Szukając informacji nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Pytanie przewija się dość często. Z tego co co znalazłem, to w normie PN-EN 50341-1:2013-03 odległość budynku od istniejącej linii napowietrznej o napięciu 1kV<U<45kV wynosi 3 m. Rozumiem, że jest to odległość mierzona od skrajnego przewodu fazowego od strony usytuowania nowego budynku. Niemniej jednak nie potrafię znaleźć nigdzie obszerniejszego opracowania nt. odległości budynków od istniejących sieci kablowych ziemnych i napowietrznych linii. Czy reguluje to jakiś konkretny akt prawny czy jedynie normy?
Nasuwają mi się na dzień dobry dwa pytania: odległość budynku od istniejącego kabla (np. nn) ułożonego bezpośrednio w ziemi oraz w/w odległość budynku od istniejącej linii SN, WN (zarówno słupa, jak i przewodów).
Wiem też, że można czy wręcz należy wystąpić do ZE w przypadku takiej sytuacji o "Uzgodnienia branżowe". Niemniej jednak czy są jakieś jednoznaczne przepisy mówiące o minimalnych wymaganych odległościach?
Będę wdzięczny za pomoc.
EDIT:
Udało mi się trafić TUTAJ. To jednak nie wyczerpuje tematu.
Nasuwają mi się na dzień dobry dwa pytania: odległość budynku od istniejącego kabla (np. nn) ułożonego bezpośrednio w ziemi oraz w/w odległość budynku od istniejącej linii SN, WN (zarówno słupa, jak i przewodów).
Wiem też, że można czy wręcz należy wystąpić do ZE w przypadku takiej sytuacji o "Uzgodnienia branżowe". Niemniej jednak czy są jakieś jednoznaczne przepisy mówiące o minimalnych wymaganych odległościach?
Będę wdzięczny za pomoc.
EDIT:
Udało mi się trafić TUTAJ. To jednak nie wyczerpuje tematu.