kot mirmur wrote:FTA14n50c.
Z podzespołami na Aliexpress byłbym ostrożny, zwykle jest tak że jeśli coś u nas jest drogie, a tam tanie to raczej jest lipa.
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over therekot mirmur wrote:FTA14n50c.
kot mirmur wrote:Chyba że są dostępne jakieś zamienniki tych tranzystorów.
Artur k. wrote:Poza tym temat jest o mierniku, a nie o tranzystorach z Chin.
RomanWorkshop wrote:Multimetry Aneng AN8008 (z generatorem) / AN8009 / Q1 lub nieco droższy AN870 (5-cyfr), to bardzo udane i uniwersalne konstrukcje. Mimo, że mam już 3 multimetry (UNIT M890G, UNIT UT70B i Mastech MY6243), to poważnie rozważam zakup jednego z nich. Głównie ze względu na szerokie zakresy pomiarowe (R/C/f) z dobrą dokładnością, no i funkcję pomiaru wypełnienia, której nie ma w żadnym moim multimetrze.
A tutaj mała przeróbka dla AN8008/8009: Link.
Artur k. wrote:Anneng z kolei ma max wskazanie 9000, co w wielu przypadkach jest zaletą.
Quote:Zastanawiałem sie też nad an870, ale finalnie zamówiłem
UT61E, na Ali po 232zł, mam nadzieję, że będzie nie gorszy od tych anengow...
RomanWorkshop wrote:Kilka dni temu u mnie w pracy kupili taki multimetr UNITa, a dokładnie model M890C+ po tym jak ja zabrałem swój stary, tani 10 letni multimetr Alda M890D. Toż to ten sam multimetr. Zaglądałem do obydwu do środka. Wizualnie nie różnią się niczym. Ta sama płytka.Z UNIT'ów chwalę sobie tylko tanie multimetry uniwersalne M890.
Hetii wrote:A na czym ta przewaga polega bo przecież ten ut-61 w wersji E ma 5 cyfr?
Quote:Kilka dni temu u mnie w pracy kupili taki multimetr UNITa, a dokładnie model M890C+ po tym jak ja zabrałem swój stary, tani 10 letni multimetr Alda M890D. Toż to ten sam multimetr. Zaglądałem do obydwu do środka. Wizualnie nie różnią się niczym. Ta sama płytka.
Quote:Ogólnie ja jakoś nie mam przekonania do Uni-T. Mam jeden miernik Uni-T - UT70A, dostałem go i jak dla mnie jest badziewny, zaczynając od tego że od zawsze były w nim problemy z przełącznikami - co któryś dłużej nie używany to zaraz przerywał.
Quote:W międzyczasie zamówiłem an870, więc najwyżej jak przyjdą oba to zrobię jakieś realne testy wad i zalet.
RomanWorkshop wrote:Zapomniałem napisać, że w moim jest również problem z pokrętłem - czasem po przełączeniu na zakres pomiaru rezystancji lub częstotliwości, włącza się pomiar prądu...
Wawrzyniec wrote:na obecną chwilę nie da się załączyć podświetlenie.
Artur k. wrote:Chińczyk zastosował do włączania miernika i podświetlania najgorsze (ale za to tanie) przełączniki. One nawet podczas lutowania w plytkę potrafią się zepsuć... To najsłabsze ogniwo, poza bardzo słabym jakościowo materiałem samych styków w pokrętle. Trochę poleży i zasiarcza się czy pokrywa jakimiś tlenkami powierzchnia tych blaszek - stąd i kłopoty.W moim też jest problem z pokrętłem, kryje się to wszystko pod pojęciem "przełączniki", bo szwankują wszystkie.
Artur k. wrote:Ja bym to widział raczej jako zaletę a nie wadę. Przynajmniej nie rozładuje się bateria niepotrzebnieProblem polega na tym że jeśli nie przekręcimy pokrętła w pozycję OFF i schowamy miernik do woreczka a potem np. do plecaka czy narzędziówki to jeśli przypadkiem naciśnie się SEL, to miernik się włącza, a jak SEL będzie przytrzymany to będzie w kółko zmieniał funkcję i pikał.
398216 Usunięty wrote:Ja bym to widział raczej jako zaletę a nie wadę. Przynajmniej nie rozładuje się bateria niepotrzebnie![]()
Artur k. wrote:Dlatego bardzo sobie cenię przesuwany włącznik w moim CIE8007.
Artur k. wrote:Ale jak się po tych 30 minutach wyłączy na automacie, to chyba nadal jakiś prądzik jest pobierany? Jeśli w takim wypadku nie wyłączysz i będziesz używać na następny dzień, może się okazać, ze z baterii zostało wspomnienie - w każdym razie ja tak miałem w tym "służbowym" o którym pisałem.jest automatyczne wyłączanie po chyba 30 minutach. Jak się wyłączy i chcę włączyć to muszę przełącznik z pozycji ON przesunąć na OFF i ponownie na ON.
398216 Usunięty wrote:Ale jak się po tych 30 minutach wyłączy na automacie, to chyba nadal jakiś prądzik jest pobierany? Jeśli w takim wypadku nie wyłączysz i będziesz używać na następny dzień, może się okazać, ze z baterii zostało wspomnienie
nasu wrote:Przerobiłem na 3.7V 14500 Li-ion połączone równolegle jest lepiej.