Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] KIA Carnival 2,9 CRDI zgasł i nie odpala

pajda67 03 Feb 2019 13:42 3015 11
    pajda67
    Level 6  
    Witam wszystkich.
    Mam problem z Kia Carnival 2,9 crdi silnik zgasł i nie mogę go uruchomić.Ale zacznę od początku.Problem pojawił się w marcu tamtego roku jak zwykle w tych autach padły wtryski auto kopciło na czarno przy dodaniu gazu aczkolwiek mocy nie straciło.Coraz trudniej było je uruchomić.Tak się męczyłem aż do sierpnia wtedy postanowiłem zrobić remont blacharski i mechaniczny.Auto dostało nowe progi i zostało pomalowane.W listopadzie musiałem je odpalić i przestawić na inne stanowisko w warsztacie.Odpaliło z plaka i silnik chodził na wolnych obrotach ok 5 min.po czym zgasł.Przy próbie ponownego uruchomienia okazało się że nie ma kompresji na 1 cylindrze.Silnik został wymontowany zdjęta głowica diagnoza nie szczelne zawory .Oddałem głowice do naprawy w miedzy czasie zregenerowałem wtryski kupiłem pompę wymieniłem zbiornik ponieważ miałem opiłki .Cały układ paliwowy został przepłukany i wydmuchany powietrzem nowy filtr rozrząd pompa wody.Złożyłem to wszystko do kupy i okazuje się że sprężanie jest a silnik nie odpala.Po podłączeniu okazało się że mam problem z czujnikiem wałka rozrządu wymieniłem na nowy błąd skasowałem i przestał się pojawiać.Sprawdziłem też czujnik położenia wału i tu pojawia się problem.Po przekręceniu rozrusznikiem na początku pokazał mi 40 a teraz pokazuje 19,76 nawet po odpaleniu z plaka. Kupiłem więc nowy czujnik i jest to samo.Czy winny może być sterownik? Dodam jeszcze ze w czasie spawania nie było aku w aucie ale kostki od sterownika nie zostały odłączone. Bardzo proszę o jakieś wskazówki.
    Boryc2014
    Level 20  
    Witam. Jeżeli masz możliwość to sprawdź na innym sterowniku nawet używanym czy coś się zmieniło. Ja bym posprawdzał wszystkie przewody czy któryś nie uległ uszkodzeniu i bezpieczniki.Posprawdzaj i napisz co i jak. Sprawdź jeszcze czy paliwo dochodzi. Rozumiem że układ paliwowy nie jest zapowietrzony?
    jurekk55
    Level 36  
    Prawdopodobnie źle złożony rozrząd.
    pajda67
    Level 6  
    Przewody posprawdzane do samego sterownika,układ odpowietrzony i wydaje mi sie ze jak by rozrząd był zle złożony to by nie chodził na plaku.Ciśnienie paliwa jest przynajmniej tak pokazuje.Zastanawia mnie to dlaczego nie pokazuje obrotów wału tylko stałą wartość 19,76 z chwilą uruchomienia powinien pokazać około 300 obrotów-tak mi się wydaje.
    jurekk55
    Level 36  
    Na kołach wałków masz znaki , jak je ustawiłeś?
    Aleksander_01
    Level 42  
    pajda67 wrote:
    Przewody posprawdzane do samego sterownika,układ odpowietrzony i wydaje mi sie ze jak by rozrząd był zle złożony to by nie chodził na plaku.Ciśnienie paliwa jest przynajmniej tak pokazuje.Zastanawia mnie to dlaczego nie pokazuje obrotów wału tylko stałą wartość 19,76 z chwilą uruchomienia powinien pokazać około 300 obrotów-tak mi się wydaje.

No i masz przyczynę. Podstaw czujnik położenia wału, lub sprawdź czy coś nie jest odpięte.
    pajda67
    Level 6  
    jutro jeszcze raz wszystko przejrzę sterownik mam już drugi tylko będzie walka z imo
    Aleksander_01
    Level 42  
    Wiadomo nie odpali, ale obroty powinien widzieć (oczywiście jeżeli oryginał jest uszkodzony).
    pajda67
    Level 6  
    ale niestety ich nie widzi pokazuje 0 bo wymieniałem sterownik myślałem że to przez immo
    pajda67
    Level 6  
    Witam wszystkich. Dawno nic nie pisałem ale muszę się pochwalić że jeżdżę autkiem już od 2 miesięcy. Powodem awarii był czujnik walka rozrządu dopiero po wymianie na oryginalny autko zapalił od strzału. Nauczyłem się jednego więcej nie kupię żadnej podróbki. Pozdrawiam.