Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Relpol
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Marantz PM-66SE Wzmacniacz - Nie załącza przekaźnik ( LN01) głośników,Niewielki

28 Sty 2019 20:05 621 56
  • Poziom 24  
    Witam,Trafił do mnie Wzmacniacz Marantz PM-66SE z następującymi objawami:
    1.brak sygnału na wyjściach .
    2. nie załącza się przekaźnik LN01 włączający głośniki .
    3.wylutowane:-układ QN04 TA7317P;mostka D801 S4VB20 .
    Po wlutowaniu brakujących elementów objawy jak wyżej opisane: nadal brak sygnału na wyjściu -powodem jest nie załączanie się przekaźnika LN01 a ponadto po podaniu sygnału na wejścia -dochodzi do przedwzmacniacza AN7062 Q705 (n.2,17)-natomiast na wyjściu (n.8,11 )jest bardzo mały sygnał.
    Napięcia zasilające zgodne ; brak napięć stałych na wyjściu obu kanałów wzmacniaczy mocy.
    pomierzyłem napięcia na Q705 AN7062 {ten układ się nagrzewa}.
    1=0v ; 2,3=-0,03V ;4=37,8V ; 5=37,2V ; 6=38,6V ; 7=36,5V ; 8=37,6V ; 9=38,5V ; 10=-15,6V ; 11=37,5V ; 12=36,5V ; 13=38,3V ; 14,15=37,2V ;16,17=0V ; 18=-8,2V
    napięcia na QN04 TA7317P (Toschiba)
    1=-4,7V ; 2=-0,8V ; 3,4,7=0V ; 5-1,7V ; 6=23,5V ; 8=0,7V ; 9=0,8V
    W układzie zabezpieczającym głośniki znajduje się gniazdo słuchawkowe z wyłącznikiem JW 01-przeczyściłem styki (STK1) po wylutowaniu i rozebraniu go. nie były zwarte-były zaśniedziałe;Przekaźniki LN01,LN51 oraz gniazdo JW01 sprawdzone ;sprawne także styki.
    Napięcie na diodach DN03,DV01+23,5V na katodzie i anodzie.
    Podejrzewam uszkodzone oba scalaki :TA7317P oraz droższy AN7062-czy aby na pewno?
    Proszę o sugestie co do sposobu sprawdzenia obu układów.
    Poniżej dodaję instrukcję serwisową PM-66SE.
  • Relpol
  • Poziom 41  
    darek-stasiak napisał:
    natomiast na wyjściu (n.8,11 )jest bardzo mały sygnał.

    Na tych wyjściach nie będzie nigdy dużych sygnałów.
    darek-stasiak napisał:
    brak napięć stałych na wyjściu obu kanałów wzmacniaczy mocy.

    Jeśli nie ma napięć stałych to można sprawdzić czy działają te kanały podłączając jakiś stary głośnik przed przekaźnikiem, dla bezpieczeństwa dając szeregowo opornik np. 100 Ohm.

    Dodano po 15 [minuty]:

    darek-stasiak napisał:
    Podejrzewam uszkodzone oba scalaki :TA7317P oraz droższy AN7062-czy aby na pewno?

    Podejrzenia nie wystarczą, trzeba albo znaleźć dowody albo uniewinnić;)

    Dodano po 13 [minuty]:

    darek-stasiak napisał:
    5-1,7V

    Na nóżce 5 układu QN04 to jest ujemne napięcie?
  • Poziom 24  
    Tak na nóżce 5 układu QN04 jest ujemne napięcie! Jutro spróbuję z głośnikiem i oporem 100Ω.
  • Poziom 41  
    Mam nadzieję że napięcie na wyjściu było mierzone przed przekaźnikiem a nie za.

    Dodano po 2 [minuty]:

    darek-stasiak napisał:
    Napięcie na diodach DN03,DV01+23,5V na katodzie i anodzie.

    W związku z faktem że przekaźniki są niezałączone, na tych diodach nie może być inne napięcie.

    Dodano po 3 [minuty]:

    darek-stasiak napisał:
    Proszę o sugestie co do sposobu sprawdzenia obu układów.

    Bezpośrednio nie ma możliwości ich sprawdzenia. Jedynie poprzez sprawdzenie tego, co się znajduje na zewnątrz nich będzie można ocenić ich sprawność.

    Dodano po 3 [minuty]:

    darek-stasiak napisał:
    Jutro spróbuję głośnikiem i oporem 100om.

    Zanim to zrobisz sprawdź napięcia na wyjściach jeszcze raz i upewnij się że mierzysz je przed przekaźnikiem ponieważ istnienie napięcia -0,8V na nóżce 2 układu QN04 wskazuje na obecność ujemnego napięcia na jednym z wyjść.
  • Poziom 24  
    Po podłączeniu głośników do wyjść wzmacniacza przez oporniki (jak poradził SlawekKedra) i podaniu sygnału na wejścia ;tranzystory mocy w Lewym kanale grzeją się! -sprawdziłem prąd spoczynkowy dla obydwu kanałów i faktycznie Lewy kanał był do regulacji.Teraz już jest OK. Podany sygnał jest czysty i słyszalny w obu kanałach (AN 7062 jest- OK).Natomiast nic się nie zmieniło co do załączania przekaźnika LN01.Na n. 5 QN04 jest ujemne napięcie {1,87V} . Sprawdziłem rezystory w układzie i są ok-tylko jeden budzi wątpliwości RN12 ? ( wylutuję go i sprawdzę na zewnątrz oraz sprawdzę elki): CN02,CN04,CN05 ?
  • Relpol
  • Poziom 41  
    darek-stasiak napisał:
    Natomiast nic się nie zmieniło co do załączania przekaźnika LN01

    Zajmiemy się tym za chwilę ale zanim to nastąpi muszę mieć pewność jeśli chodzi o ewentualne napięcia stałe na wyjściach.
    Pisałem wcześniej o konieczności ich zmierzenia i nie zrobiłeś tego dotychczas.
  • Poziom 24  
    Napięcia mierzę na pewno przed przekaźnikiem .
  • Poziom 41  
    xpira napisał:
    Spróbuj wyczyścić przekaźniki

    Jeśli przekaźnik nie jest załączany i z napięć wynika że cewka nie otrzymuje napięcie to czyszczenie według Ciebie pomoże?
    xpira napisał:
    kup nowe

    Co wskazuje na to że są uszkodzone?
    xpira napisał:
    wymień elektrolity może pomoże.

    Najbardziej pomoże jeśli przestaniesz wypisywać bzdury.
    Wymienia się te elementy które są uszkodzone, wówczas taka wymiana pomoże. To, który element jest uszkodzony należy stwierdzić np. pomiarami lub inną metodą ale rozumną metodą.

    Dodano po 2 [minuty]:

    darek-stasiak napisał:
    Napięcia mierzę na pewno przed przekaźnikiem .

    Ok, co z tym RN12 który budził wątpliwości?
  • Poziom 19  
    SlawekKedra napisał:
    xpira napisał:
    Spróbuj wyczyścić przekaźniki

    Jeśli przekaźnik nie jest załączany i z napięć wynika że cewka nie otrzymuje napięcie to czyszczenie według Ciebie pomoże?
    xpira napisał:
    kup nowe

    Co wskazuje na to że są uszkodzone?
    xpira napisał:
    wymień elektrolity może pomoże.

    Najbardziej pomoże jeśli przestaniesz wypisywać bzdury.
    Wymienia się te elementy które są uszkodzone, wówczas taka wymiana pomoże. To, który element jest uszkodzony należy stwierdzić np. pomiarami lub inną metodą ale rozumną metodą.

    Styki przekaźnika mogły zaśniedzieć, to częsta przyczyna.
    Elektrolity warto wymienić ponieważ tracą one z czasem swoje parametry, elektrolit mógł wyschnąć.
  • Poziom 24  
    RN12 ok. i elki CN02,CN04,CN05 sprawne .Przekaźnik LN01 poza układem sprawdzony-ok.
  • Poziom 43  
    xpira napisał:
    Jeśli tranzystory są uszkodzone i płynie prąd stały to przekaźniki nie dadzą sygnału na zestawy głośnikowe.
    Nie wypisuj kolejnych bzdur. Najlepiej przeczytaj to co już zostało napisane i wyciągnij wnioski.

    Dodano po 8 [minuty]:

    darek-stasiak napisał:
    sprawdziłem prąd spoczynkowy dla obydwu kanałów i faktycznie Lewy kanał był do regulacji.Teraz już jest OK.
    W uszkodzonym wzmacniaczu nie dałoby się ustawić prądu spoczynkowego. Zresztą wynika z dalszej części postu, że końcówki są sprawne:
    darek-stasiak napisał:
    Podany sygnał jest czysty i słyszalny w obu kanałach

    Schemat Autor podał w pierwszym poście - może warto najpierw zajrzeć do niego?
  • Poziom 41  
    xpira napisał:
    Styki przekaźnika mogły zaśniedzieć, to częsta przyczyna.

    Częsta przyczyna czego? Braku sygnału w głośnikach.
    W tym przypadku na cewkę nie jest podawane napięcie, co więc mają do tego styki?
    Masz w ogóle pojęcie jak jest przekaźnik zbudowany ? Odróżniasz cewkę od styków?
    Cóż z tego że wymienisz go na nowy kiedy cewka nowego również nie dostanie napięcia?
    xpira napisał:
    Elektrolity warto wymienić ponieważ tracą one z czasem swoje parametry, elektrolit mógł wyschnąć.

    Co wskazuje że w tym konkretnym przypadku wysechł jakikolwiek elektrolit?

    Piszę to po raz drugi, najlepiej będzie jak przestaniesz wypisywać bzdury, chociażby dlatego że na tym forum jest to niedopuszczalne. To forum techniczne a nie plotkarskie.
  • Poziom 19  
    SlawekKedra napisał:
    xpira napisał:
    Styki przekaźnika mogły zaśniedzieć, to częsta przyczyna.

    Częsta przyczyna czego? Braku sygnału w głośnikach.
    W tym przypadku na cewkę nie jest podawane napięcie, co więc mają do tego styki?
    Masz w ogóle pojęcie jak jest przekaźnik zbudowany ? Odróżniasz cewkę od styków?
    Cóż z tego że wymienisz go na nowy kiedy cewka nowego również nie dostanie napięcia?
    xpira napisał:
    Elektrolity warto wymienić ponieważ tracą one z czasem swoje parametry, elektrolit mógł wyschnąć.

    Co wskazuje że w tym konkretnym przypadku wysechł jakikolwiek elektrolit?

    Piszę to po raz drugi, najlepiej będzie jak przestaniesz wypisywać bzdury, chociażby dlatego że na tym forum jest to niedopuszczalne. To forum techniczne a nie plotkarskie.

    Jestem elektronikiem i proszę mnie nie pouczać. Zakończmy ten spór.
  • Poziom 41  
    Do autora: Odessij cynę z nóżki 2 układu QN04 w taki sposób aby nóżka 2 nie była połączona elektrycznie z punktem do którego była uprzednio przylutowana i następnie zmierz napięcie na plusie kondensatora CN04

    Dodano po 1 [minuty]:

    xpira napisał:
    Jestem elektronikiem i proszę mnie nie pouczać.

    To proszę nie pisać bzdur i wówczas nie będzie potrzeby ich prostować.
  • Poziom 30  
    Za niskie napięcie zasilające na nóżce 9 układu TA7317. Powinno być w okolicach 3V. Albo uszkodzony układ, albo do sprawdzenia rezystor RN16 (15kΩ). Zakładam, że napięcia zasilające +24V i -18V (na emiterach tranzystorów Q801 i Q802) sprawdzone i poprawne?
  • Poziom 41  
    Tak, tam są jeszcze inne kwestie, np. skąd bierze się napięcie -0,8V na nóżce 2 jeśli napięcia na wyjściach końcówek mocy są zerowe.
    Wiele wskazuje na to, że ten układ scalony jest niesprawny.
  • Poziom 43  
    SlawekKedra napisał:
    Wiele wskazuje na to, że ten układ scalony jest niesprawny.
    kris8888 napisał:
    Za niskie napięcie zasilające na nóżce 9 układu TA7317.
    Jeśli za niskie napięcie można sprawdzić co będzie z tym napięciem po wlutowaniu układu. Jeśli za niskie z winy uszkodzenia to po wylutowaniu powinno osiągnąć prawidłową wartość. Będzie pewność czy to wina układu czy jeszcze czegoś innego.
  • Poziom 41  
    398216 Usunięty napisał:
    Jeśli za niskie napięcie można sprawdzić co będzie z tym napięciem po wlutowaniu układu.

    Ten układ jest zasilany z 24V przez opornik 15k tak więc po wylutowaniu go, napięcie za opornikiem będzie prawie równe 24V ponieważ pozostanie tam jedynie opornik 47k jako obciążenie.
    398216 Usunięty napisał:
    Jeśli za niskie z winy uszkodzenia to po wylutowaniu powinno osiągnąć prawidłową wartość.

    Po wylutowaniu nie będzie takiej samej wartości napięcia zasilania jak ze sprawnym układem gdyż układ nie obciąży opornika RN16 (15k).
    Te układy są tak dziwnie zasilane.
  • Poziom 43  
    A, faktycznie. Mój błąd.Nie mniej jednak powinno się okazać czy układ nie obciąża za bardzo. Chyba, że nie ma 24V...
  • Poziom 41  
    Autor gdzieś zniknął, nie można się niczego dowiedzieć np. co z tym pinem 2.... Trzeba do jutra czekać
  • Poziom 24  
    Autor już jest WITAM wszystkich;
    Napięcia na JN04 pin2=+24V ; pin3=-18V ; RN16=15kΩ.

    SlawekKedra napisał:
    Do autora: Odessij cynę z nóżki 2 układu QN04 w taki sposób aby nóżka 2 nie była połączona elektrycznie z punktem do którego była uprzednio przylutowana i następnie zmierz napięcie na plusie kondensatora CN04
    -biorę się za to ...
  • Poziom 41  
    darek-stasiak napisał:
    Napięcia na JN04 pin2=+24V ; pin3=-18V ; RN16=15kΩ.

    Prawidłowe wartości.
  • Poziom 24  
    Przy okazji zająłem się przekaźnikiem LN01.wylutowałem go ?(cewka ma rezystancję 824Ω );natomiast inne jaki9e posiadam na 24VDC -mają-1120Ω-może to ma jakieś znaczenie?
    Marantz PM-66SE Wzmacniacz - Nie załącza przekaźnik ( LN01) głośników,Niewielki
  • Poziom 43  
    Inne wykonanie jest przecież? Znaczenia nie ma - napięcie prawidłowe, prąd większy niż w oryginale płynąć nie będzie - wszystko w porządku.
  • Poziom 41  
    darek-stasiak napisał:
    Przy okazji zająłem się przekaźnikiem LN01.wylutowałem go

    Jak już Cię korciło aby sprawdzać dobry przekaźnik to trzeba było zewrzeć sobie nóżkę 6 układu QN4 z masą i wówczas załączyłby się przekaźnik udowadniając w ten sposób że jest sprawny. Zmarnowałbyś w ten sposób mniej czasu, który mógłbyś wykorzystać na potrzebniejsze działania
  • Poziom 24  
    Napięcie na plusie kondensatora CN04 =0,001V i maleje.-- Odłączony pin 2 QN04.
  • Poziom 41  
    Ok, a na samym pinie 2 jakie napięcie występuje?
  • Poziom 24  
    Na samym pinie 2 QN04 występuje napięcie: ( -13,3V).