Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Benq PE7700 - Włącza się na chwilę, po czym dioda "LAMP".

Włodi 01 Feb 2019 19:36 948 13
    Włodi
    Level 19  
    Projektor DLP, rocznik 2005, włącza się normalnie jak zwykle, tj. startują oba wentylatory (przez cały czas kręcą się oba), w końcu zapala się lampa, obraz się pojawia o jakości takiej jak zwykle. Po kilkunastu sekundach nagle lampa gaśnie, zapala się czerwona kontrolka "LAMP", a zielona "POWER" i tak do momentu jak się nie schłodzi i samemu nie wyłączy. Wyczyściłem filtr cząstek. Projektor służył mi dobrze jakieś 2,5 roku, kosztował 500zł podejrzewam więc że lampa nie jest oryginalna, lub regenerowana. Na liczniku miała przepracowane 30 kilka godzin, ale mógł zostać zresetowany. Ew. sprzedający nie wiedział co sprzedawał. Obecnie zostało jej jeszcze ok. 75% życia według menu. Podczas ekstremalnych upałów z 2-3x zdarzyło mu się nie włączyć, podświetlając diodę "TEMP", ale później wszystko wracało do normy. Filtr cząstek trzeba było czyścić po około 200h. Według instrukcji, gdy dioda LAMP świeci się ciągle, to kwestia spalonej, uszkodzonej lampy, bądź źle założonej. Lampa jednak widać nadal świeci. Na filmiku powinno być słychać wszelkie odgłosy towarzyszące problemowi. Co zauważyłem tuż po otrzymaniu sygnału ze źródła (HDMI) na ułamek sekundy robi się dosyć gruby poziomy pas, lekki "krzak" ale czy było tak wcześniej - nawet jeśli, raczej nie zwróciłem na to uwagi.
    sowa_46
    Level 25  
    Pokaż lampę, powiem Ci czy to oryginał, chociaż i z oryginałami bywają problemy, nie kupuj jednak podróbek, możesz uszkodzić tunel, koło kolorów albo soczewkę wklęsłą. Nieprawidłowo zogniskowany palnik potrafi zrobić spustoszenie na drodze strumienia świetlnego, jest tam bardzo gorąco. Jakby nie patrzeć, jest problem z lampą lub ballastem, co do sygnału poprzez HDMI, możesz sprawdzić zachowanie na innych wejściach, HDMI bywa bardzo kapryśne, podczas pracy, kiedy podłączysz inne wejście, czasami zdarzają się dziwne objawy, potrafi się wyłączyć.
    Włodi
    Level 19  
    Lampa wygląda następująco, nigdzie nie zauważyłem logo OSRAM jak sugeruje tabliczka znamionowa. Wewnątrz lata jakiś odłamek, który zaznaczyłem. Raczej nie powstał przy demontażu, lampę wyciągałem bardzo powoli według instrukcji. Zastanawiam się jednak, czy podłączać ją ponownie z tym czymś w środku by czasem nie uległa jakiemuś samozapłonowi. Na froncie jest śrubka, która otwiera tę szybkę, mógłbym ją otworzyć, wysypać to coś i wówczas sprawdzić ?

Benq PE7700 - Włącza się na chwilę, po czym dioda "LAMP". Benq PE7700 - Włącza się na chwilę, po czym dioda "LAMP". Benq PE7700 - Włącza się na chwilę, po czym dioda "LAMP". Benq PE7700 - Włącza się na chwilę, po czym dioda "LAMP". Benq PE7700 - Włącza się na chwilę, po czym dioda "LAMP". Benq PE7700 - Włącza się na chwilę, po czym dioda "LAMP". Benq PE7700 - Włącza się na chwilę, po czym dioda "LAMP".
    sowa_46
    Level 25  
    Nazwa firmy może być na bańce a nie na obudowie lampy, to ciało obce może być jakimś klejem od obsadzenie bańki w cokole, rozbierz obudowę, to nic trudnego, możesz robić fotki, żeby się nie pomylić, na bańce powinien być nuner seryjny. Obstawiałbym problem z lampą.
    Włodi
    Level 19  
    Faktycznie, jest logo. Jeśli jest to oryginał, w dodatku jeszcze świeci, fajnie byłoby ją odratować. Zacznę może od wyjęcia tego stopionego kawałka ze środka i sprawdzę, czy coś to wniosło ?

Benq PE7700 - Włącza się na chwilę, po czym dioda "LAMP".
    sowa_46
    Level 25  
    Nie kombinuj, to są lampy rtęciowe, jak bańka pęknie to masz truciznę w mieszkaniu. Lampy nie uratujesz, przeżyła swoje i musi odejść.
    Włodi
    Level 19  
    Rozumiem.

Widzę, że są trzy warianty lamp w 100% oryginalne (korpus i lampa) za ok.1000zł. Generyczna, czyli moduł nieoryginalny, ale lampa owszem. Kompatybilna moduł i lampa zamiennik. Są też same lampy oryginalne do wymiany w jeszcze lepszej cenie. Z tego co widzę wymiana nie będzie skomplikowana.
    https://www.projektory-lampy.pl/lampy/benq/benq-pe7700/?gclid=CjwKCAiAqOriBRAfEiwAEb9oXT2FbDbsp_VNmAQ3YUU78qCJaM4BmMUXJroQbo51_FRVfngnq_-AYBoC13YQAvD_BwE#ML

Jest jeszcze AliExpress i niższe ceny

https://pl.aliexpress.com/wholesale?catId=0&initiative_id=SB_20190206133548&SearchText=benq+pe7700

Na gwarancji mi raczej nie zależy.

Jeśli koszt ma wynieść ponad 500zł, to nie wiem czy nie rozglądnąć się za innym projektorem. Z tego byłem na ogół zadowolony, miał naturalne, nieprzesycone kolory, ale był nieco ciemny, w scenach ze słabym doświetleniem dawało się to we znaki. Z kolei gdy kupię inny model, też nie wiadomo ile jeszcze lampa pociągnie.

Aha i nie ma pewności, czy ten objaw nie jest kwestią czegoś innego niż lampa, np. elektroniki.
  • Helpful post
    sowa_46
    Level 25  
    Podaj mi parametry "żarówki", jakieś dodatkowe oznaczenia, obudowę masz dobrą i nie jest potrzebna, spróbuję poszukać.
    Włodi
    Level 19  
    Jeszcze tylko taki numer znalazłem. W manualu nie widzę modelu, ale typ jest na obudowie, zdjęciu które zamieściłem wyżej.
    Wypadł teraz przypadkiem jakąś szparą ten odłamek ze środka. W zasadzie nic nie kombinowałem przy lampie, zdjąłem ją tylko z tych zaczepów. Spróbuję może założyć ją ponownie i sprawdzę, być może ten element coś knocił ? W zasadzie nie ma pewności, czy to nie kwestia elektroniki.
    Tutaj ktoś miał identyczny problem i w komentarzach widać, że wymieniono mu płytę główną w serwisie.
    https://www.youtube.com/watch?v=32FC7oSzEGs
  • Helpful post
    sowa_46
    Level 25  
    "wymieniono mu płytę główną w serwisie."
    Albo wymieniono lampę na zastępczą a zapłacil za płytę. Nie mogę znaleźć jakie są parametry lampy w tym modelu.
    Powiększyłem fotkę i znalazłem: P-VIP 250/1.3 E21.8, potwierdź czy tak jest, napis jest pod kątem, więc mogłem końcówkę pomylić.
    Włodi
    Level 19  
    Tak, zgadza się.

Zaryzykowałem i podłączyłem lampę. Okazało się, że gdy projektor leżał spodem ku dołowi, lampa się nie wyłączyła, projektor działał normalnie wszystko było OK, potrzymałem go z kilka minut dla pewności. Zamontowałem go więc z powrotem pod sufitem do góry nogami i znów się wyłączył. Także, albo znów jakiś odłamek plastiku tam wleciał (bo niestety obudowa przy zaczepach jest popękana), albo jest jakieś inne uszkodzenie mechaniczne. Jutro ponownie do niej zajrzę.
  • Helpful post
    sowa_46
    Level 25  
    Takie cuda dzieją się kiedy lampa jest uszkodzona, to nie jest jedyny przypadek, możesz go używać w odwrotnej pozycji.

Dodano po 18 [godziny] 31 [minuty]:

Znalazłem tę lampę w OSRAM, podaję link do strony, koszt $85.- Gdybyś chciał kupić lampę, kup oryginał, zbyt wiele razy naciąłem się na podróbach. Dzięki za podziękowanie.

https://www.osram-shopyourlight.com/products?keyword=p-vip%20250&mainc=
    Włodi
    Level 19  
    Dziękuję kolego za pomoc, jak kupię wrócę do tematu i napiszę czy pomogło :)
    Włodi
    Level 19  
    Wymiana samej lampy (bez obudowy) na nowy oryginał rozwiązało problem.