Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Zmywarka Electrolux ESL 66060 - Błąd i20

06 Lut 2019 07:19 858 7
  • Poziom 3  
    Witam,

    Mam problem ze zmywarką Electrolux ESL 66060. Otóż nagle przestała działać i wyskakuje błąd i20. Sytuacja powtórzyła się po okresie pół roku. Za pierwszym razem też miałem ten błąd lecz wtedy okazało się, że problem leżał w pływaku po zmywarką, który odpowiedzialny jest za informację przed zalaniem (był przewrócony i uruchamiał się).
    Obecnie błąd się ponowił. Po wyciągnięciu zmywarki w pierwszej kolejności sprawdziłem czy nie ma przecieków (wszystko suchutkie). Następnie przeczyściłem filtr oraz przeczyściłem po kolei wężyki (brudu bardzo mało). Sprawdziłem również czy nie ma gdzieś pęknięć elementów (wszystko całe). Skoro błąd informuje, że problem z odpływem to przeczyściłem również cały odpływ zlewozmywaka. Wykonałem nawet próbny test: wlałem wody do zmywarki i włączyłem program aby sprawdzić czy woda zostanie odpompowana i oczywiście tak się stało.
    Tak słuchając zmywarki przez te kilka minut zanim wyskoczy błąd ewidentnie słychać, że ona w ogóle nie pobiera wody sama (wąż oczywiście też sprawdzony czy nie ma uszkodzenia).
    I tutaj nasuwa się moje pytanie czy może być to kwestia hydrostatu? Czy może coś jeszcze powinienem sprawdzić? Załączam poniżej zdjęcia hydrostatu. Nie wiem za bardzo gdzie mogę taki dostać lub jaki zamiennik pasowałby. Nie wspominając, że nie wiem jak można sprawdzić czy on działa.
    Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
    Pozdrawiam,
    Grzesiek
    Zmywarka Electrolux ESL 66060 - Błąd i20 Zmywarka Electrolux ESL 66060 - Błąd i20 Zmywarka Electrolux ESL 66060 - Błąd i20 Zmywarka Electrolux ESL 66060 - Błąd i20
  • Pomocny post
    Specjalista AGD
    Wymontuj hydrostat, zmywarka na plecy i wyczyść porządnie miskę. Nie musisz jej demontować.
    Następnie złóż wszystko i nastaw program do zerowania i kalibracji jeśli się da
  • Poziom 3  
    Robo-technical napisał:
    Wymontuj hydrostat, zmywarka na plecy i wyczyść porządnie miskę. Nie musisz jej demontować. Następnie złóż wszystko i nastaw program do zerowania i kalibracji jeśli się da.


    Chodzi Tobie o misę dolną? Ten zbiornik z którego wychodzą wypusty do podłączenia wężyków (wybacz za słownictwo, ale jestem laikiem w temacie)? Teoretycznie podczas odpinania wężyków czyściłem po kolei także i ten element, ale oczywiście mogę spróbować ponownie.

    Zdemontowałem hydrostat i mam jeszcze jedno pytanie. Czy zabarwienie pinu z lewej strony na załączonym zdjęciu może świadczyć o uszkodzeniu?
    Zmywarka Electrolux ESL 66060 - Błąd i20
  • Pomocny post
    Poziom 6  
    Zaśniedziałe złącze może powodować brak przepływu prądu. oczyścić jeśli się da, spirytusem.
  • Poziom 3  
    Jeśli chodzi o zaśniedziałe złącze hydrostatu to jest wyczyszczone, a misa również wyczyszczona. Problem nie zniknął :( A po włączeniu zmywarki dla próby ewidentnie słychać jak zmywarka próbuje wypompować wodę lecz jej nie ma bo nie pobiera.
  • Pomocny post
    Poziom 16  
    Jeżeli masz rurki drożne, mise czystą a styki wyczyszczone to odwróć hydtrostat o 180 stopni (tym wydłużonym plastikiem w dół) (podłączony) i włącz pierwszy lepszy cykl
  • Poziom 3  
    Odwrócenie hydrostatu spowodowało prawidłowe działanie zmywarki. Jeszcze przetestuje czy nie jest to jedynie chwilowy objaw, ale jeśli nie to serdecznie dziękuję za pomoc wszystkim udzielającym porad a szczególnie koledze UczenEl
  • Poziom 3  
    Odwrócenie hydrostatu spowodowało prawidłowe działanie zmywarki. Jeszcze przetestuje czy nie jest to jedynie chwilowy objaw, ale jeśli nie to serdecznie dziękuję za pomoc wszystkim udzielającym porad a szczególnie koledze UczenEl

    Dodano po 1 [godziny] 13 [minuty]:

    Ogólnie wyczyszczenie filtrów oraz rurek i misy. Dodatkowo oczyszczenie styku hydrostatu i na koniec odpowiednia próba przy odwróconym hydrostacie. Jak już poszło to hydrostat przed finalnym montażem odwróciłem do prawidłowej pozycji i zmywarka działa.
    Także wydaje mi się, że potrzebował rozruchu dobrego :)
    Dzięki wszystkim za pomoc.