Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Relpol
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Marantz PM-66SE Wzmacniacz - Nie załącza przekaźnik ( LN01) głośników,Niewielki

darek-stasiak 31 Sty 2019 16:12 621 56
  • #31
    SlawekKedra
    Poziom 41  
    Ok, ten układ należy wymienić.
  • Relpol
  • #32
    darek-stasiak
    Poziom 24  
    Ponieważ kupiłem 2-szt. to podmienię i opiszę co z tego wynikło?
  • #34
    darek-stasiak
    Poziom 24  
    Bardzo mi przykro, ale na drugim scalaku jest tak samo ;Podaję napięcia tylko na tych pinach,gdzie występują różnice: TA7317P-2egz.
    pin1=-4V ; pin5=1,87V ;pin8=0,6V W chwili gdy je kupowałem nie były dostępne od ręki (tylko pod zamówienie).Nie zależało mi na czasie ,więc zamówiłem na "Aliexpress",żeby nie kupować f-my "No Name" to zamówiłem "Toschiba". Wnioskuję,że kupiłem "Podróby-Toschiba "-już podczas lutowania zauważyłem,że nie bardzo chciały się lutować-ale to zignorowałem ;po dokładnych oględzinach widać- nóżki "świecące-jak by były wypolerowane"!
    Pierwszy raz naciąłem się na coś z Chin ! Do dziś-zamówiłem -130 przedmiotów;Jutro wrzucę zdjęcia.
    Myślę,że sprawę odłożymy do momentu jak zakupię 100% scalak;na razie wszystkim wielkie DZIĘKI-po wszystkim podaruję punkty ;pozdrawiam darek-s.
  • Relpol
  • #35
    SlawekKedra
    Poziom 41  
    darek-stasiak napisał:
    pin5=1,87V

    Tym razem to napięcie jest dodatnie?
  • #36
    darek-stasiak
    Poziom 24  
    Moja pomyłka :pin5=-1,87V SORRY.
  • #37
    SlawekKedra
    Poziom 41  
    Ok, jeśli ten układ masz jeszcze wlutowany w płytkę to zrobimy eksperyment. Odessij cynę z pinów 2, 3 i 7 tak aby te piny nie stykały się z punktami lutowniczymi i po tej operacji zmierz napięcia na wszystkich pinach.
  • #38
    darek-stasiak
    Poziom 24  
    Napięcia na TA7317P przy odłączonych pinach:2,3,7 ) wynoszą: 1=-5,6V ; 2=-1,1V ; 3=0,3V ; 4=GND ; 5=1,4V ; 6=24,5V ; 7=-1V ; 8=0,2V ; 9=1,2V
  • #39
    SlawekKedra
    Poziom 41  
    Ok, odessij jeszcze cynę z pinu 1 i zmierz napięcie na nim oraz na pinie 8 i 9
  • #40
    darek-stasiak
    Poziom 24  
    Napięcia na TA7317P {przy odłączonych pinach:2,3,7 oraz 1 } wynoszą: 1=0,12V ; 8=0,05V ; 9=1,5V .
  • #41
    SlawekKedra
    Poziom 41  
    Moim zdaniem ten układ nie jest sprawny. Odłączyliśmy wszelkie wejścia a pomimo tego układ pobiera nadmierny prąd a napięcie substratu (nóżka 5) jest niższe niż być powinno
  • #42
    darek-stasiak
    Poziom 24  
    ok.Na razie wielkie dzięki;W najbliższym tygodniu zorientuję się,gdzie w rozsądnej cenie kupić pewny TA....; tymczasem wylutuję go do końca i dam znać ,jak następny Nr.3 TA7317P się sprawuje ?.Jak obiecałem po wszystkim podaruję punkty ;pozdrawiam darek-s.
  • #43
    SlawekKedra
    Poziom 41  
    Jak go już kupisz to wlutuj tylko piny 4, 5, 6, 8 i 9, następnie zmierz napięcia na wszystkich pinach.
  • #44
    darek-stasiak
    Poziom 24  
    OK,tak zrobię. załączam zdjęcia uwalonych TA7317P i obok oryginalna Toschiba TA8409S- dla porównania.darek-s
    Marantz PM-66SE Wzmacniacz - Nie załącza przekaźnik ( LN01) głośników,Niewielki Marantz PM-66SE Wzmacniacz - Nie załącza przekaźnik ( LN01) głośników,Niewielki
  • #45
    kris8888
    Poziom 31  
    Trzeba się też chwilę zastanowić dlaczego te TA7317P się przepalają. Bo to trochę podejrzane. Pomijam już to, że oczywiście mogą to być podróby, które na dzień dobry nie działają. Nie mniej jednak sprawdziłbym diody DN51 i DN03 (diody równoległe do cewek przekaźników) czy którakolwiek nie jest przebita lub przepalona. No i warto przemierzyć cewkę przekaźnika LN51 bo tego chyba nie sprawdzałeś.
    Dodatkowo sprawdziłbym kondensatorki elektrolityczne w okolicy TA731P na okoliczność upływności lub zwarć.
    Szkoda byłoby uwalić kolejny TA7317P...
  • #46
    darek-stasiak
    Poziom 24  
    Witam, sprawdziłem diody DN51 i DN03 (diody równoległe do cewek przekaźników) i LN51--dla pewności diody zostały wylutowane, sprawdzone testerem i omomierzem i wlutowane, Są SPRAWNE! Dzięki za zaiteresowanie tematem.
  • #47
    darek-stasiak
    Poziom 24  
    Witam ponownie;Napięcia na TA7317P -szt.3-- ( wlutowałem tylko piny 4, 5, 6, 8 i 9 ) wynoszą: 1=+0,8V ; 2=-0,4V ; 3= +0,6V ; 4=GND ; 5=-1,0V ; 6= +22,5V ; 7=-0,6V ; 8= +0,1V ; 9= +1,4V .
    Prośba do:SlawekKedra ;czekam na decyzję,czy wlutować pozostałe piny i podać występujące napięcia?pozdrawiam D.S
  • #48
    SlawekKedra
    Poziom 41  
    Wlutuj resztę pinów i zmierz napięcia na wszystkich

    Dodano po 2 [minuty]:

    darek-stasiak napisał:
    Prośba do:SlawekKedra ;czekam na decyzję,czy wlutować pozostałe piny i podać występujące napięcia?pozdrawiam D.S

    Fajnie że czekasz, tyle że nie było Cię 3 miesiące i pewnie oczekujesz że powinienem pamiętać tak długo co tam robiliśmy i jak robiliśmy i najlepiej abym szybko decydował co dalej, najlepiej w kilka minut.
  • #49
    darek-stasiak
    Poziom 24  
    SlawekKedra napisał:
    Wlutuj resztę pinów i zmierz napięcia na wszystkich

    Dodano po 2 [minuty]:

    darek-stasiak napisał:
    Prośba do:SlawekKedra ;czekam na decyzję,czy wlutować pozostałe piny i podać występujące napięcia?pozdrawiam D.S

    Fajnie że czekasz, tyle że nie było Cię 3 miesiące i pewnie oczekujesz że powinienem pamiętać tak długo co tam robiliśmy i jak robiliśmy i najlepiej abym szybko decydował co dalej, najlepiej w kilka minut.

    Przepraszam,jeśli moją prośbę tak odczułeś.Liczyłem się z tym,że odpowiesz mi po długim wekkendzie.
    Napięcia na TA7317P -szt.3-- ( wlutowałem wszystkie piny ) wynoszą: 1=-5,0V ; 2=-0,8V ; 3,4=GND ; 5=-1,7V ; 6= +23,2V ; 7=-0,0V ; 8= +0,7V ; 9= +0,8V
    Ponieważ mi się nie śpieszy, możesz odpowiedzieć kiedy uważasz; niemniej wielkie dzięki za współpracę.Pozdrawiam darek-s .Miłego wekkendu.
  • #50
    SlawekKedra
    Poziom 41  
    Wróciliśmy do punktu wyjścia. Ten układ zachowuje się podobnie jak ten poprzedni. Czy one były od tego samego sprzedawcy?
  • #51
    darek-stasiak
    Poziom 24  
    Witam,MASZ RACJĘ -- są te same napięcia . Układy były zamawiane od różnych sprzedawców. (chyba,że ten sprzedawca co 1-szy raz wysłał uwzględnił reklamację i przysłał z tego samego sortu , nie informując mnie o tym?).Sprawdzę to !
    Mimo wszystko postaram się o 1egz. z North z Polski..
  • #52
    SlawekKedra
    Poziom 41  
    Ok, przyjrzyj się dokładnie obudowom. Jeśli będą identyczne to i producent pewnie ten sam i maszyna do produkcji ta sama.
  • #53
    darek-stasiak
    Poziom 24  
    Witam,Otwierając przesyłkę nie sprawdziłem od kogo ? ; Okazało się,że jest to uwzględniona reklamacja z 1-go sortu ;stąd te same parametry oraz napięcia.
    Przyjrzałem się obudowom od tyłu jest wytłoczone kółko( w nim, w scalakach " firmowych " jest wprasowana jakaś cyfra ,{2-cyfry} albo cyfra i litera). We wszystkich TA7317p ,które włożyłem do wzmacniacza -nie ma żadnego symbolu ! ,a poza tym we wszystkich wystąpił problem z lutowaniem ich ! Dziś zamówiłem 1 szt. w North. Pozdrawiam D.S.
  • #54
    SlawekKedra
    Poziom 41  
    Ok, miejmy nadzieję że to nie z tej samej maszyny.
  • #55
    darek-stasiak
    Poziom 24  
    Witam,dziś odebrałem przesyłkę z North. i tym razem zastosowałem podstawkę ( licząc się z tym,że jakby nie działał to nie lutowany mogę zwrócić.) pod układ scalony TA7317P --układ odpalił od razu!!!
    Podaję napięcia jakie pomierzyłem po uruchomieniu wzmacniacza na TA7317P :
    1=+0,7V ; 2=0,0V ; 3,4,7=GND ; 5=-0,8V ; 6= +1,1V ; 8= +1,3V ; 9= +2,9V --są to prawidłowe napięcia jakie powinny występować na tym scalaku.Dopiero TA... z North okazał się sprawny!
    Zrobiłem zdjęcia scalaków i opiszę różnicę "podróby z Chin " i oryginalnej Toschiby z North.
    Marantz PM-66SE Wzmacniacz - Nie załącza przekaźnik ( LN01) głośników,Niewielki Marantz PM-66SE Wzmacniacz - Nie załącza przekaźnik ( LN01) głośników,Niewielki Marantz PM-66SE Wzmacniacz - Nie załącza przekaźnik ( LN01) głośników,Niewielki Marantz PM-66SE Wzmacniacz - Nie załącza przekaźnik ( LN01) głośników,Niewielki
    Są 4-różnice :
    1.- oryginał ma nóżki u dołu ścięte po skosie ;podróba-proste!
    2.- obudowa od tyłu , jest wytłoczone kółko( w oryginale jest wprasowana jakaś cyfra ,{2-cyfry} albo cyfra i litera) podróba nie ma żadnego znaku!
    3.- Napisy z przodu: oryginał ma mniejsze-bardziej ściśnięte oznaczenia ; w podróbie są rozwleczone
    4.- Oryginał daje się lutować ; podróba ma z tym kłopot!
    Wszystkim Bardzo Dziękuję - szczególnie :" SlawekKedra"Jak obiecałem po wszystkim podaruję punkty ;pozdrawiam darek-s.
    Czekam na sugestie do najbliższej niedzieli po czym temat zamknę ;wzmacniacz NAPRAWIONY ! :D
  • #56
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Jakoś mnie nie dziwi brak działania chińszczyzny. Sam się kiedyś naciąłem na LM3886 - wszystkie cztery (!!!) miały taką samą usterkę - noga zasilania minusa była zwarta masą.
  • #57
    SlawekKedra
    Poziom 41  
    darek-stasiak napisał:
    układ scalony TA7317P --układ odpalił od razu!!!

    Cieszę się bardzo.
    Pozdrawiam
    S.