Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Peugeot Boxer 2,2 HDI - Błąd p15BE potrzebny schemat lub konsultacja

thesperado 04 Feb 2019 14:13 21045 15
    thesperado
    Level 14  
    Pojazd jak w temacie, rocznik 2014. Wiem, że problem może leżeć w kablach, świecy w zaworze par paliwa, przekaźniku, itd więc grzebię, ale trochę w ciemno bo brak schematu. Świeca ma zmierzoną rezystancję 1,2 ohm, więc wychodzi, że ok, we wiązce znalazłem stopiony czarny przewód idący od wtyczki przy BSM do wtyczki od świecy. Na żółtym, który także idzie do wtyczki świecy jak pamiętam było 12V z hakiem po włączeniu zapłonu. Jak naprawię wiązkę sprawdzę to ponownie. Do nóżek styków roboczych przekaźnika nie dochodzi dodatnie napięcie. Pytanie ma ktoś schemat lub może coś podrzucić jak to działa? Jumper ma podobnie, a i w Fordach jest taki sam patent. Pytanie nr 2 jest takie. Czy ta świeca w DPF ma zainicjować wypalanie filtra po przez zapalenie sadzy z oparami paliwa?
    przemas7
    Level 11  
    sprawdz bezpiecznik nr 5 maxi 20A w skrzynce bezpieczników.
    thesperado
    Level 14  
    Jest sprawny i zasilany, przekaźnik także jest sprawny mogę nim sterować z poziomy urządzenia do diagnostyki. Jeden styk roboczy połączony z przewodem idącym do świecy, ale drugi styk roboczy nie jest zasilany, czyli nie ma połączenia z bezpiecznikiem, Uszkodzenia kasety, czy też jest coś jeszcze pomiędzy bezpiecznikiem, a przekaźnikiem? Piszą o niej często BSI lub BSM, wykrywa odłączone od niej elementy, więc zwykłą skrzynką bezpieczników i przekaźników nie jest. Np. brak przekaźnika świecy tzn. brak cewki na stykach sterujących generuje błąd p15BB.
    tofii33
    Level 1  
    witajcie czy kolega poradzil sobie z tym problemem mam ten sam blad dzis lub jutro bede wymieniaj skrzynke bezpiecznikow pod maska dam znac jaki bedzie efekt
    slawarek
    Level 16  
    też mam błąd p15be-73 p1490-92 udało się komuś namierzyć schemat lub jakiś konkretny opis , czy wymiana skrzynki pomogła ,bo coś kolega sie nie chwali.
    Sylwek L.L
    Level 2  
    Witam czy powyższy temat został rozwiązany bo nie ma odpowiedzi a mam ten sam problem a w citroen Jumper 2.2 2014 czyli kontrolka od dpf check i błąd P15BE nie mogę namierzyć bezpiecznika i przekaźnika od tego układu dozujące paliwo do wypalania.
    Pomocy
    decybel91
    Level 42  
    Mała dodatkowa skrzynka w puszce pod maską jeden przekaźnik czerwony i jeden bezpiecznik. Jeśli jest ok to rozbieraj dozownik i baaardzo dokładnie go umyj. Paliwo musli przez niego swobodnie przepływać.
    Sylwek L.L
    Level 2  
    A ten dozownik w którym miejscu się znajduje? żebym jutro już mógł to zrobić.
    decybel91
    Level 42  
    Dostęp od dołu zaraz przed DPF
    slawarek
    Level 16  
    więc tak u mnie paliło bezpiecznik kolo lampy, są tam trzy obok siebie i ten w środku paliło w momencie jak robiłem test programem przekaznika świecy( czy jak go tam zwal) rozpiąłem wtyczkę tę na dole od świecy i podpiąłem żarówkę i ta migała na teście, i bezpiecznika nie paliło, prościej nie można. bylo zwarcie na samej świecy od rdzy i nie dalo się już tego odratować.
    kolega wymienil caly element tej swiecy cena 850zl nowy
    po wymianie wypalanie samoczynne bo uklad byl sprawny.
    Rob-stal
    Level 2  
    Pytanie do kolegi decybel91 : kolego gdzie dokładnie znajduje się ta skrzynka z przekaźnikiem i bezpiecznikiem od wtryskiwacza dpf ? Może ktoś inny rozwiązał ten problem z błędem P15BE ,check świeci po usunięciu błędu i zgaszeniu auta błąd powraca po około 5ciu minutach, auto jeździ normalnie ,wtryskiwacz wymieniony na nowy napięcie na kostce jest , proszę o jakieś informacje i z góry dziękuję za odpowiedź
    decybel91
    Level 42  
    W puszce pod maską. Wygląda jak dokładana listwa bezpieczników
    Rob-stal
    Level 2  
    Peugeot Boxer 2,2 HDI - Błąd p15BE potrzebny schemat lub konsultacja Tak , tylko ja mam tam tylko przekaźnik ,jak go odepnę to auto nie kręci rozrusznikiem
    decybel91
    Level 42  
    A zmostkuj przekaźnik i zobacz co włączy
    Kubi491
    Level 3  
    Witam widzę stary temat może ktoś podpowie i żyje tu , mam ten sam błąd ale mam problem taki ze nie ma na kostce prądu od swiecy przy Dpf i jak auto się nagrzeje traci moc wywala ten błąd dodam ze odczepie kostkęod czujnika temp auto ma moc boxer 2.2hdi 2013 Peugeot Boxer 2,2 HDI - Błąd p15BE potrzebny schemat lub konsultacja
    piotrekmaciaszek12
    Level 1  
    Witam, u mnie poszedł bezpiecznik 20a pod maską, błąd skasowany i smiga