyprzedził i już jeden taki prostownik opublikowano ale mimo to postanowiłem pokazać moje "dzieło".
    Ładowarka akumulatorów motorowerowych i UPSIMG_201901...112124.jpg Download (650.55 kB) Ładowarka akumulatorów motorowerowych i UPSIMG_201901...112522.jpg Download (680.94 kB) Ładowarka akumulatorów motorowerowych i UPSIMG_201901...112535.jpg Download (605.84 kB) Ładowarka akumulatorów motorowerowych i UPSIMG_201901...112618.jpg Download (515.56 kB) Ładowarka akumulatorów motorowerowych i UPSIMG_201901...112820.jpg Download (517.62 kB) Ładowarka akumulatorów motorowerowych i UPSIMG_201901...112841.jpg Download (559.24 kB)

Cool? Ranking DIY
    About Author
    hevet2
    Level 32  
    Has specialization in: co nieco
    hevet2 wrote 1310 posts with rating 469, helped 206 times. Live in city Ostrów Wielkopolski. Been with us since 2014 year.
    seler1500
    Level 12  
    Zapakuj tam bezpiecznik polimerowy albo popularnego "esa", prędzej czy później w miejsce bezpiecznika trafia drut, a z takim rozwiązaniem problemu nie ma.
    Osobiście zastosowałbym jeszcze przepusty (dławnice) na przewody.
    Ładowanie CC/CV, więc ładowarka i do Li-Ion się nada po ustawieniu odpowiedniego napięcia :)
    Ode mnie 8/10 ;)
    hevet2
    Level 32  
    seler1500 wrote:
    Zapakuj tam bezpiecznik polimerowy albo popularnego "esa", prędzej czy później w miejsce bezpiecznika trafia drut, a z takim rozwiązaniem problemu nie ma.
    Osobiście zastosowałbym jeszcze przepusty (dławnice) na przewody.
    Ładowanie CC/CV, więc ładowarka i do Li-Ion się nada po ustawieniu odpowiedniego napięcia :)
    Ode mnie 8/10 ;)

Masz rację, na "esa" zbraknie miejsca ale "polimera" albo inny "automat" przy najbliższych zakupach zamontuję.
    hevet2
    Level 32  
    Ze względu ma moc transformatora, prąd wyjściowy powyżej 2,5 A. jest niemożliwy i nawet kilkugodzinna praca nie powoduje wzrostu temperatury (jedyne co jest lekko cieple to mostek prostowniczy).
    lukaszek9876
    Level 11  
    A czy mógłbyś powiedzieć, jak zamocowałeś ten woltomierz amperomierz Led, bo będę montować u siebie taki, lecz nie wiem, jak co jaki kabelek, do czego czytam na forum, lecz nie mogę zrozumieć tego.
    hevet2
    Level 32  
    lukaszek9876 wrote:
    A czy mógłbyś powiedzieć, jak zamocowałeś ten woltomierz amperomierz Led, bo będę montować u siebie taki, lecz nie wiem, jak co jaki kabelek, do czego czytam na forum, lecz nie mogę zrozumieć tego.

Zamocowany jest w wyciętym na wymiar otworze w plastiku.
    Przejrzyj https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3455795.html jeśli nie pomoże Ci to opisze który kabel gdzie podłączyć.
    lukaszek9876
    Level 11  
    jak byś mógł napisać jak to podłączyć tylko u mnie nie ma przetwornicy tylko transformator i mostek prostowniczy będę wdzięczny za pomoc
    hevet2
    Level 32  
    To tak: czarny gruby przewód do minusa mostka prostowniczego na czerwonym grubym masz wtedy wyjście minusa na zewnątrz(powiedzmy do akumulatora czy innego odbiornika). Do plusa mostka podłączasz cienki czerwony i żółty oraz przewód ( nie ma go przy mierniku którym wyprowadzisz plus do wyjścia na zewnątrz (akumulator czy inny odbiornik). Przewodu czarnego cienkiego nie podłączałem nigdzie bo wyczytałem gdzieś, że podłączając go nawet można uszkodzić miernik. Mam nadzieję ,że nie zagmatwałem i dasz radę podłączyć.
    lukaszek9876
    Level 11  
    zrozumiałem 100% dzięki za fachową odpowiedź wielkie dzięki na taką odpowiedź liczyłem
    lukaszek9876
    Level 11  
    lecz bez przetwornicy jest to niemożliwe ponieważ pod sam mostek nie da się podpiąć bo nie działa musi być zastosowany jakiś filtr u mnie był to kondensator i napięcie jak i amperaż strasznie skakał na przetwornicy może było by to inaczej
    weryfany
    Level 26  
    Dodam coś od siebie, często wszyscy ten amperomierz z woltomierzem podłączają pod prostowniki, miałem co najmniej kilkanaście zapytań. Napięcie za samym mostkiem nie jest idealne i faktycznie dodanie kondensatora poprawia, ale napięcie podskakuje do wartości około 20V, ale zastosowanie wentylatorka (wiatraczka) na 12V załatwia sprawę oraz poprawia warunki pracy.
    hevet2
    Level 32  
    weryfany wrote:
    Dodam coś od siebie, często wszyscy ten amperomierz z woltomierzem podłączają pod prostowniki, miałem co najmniej kilkanaście zapytań. Napięcie za samym mostkiem nie jest idealne i faktycznie dodanie kondensatora poprawia, ale napięcie podskakuje do wartości około 20V, ale zastosowanie wentylatorka (wiatraczka) na 12V załatwia sprawę oraz poprawia warunki pracy.

Wiatraczek pomaga jeśli coś się grzeje w innych wypadkach kondensatory wystarczą .
    weryfany
    Level 26  
    Ale mimo że nie działa w prostowniku (nie wiem dlaczego nie stosują kondensatorów tylko sam mostek prostowniczy) to podłączając pod akumulator w tedy działa. Akumulator jest tu wybawieniem.