Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Xeon na LGA775 - wolny system

01 Lut 2019 17:37 231 6
  • Poziom 3  
    No więc w końcu zabrałem się za zmianę E8200 na E5440. Wgrałem mikrokody(płyta Asus P5KPL-E) , zmieniłem procesor i... jest problem. Mniejszy to taki, że BIOS pokazuje to:
    https://i.imgur.com/qTgaQUI.jpg

    Gorszy problem jest taki, że choć system załadował się poprawnie to działa jak pokaz slajdów. Zużycie wszystkich 4 rdzeni (poprawnie widać je w menedżerze zadań) oscyluje wokół 50% i nie spada, większość procesów nie ma przypisanej nazwy użytkownika.
    Wyłączenie i ponowne uruchomienie systemu nie przebiega już sprawnie i trwa wieki.

    Może któreś z tych ustawień nie jest wspierane przez Xeona i sprawia problemy?
    https://i.imgur.com/pp4WN9U.jpg

    Z góry dzięki za sugestie.
  • Poziom 38  
    Przywrócenie ustawień fabrycznych zrobione?
    Pierwsze foto masz na myśli "brakujące" nie całe 200MHz? A widzisz maksymalne i aktualne Ratio? Tutaj jest przyczyna.
  • Poziom 3  
    Zresetowałem BIOS, zegary się zgadzają, tyle że system za bardzo nie wstaje. Wsępna animacja ładowania trwa długo i się rwie, potem ciemny ekran który trwa wieki (a normalnie chwilę i zaczyna się ładowanie pulpitu). Wentylator karty graficznej wyje czyli sterowniki się bardzo długo ładują.

    EDIT. W trybie awaryjnym system uruchomił się poprawnie. Sterowników nie ma, nie mogę uruchomić np. CoreTemp, a CPU-Z wywala taki błąd:
    https://i.imgur.com/UD6Kfai.jpg
    po czym się uruchamia ale nie pokazuje większości danych.
    Można jakoś zaktualizować sterowniki w trybie awaryjnym czy coś? Czy mam dwie opcje - powrót do E8200 albo format?
  • Pomocny post
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Intel(R) C-STATE tech [Disabled]
  • Poziom 3  
    Jak ręką odjął! Dzięki Wojas! Teraz tylko pozostaje uporać się z temperaturami bo wentylator chodzi non stop na maksymalnych obrotach...
  • Poziom 38  
    Jeżeli używasz chłodzenia od Core 2 Duo to nic dziwnego. Musisz zmienić chłodzenie.
  • Poziom 3  
    Kupiłem wysoki cooler z miedzianym rdzeniem (D60188). A wysokie temperatury pokazuje też BIOS, co ciekawe są to takie same wartości jak CoreTemp przy Tjmax 100°. Nie mogę tego zmienić, BIOS nie rozpoznał że dla E5440 Tjmax to 85° i wentylator wyje. Dla pewności sprawdzę jeszcze kołki, czy cooler stabilnie siedzi, może nawet go zdejmę i zobaczę jak się pasta rozprowadziła. ale jak tak dalej będzie to wracam do C2D.