Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Samsung S8 Plus g955 - Zielony ekran po zalaniu

wlodiWNL 03 Feb 2019 10:03 11538 3
    wlodiWNL
    Level 12  
    Witam, otóż mam pytanie czym to jest spowodowane?
    Czy jest to uszkodzenie taśmy lcd, czy tez na niej zawartej elektroniki?
    Telefon jest po zalaniu.
    Początkowy jego stan to telefon był martwy.
    Udało sie go uruchomić i na poczatku ekran był zielony jak na zdjęciu lecz po zablokowaniu i ponownym odblokowaniu pojawiało się tło ekranu w poświacie zieleni i można było korzystać z telefonu a po rozjasnieniu ekranu na max obraz był prawidłowy w 100%.
    W obecnej chwili jest tak jak na zdjęciach czyli ciągła zieleń.
    Ślady zalania wewnątrz urządzenia były niewielkie.
    Złącze lcd zostalo wymiennione lecz bez zmian.
    Taśma ekranu od samego złącza do ekranu bez najmniejszego widocznego kontaktu z wodą.
    Wszystkie znalezione ślady zalania zaznaczyłem na zdjęciu.
    Płyta czyszczona przy pomocy myjki ultradźwiękowej w izopropanolu.
    Samsung S8 Plus g955 - Zielony ekran po zalaniu Samsung S8 Plus g955 - Zielony ekran po zalaniu Samsung S8 Plus g955 - Zielony ekran po zalaniu Samsung S8 Plus g955 - Zielony ekran po zalaniu
    topstar
    Level 18  
    Masz wyświetlacz do wymiany nic już z tym nie zrobisz. Woda dostała się na łączenie LCD z taśma i najprawdopodobniej zjadło niektóre ścieżki przez co masz taki efekt.
    wlodiWNL
    Level 12  
    topstar wrote:
    Masz wyświetlacz do wymiany nic już z tym nie zrobisz. Woda dostała się na łączenie LCD z taśma i najprawdopodobniej zjadło niektóre ścieżki przez co masz taki efekt.

Dzięki za odpowiedź.
    Tak też podejrzewałem, że to może być przyczyną. W każdym bądź razie mam na czym poeksperymentować. Na dniach z ciekawości zdemontuje szybkę i zobacze jak to wygląda.
    Tak jak wcześniej pisałem na taśmie nie ma żadnych ale to żadnych śladów zalania poza samym gniazdem, ale to tez nieznacznie jest uszkodzone.
    Tasma lcd składa się chyba z dwuch warst jak sie nie mylę, może tu jest problem przy gnieździe.

Dodano po 18 [minuty]:

Kolega wyżej ma rację, odkleilem taśmę dotyku od taśmy ekranu i widać ślady wody jak i korozji na łączeniu.