Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Komplet optoizolowanych różnicowych sond wysokonapięciowych do oscyloskopu

07 Feb 2019 22:04 4122 6
Automation24
  • About Author
    Anonymous
    Level 1  
    Anonymous wrote 0 posts with. Been with us since 1978 year.
  • Automation24
    maciej_333
    Level 38  
    Wejściowy dzielnik nie jest skompensowany. Pojawią się oczywiście zniekształcenia dla przebiegu prostokątnego - szczególnie większej częstotliwości. Zamiast TLP7920 można też użyć innych układów. Jest przynajmniej kilka możliwości. Można wykorzystać ISO124 o lepszych parametrach i podobnym paśmie. Ten jednak pracuje w oparciu o PWM i izolację pojemnościową. Podobną zasadę działania do TLP7920 ma też ACPL-C79B. Bez żadnego rodzaju przetwarzania/modulacji działa IL300. Składa się on właściwie z diody LED i dwóch fotodiod. Jedna fotodioda to sprzężenie zwrotne dla nadajnika, druga zaś stanowi odbiornik dołączony do wzmacniacza transimpedancyjnego (konwerter prądu w napięcie). Podobny jest do tego LOC110, ale w tym przypadku zamiast fotodiod zastosowane są dwa fototranzystory. Właśnie IL300 i LOC110 stanowią wspomniane transoptory "analogowe". Z dokumentacji wynika, że np. IL300 cechuje się podobnym pasmem. Większe pasmo dałoby się ewentualnie uzyskać robiąc modulator i demodulator samodzielnie: przykład Nota Silicon Labs AN614. Nie lepiej na wyjściu wstawić było wzmacniacz pomiarowy, albo tzw. diffrence amplifier ? W układzie wyjściowym też brak kompensacji. Zgodzę się oczywiście, że dokumentacja TLP7920 mogłaby być bardziej obszerna.
  • Automation24
    Anonymous
    Level 1  
    maciej_333
    Level 38  
    Kraniec_Internetów wrote:
    Najlepiej bez żadnej konwersji, bez żadnego PWMa, tylko po prostu analogowo transoptorem.

Nie jest to prawda. Stosując transoptor ciężko będzie osiągnąć szerokie pasmo i liniową charakterystykę przetwarzania w całym zakresie napięć wejściowych. Nie wiem, jak działają takie sondy, ale podejrzewam, że jest to PWM o dużej częstotliwości nośnej. Dla ISO124 jest to 500 kHz, co ogranicza pasmo do 250 kHz. Dochodzi jeszcze przesunięcie fazowe wnoszone przez taki układ.

maciej_333 wrote:
    Nie lepiej na wyjściu wstawić było wzmacniacz pomiarowy, albo tzw. diffrence amplifier ?

No ale po co? Przecież te wyjścia są galwanicznie odizolowane od wszystkiego innego, po co więc dokładać kolejny wzmacniacz. Prawdę mówiąc nie wiem czy nie wystarczył by jeden wzmacniacz operacyjny, który zapewniłby odpowiednią impedancję jednego wyjścia.

Musi tam być jakiś układ odejmujący. Przecież na każdym z wyjść TLP7920 sygnał zmienia się w zakresie ok. 0...2,5 V. Wykorzystując jedno wyjście uzyskałbyś przebieg przesunięty tzn. zawierający składową stałą. Wzmacniacz pomiarowy, lub difference amplifier zapewni lepsze parametry tzn. mniejszy błąd. Układy takie są już wewnętrznie skompensowane częstotliwościowo itd. Oczywiście trzeba brać pod uwagę przeważnie niską rezystancję wejściową dla difference amplifier np. INA592. Zresztą aktualnie masa oscyloskopu nie jest dołączona do masy układu.
    Anonymous
    Level 1  
    maciej_333
    Level 38  
    maciej_333 wrote:
    Dochodzi jeszcze przesunięcie fazowe wnoszone przez taki układ.

No tak, ale jak masz 4 takie same sondy, to przesunięte masz wszystkie przebiegi. A skoro wszystkie przesunięte są tak samo, to jakby żaden nie był.

Jeżeli byłoby to powtarzalne, to owszem. Jednak zwykle włącza się jeszcze sondy prądowe i analizuje zależności między prądami a napięciami. Mam sondy TESTEC TT-SI 9001. Pasmo to 25 MHz. Można też sobie sprawić oscyloskop z masą izolowaną, jak kogoś na to stać.

maciej_333 wrote:
    Stosując transoptor ciężko będzie osiągnąć szerokie pasmo i liniową charakterystykę przetwarzania w całym zakresie napięć wejściowych.

Też tak myślałem, bo myślałem że transoptory pracują tylko jako 1-0.
    Tutaj masz mój temat od którego wszystko się zaczęło:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3497964.html

Jarek proponuje transoptor analogowy (z wyjściem liniowym) HCPL4562 pasmo do 17MHz. Także takie pasmo byłoby świetne.

Ten układ coś jednak potrzebuje do działania. Pasmo samego układu HCPL4562 może i wyniesie 17 MHz. Jednak uzyskać płaską charakterystykę choćby w zakresie do 5 MHz będzie wyzwaniem. Zresztą gdyby to było takie proste, to cena takiej sondy nie wynosiłaby 1500 zł.
    Anonymous
    Level 1