Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] HP 8570W, bios nie działa klawiatura, sterowniki karty graficznej - czarny ekran

PLUDi 05 Feb 2019 21:16 2073 9
    PLUDi
    Level 9  
    Witam serdecznie,
    piszę z bardzo trudnym (dla mnie) problemem i prośbą o pomoc.
    Laptop: HP EliteBook 8570w
    Karta graficzna: NVIDIA Quadro 2000M (możliwość wyciągnięcia z płyty głównej).
    Procesor: i7-2860qm
    Bios: F.70 Rev.A 11.1 MB 15 sie 2018
    Dysk nowy: SSD Samsung EVO 2,5 cala
    Testy na czystych instalacjach: Windows x64 10 i 8.1, Ubuntu 16.04
    Testowane Biosy: F.69, F.70

Wcześniej wymieniłem matrycę z HD+, na Full HD, klawiaturę oraz przyciski myszy. Wszytko działało idealnie.

Nie działał jeszcze czytniki linii papilarnych. Nie miałem czasu tego sprawdzić od razu więc po 2 tygodniach to wykonałem. Okazało się, że styki były w tym czytniku pozaginane więc je wyprostowałem i podłączyłem.
    Po właśnie podłączaniu czytnika linii papilarnych laptop zaczął działać niestabilnie.

Klawiatura nie działa aby móc wejść do Biosu oraz aby wybrać w Grub Ubuntu lub Windows.
    Dopiero po wyłączeniu komputera na 2-3h, wyciągnięcie baterii i zasilacza można jednorazowo wejść do Biosa oraz wybrać system. Klawiatura działa tylko raz, bo po restarcie znowu jest nieaktywna.

W tym samym momencie pojawiał się problem z obrazem.
    Po włączeniu laptopa widzę logo HP, ładujące się logo Windows a potem czarny ekran. Po uśpieniu Windowsa i wybudzeniu widzę tedy okno logowania i karta działa poprawnie. Pozwala grać w gry 3D. Ma dobre temperatury.
    Gdy monitor laptopa jest czarny zawsze dobrze wyświetla się obraz na dodatkowym monitorze na DisplayPort.

Problemu z czarnym obrazem nie ma gdy mam usunięte sterowniki Nvidia i mam tylko jako podstawowa karta graficzna.
    Problemu nie ma też na Ubuntu chociaż ma tam wgrane sterowniki Nvidii.

Problem z czarnym ekranem jest na czystej instalacji Windows x64 10 oraz 8.1.
    Robiłem też downgrade biosu do F.69 Rev.A 11.1 MB 29 cze 2018 i z powrotem do F.70 Rev.A. Nic nie pomogło. Starsze wersje Biosa z Windowsa nie chciały się wgrać przez program HP, bo była informacja, że są starszymi wersjami Biosu. Mogę wykonywać wszystkie polecenia łącznie z rozkręceniem komputera, bo nie mam z tym problemu.

Sam czytnik linii papilarnych działa poprawnie na Windows 10 i pozwala logować się.

Bardzo proszę o pomoc, bo jest to mój jedyny komputer do pracy i nauki. Mogę podać nr telefonu lub maila lub dostęp do połączenia zadanego.

Dziękuję za poświęcony mi czas.

Pozdrawiam serdecznie,
    Kamil
    lisek
    Service technician RTV
    Ten laptop HP EliteBook 8570w , miałeś od nowości
    - czy kupiony i wymieniona matryca ( potem okazalo się ,że uszkodzony Touchpad)
    Quote:

Wcześniej wymieniłem matrycę z HD+, na Full HD, klawiaturę oraz przyciski myszy. Wszytko działało idealnie.

Nie działał jeszcze czytniki linii papilarnych....
    PLUDi
    Level 9  
    Dziękuję za wiadomość.

Laptop kupiłem używany pół roku temu. Ale sprawny. Zwyczajnie chciałem mieć większą rozdzielczość z HD+ na Full HD. Obie matryce działały bez zarzutów co najmniej 2-3 miesiące. Jest szansa, że to może być powiązane z tym?

Kalwiatura też działa poprawnie tylko wymieniłem na podświetlaną.

Przyciski wymieniłem od touchpada, bo miały zajechane styki i nie chwytały sygnału jak czytnik linii papilarnych. Przyciski też dobrze działają teraz.

Pan który to składał zwyczajnie zrobił to niedbale. Komputer był wyczyszczony w środku ładnie.
    lisek
    Service technician RTV
    Quote:
    Fraza: EliteBook 8570w Szukaj na Znaleziono 36 wyników (0,13 s)

Tylko na tym forum
    Moze , ale Nie musi być powiazane ?1
    *trzeba popatrzeć w SM

:?: Podaj opisy z płyty, np.
    Casper-uma_cr_hpb mv_mb_v1
    Velma_cr_hpb mv_MB_v1
    VELMA_MV_MXM(Q1)_V1 z Nvidia Quadro MXM
    - grafika K1000M/K2000M (chip GPU: N14P-Q1-A2 )

Pytanie : dlaczego ... były pozaginane, przez poprzedniego właściciela
    Oraz
    Quote:
    Klawiatura nie działa aby móc wejść do Biosu oraz aby wybrać w Grub Ubuntu lub Windows.
    Dopiero po wyłączeniu komputera na 2-3h, wyciągnięcie baterii i zasilacza można jednorazowo wejść do Biosa oraz wybrać system.
    Klawiatura działa tylko raz, bo po restarcie znowu jest nieaktywna.

Jęli podłaczysz klawiaturę po USB jest podobnie?
    PLUDi
    Level 9  
    Poprzedni właściciel handlował takimi laptopami i pewnie składał je na szybko.
    Trackpoint podłączył niepoprawnie w miejsce podświetlania klawiatury. Ale po zmianie działała.

Styki nie był pozaginane celowo tylko się zniszczyły przy wkładaniu.

Ale obie matryce, obie klawiatury klawiatura przyciski myszki działały.

Czytnik linii papilarnych uruchomił jakby też logowanie jako gość do biosa. Ale po zrestartowaniu wszystkich ustawień włącznie z zabezpieczeniami już tego nie było.

Dodatkowo teraz po drugim uruchomieniu włącza się system diagnostyczny do sprawdzania dysku, pamięci ram itp. ale po drugim razie jak pisałem już nic nie działa.

Klawiatura na USB działała bez problemu ale na odpowiednim USB .
    W Biosie ustawiłem aby nie było fastboot.

Jak mogę sprawdzić te opisy płyty i karty? Program Aida64 wystarczy, czy muszę rozebrać ponownie laptopa?

Dodano po 2 [godziny] 22 [minuty]:

Film pokazujący usterki: https://www.youtube.com/watch?v=eMVg2IqFETg

Drugi film pokazujący działanie ekranu i klawiatury USB: https://www.youtube.com/watch?v=CclKtTJa6zc
    lisek
    Service technician RTV
    :idea: podpowiedziano mi:
    Quote:
    HP EliteBook 8570w
    VELMA_CR_HPB mv_mb_v1 disc.
    P/N 010176600-600-G

IC Bios: 25Q128FV Winbond

PCH: QM77 (SLJ8A)
    KBC: KBC1126-NU
    CPU: i7-3610qm (SR0MN)
    disc. GPU: N14P-Q3-A2

lub na płycie obok chipsetu
    HP 8570W, bios nie działa klawiatura, sterowniki karty graficznej - czarny ekran
    *patrz prawe foto. z tematu na tym forum Link

Elitebook 8560W
    MB: Foxconn VANHALEN_HR_HPB MV_MB1_V1 (P/N:01015RY00-388-G)
    i7-2630QM SR02Y, HM67 SLJ4M
    KBC: SMSC KBC1126-NU
    g107r
    Level 41  
    PLUDi wrote:
    Nie działał jeszcze czytniki linii papilarnych. Nie miałem czasu tego sprawdzić od razu więc po 2 tygodniach to wykonałem. Okazało się, że styki były w tym czytniku pozaginane więc je wyprostowałem i podłączyłem.
    Po właśnie podłączaniu czytnika linii papilarnych laptop zaczął działać niestabilnie.

Odłączałeś ten czytnik ?

Problem zaczął się po jego podłączeniu, a do tego musiałeś coś rozebrać :
    PLUDi wrote:
    W tym samym momencie pojawiał się problem z obrazem.
    Po włączeniu laptopa widzę logo HP, ładujące się logo Windows a potem czarny ekran. Po uśpieniu Windowsa i wybudzeniu widzę tedy okno logowania i karta działa poprawnie. Pozwala grać w gry 3D. Ma dobre temperatury.
    Gdy monitor laptopa jest czarny zawsze dobrze wyświetla się obraz na dodatkowym monitorze na DisplayPort.

Usypiasz klapą, czy z menu zamykania w windowsie ?
    Ekran nie działa, ale na zewnętrznym już tak ?
    Hmm, coś popsułeś w trakcie podłączania i ekran laptopa traci połączenie z resztą laptopa /taśma, przewody, te złączki ?/ i być może jest to powód niedziałania całego laptopa ?
    Karty w laptopach lubią padać, możesz wyjąć nvidię i uruchomić na integrze w CPU ? Wyłączyć jedną kartę, spróbować na tej w procesorze ?
    Karty swe uszkodzenia często okazywały przy wgraniu właśnie sterowników, gdy mogły już działać w pełni swoich możliwości. Czasem to sterownik powodował problemy, na innym było już OK.
    Sterownik ze strony HP do tego modelu ? Czy windows sobie sam zaciągnął i zaaplikował ? Nie kartę, ale mysz już mi tak kiedyś zaktualizował, że przestała działać :(
    Drugiego filmu nie oglądałem, ale na pierwszym, BIOS pokazuje że nie masz dysku twardego 1'44 min, a jak już będzie, to ma być szyfrowany 3'11 ?
    No, nie znam się, i nie tykam tego u siebie, ale się zapytam - czy uruchamiając czytnik i Anti-Theft nie narozrabiałeś coś z ustawieniami zabezpieczeń komputera ?

Mówisz na filmie że niechętnie, ale czasem najlepszym sposobem jest rozebrać i poskładać to z powrotem. Jest wtedy szansa na dobre poskładanie, o ile już coś się definitywnie nie uszkodziło.
    PLUDi
    Level 9  
    Czytnik linni jest widoczny w Bios, bo mogę go też wyłączyć. Klawiatury nie widziałem za bardzo jako opcji do wyłączenia. Filmy pokazują co jest w Biosie.

Problem z czarnym ekranem teraz występuje nawet po odpięciu: czytnika linii papilarnych, tackpointa, touchpada, przycisków myszy, klawiatury.
    Klawiatura USB działa zawsze na odpowiednim porcie.
    W Windows 10 działa wszytko tylko przy uruchamianiu muszę uśpić komputer i go wybudzić aby zobaczyć obraz. Po tym zabiegu ten komputer uciągnie nawet GTA V z normalnymi temperaturami.

NOWA INFORMACJA: ustawiłem w Windows 10 w "Opcjach zasilania" -> Wyłącz ekran po 1 minucie. I po zostawieniu komputera w bezczynności na 1 min wyłącza się komputer a nie ekran. Muszę wtedy wcisnąć "power" aby komputer uruchomił się od początku, widzę logo ładowania HP, potem Windows i muszę się na nowo zalogować a po tym czasie nie ma otwartych okien, czyli komputer nie był zahibernowany, czy uśpiony. A co najważniejsze obraz jest widoczny bez potrzeby uśpienia.

Jak jednak wyłączę komputer normalnie wtedy po uruchomieniu mam czarny ekran i muszę go uśpić i wybudzić aby był obraz.

Przypominam, że bez sterowników nie było takich amonali. Dodatkowo na Ubuntu ze sterownikami Nvidii też było ok. Na Windows 8.1 uśpienie i wybudzenie nie pomagało.

Dodano po 42 [minuty]:

Zauważyłem teraz, że obraz się wyświetla po uruchomieniu bez problemów gdy przestaje działać klawiatura i trackpoint też na Windowse.
    Gdy klawiatura i trackpoint działają to wymagane jest uśpienie i wybudzenie aby ekran i reszta działała.
  • Helpful post
    lisek
    Service technician RTV
    Rozbierz i złóz ponownie.

Dla mnie to "cos " sie stało z chipsetem PCH
    - finger .... czytnik podłaczony pod PCH
    *popatrz np. SM Qunta lx89 pod Link

Quote:
    Klawiatura na USB działała bez problemu ale na odpowiednim USB

Tylko na jednym i ściśle określonym!?

p.s
    Płyta na ebay 79 funów (z Chin)
    HP 8570W, bios nie działa klawiatura, sterowniki karty graficznej - czarny ekran HP 8570W, bios nie działa klawiatura, sterowniki karty graficznej - czarny ekran HP 8570W, bios nie działa klawiatura, sterowniki karty graficznej - czarny ekran

Była na (/plytydolaptopow.pl) za 350pln (Velma_... 010176600-600-G)
    płyta p/nr.: 690643-501, chipset QM77 (SLJ8A)
    PLUDi
    Level 9  
    Problem rozwiązany!

Panowie! Bardzo dziękuję za poświęcony mi czas i pomoc. Doceniam, że istnieją ludzie, którzy zwyczajnie chcą pomóc.
    Wyjąłem taśmę odpowiadającą za przycisk "Power" i zobaczyłem, że styki tutaj też są w słabej kondycji. Przyciąłem trochę końcówkę taśmy aby pozbyć się nierówności, wyprostowałem styki i przetarłem alkoholem izopropylowym.

Dodatkowo ponownie odłączyłem i podłączyłem klawiaturę.
    Teraz laptop działa idealnie :)