Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Drukarka 3D Anet A8 jako plotter laserowy

wiktor13570 08 Feb 2019 13:23 11001 28
Nazwa.pl
  • Drukarka 3D Anet A8 jako plotter laserowy

Witam wszystkich.
    Dzisiaj chciałem zaprezentować w jaki sposób nadać drukarce 3D Anet A8 nowej funkcji w postaci plotera laserowego.
    Cały projekt opisałem na stronie http://resistor.pl/anet-a8-ploter-laserowy/

Do tego projektu potrzebny będzie laser który możemy kupić w Chinach. Należy zwrócić uwagę na jego moc – dostępne są lasery od 500mw do 15w, ale cena tych ostatnich oscyluje w okolicach 800zł.
    Ja wybrałem laser o mocy 1W i długości fali 450nm, za który zapłaciłem ok. 175zł. W zestawie znalazły się również okulary ochronne oraz elektronika odpowiedzialna za prawidłową pracę lasera.

Montaż
    Laser montujemy obok głowicy drukarki. Najlepszym sposobem jest wykorzystanie wydrukowanego uchwytu. Zamieszczam kilka wersji mocowania, które można znaleźć na stronie Thingiverse:
    https://www.thingiverse.com/thing:2571185
    https://www.thingiverse.com/thing:2117275

Trzema śrubkami przykręcamy laser do wydrukowanego elementu, który następnie należy przymocować w miejsce wentylatora chłodzącego wydruk (w przypadku wybrania elementu 1). Po zamontowaniu modułu lasera podłączamy pozostałą elektronikę.

Na płytce odpowiedzialnej za sterowanie znajdziemy cztery wyprowadzenia. Dwa z nich podłączone są już kolejno do samej diody lasera oraz wentylatora chłodzącego moduł. Pozostałe dwa gniazda to TTL oraz 12V AC/DC. Do wyprowadzenia 12V AC/DC podłączamy przewód zasilający, za pomocą którego będziemy podawać odpowiednie napięcie sterując laserem. Gniazdo TTL pozostawiamy wolne, ponieważ nie będziemy go wykorzystywać.
    Do płyty głównej drukarki 3D w miejsce wentylatora chłodzącego wydruk FAN2 podłączamy przewód z 12V AC/DC.

Kalibracja lasera
    Włączamy i podnosimy oś Z na ustalony przez nas poziom.
    Zakładamy okulary ochronne, przechodzimy do ustawień i włączamy chłodzenie wydruku na 1% lub więcej w przypadku gdy plamka lasera nie jest jeszcze. widoczna.
    Za pomocą pokrętła soczewki ustawiamy wielkość plamki, aby była ona jak najmniejsza. Najlepiej zrobić to na białej kartce papieru.
    Zerujemy osie X oraz Y, a następnie ustawiamy je na punkcie 0 stołu drukarki. Odczytujemy położenie tych osi, które będzie naszym offsetem.
    Obsługa i oprogramowanie
    Do obsługi lasera wykorzystamy darmowy program Inkscape, który można pobrać ze strony: inkscape.org
    Pobieramy również wtyczkę do tego programu » Lokster’s Laser Engraving Inkscape Plugins

W zainstalowanym programie przechodzimy do folderu Inkscape\share\extensions i wypakowujemy tam pobraną wtyczkę.

Po tym zabiegu możemy stworzyć w Inkscapie grafikę.
    W przypadku korzystania z gotowego obrazka musimy przekonwertować go na grafikę wektorową. W tym celu w menu wybieramy Ścieżka, a następnie opcję wektoryzuj bimapę.
    Gotową grafikę zaznaczamy i wybieramy Ścieżka/Obiekt w ścieżkę
    Teraz przechodzimy do Efekty/Lokster’s Tools i klikamy Laser Engraving. W otwartym oknie dopasowujemy ustawienia dla naszego plotera.

Po wskazaniu katalogu zapisu nadajemy nazwę pliku i klikamy Zastosuj. Zapisany w ten sposób plik gcode wgrywamy na kartę pamięci i odpalamy na drukarce.

Jeżeli chcemy, aby nasza grafika była w środku zakreskowana możemy skorzystać z opcji Hatch fill, którą znajdziemy przechodząc kolejno do Efekty/Lockster’s Tools.

Tymi ustawieniami możemy dopasować parametry kreskowania wnętrza danej grafiki.
    Po zastosowaniu opcji kreskowania przechodzimy do Laser Engraving i tworzymy plik gcode.

Zmiana w ustawieniach oprogramowania drukarki
    Drukarka Anet A8 nie interpretuje komend G2 oraz G3 odpowiadających za łuki. W celu poprawnego działania plotera konieczna jest edycja pliku configuration_adv.h w oprogramowaniu SkyNet. Należy włączyć opcję jak poniżej (linia ok.800).

Po tej korekcie wgrywamy oprogramowanie i możemy cieszyć się nową funkcją naszej drukarki.

Opis projektu: http://resistor.pl/anet-a8-ploter-laserowy/
    Sterowanie laserem: http://lokspace.eu/anet-a8-3d-printer-laser-engraver-mod/

Cool? Ranking DIY
    About Author
    wiktor13570
    Level 12  
    wiktor13570 wrote 101 posts with rating 38, helped 4 times. Live in city Legnica. Been with us since 2016 year.
  • Nazwa.pl
    Anonymous
    Level 1  
    wiktor13570
    Level 12  
    anmedia wrote:
    Natomiast ja mam pytanie, z jakimi programami wspolpracuje laser/drukarka?. Czy probowales cos grawerowac w PVC lub innym elemencie?

Nie testowałem jeszcze programów, z którymi drukarka mogłaby współpracować, a wszystko odpalam z karty micro SD. Grawerowałem w drewnie, skórze, plastiku i laser we wszystkich tych materiałach daje radę.
    Anonymous
    Level 1  
    wiktor13570
    Level 12  
    Laser załączany jest napięciem podawanym z wyjścia płyty drukarki FAN2, do którego podłączony jest domyślnie wentylator chłodzący wydruk. Sterowanie mocą odbywa się tak jak sterowanie szybkością pracy wentylatora czyli przez zmianę napięcia. Za załączanie i wyłączanie lasera odpowiadają komendy M106 i M107
  • Nazwa.pl
    locos1
    Level 12  
    Obadaj sobie LaserGRBL. Może podejdzie. Mam ploter typowo laserowy i sprawdza się w nim znakomicie. Do własnych tworów używam Inkscape z dodatkami laserowymi. Nic innego mi się testować nie chce bo nie potrzebuję.
    Slawek K.
    Level 35  
    Na te badziewne okulary bez atestu to bym bardzo uważał, a nawet w życiu bym przez nie nie patrzył na laser, na prawdę uważaj na wzrok.

Pozdr
    wiktor13570
    Level 12  
    LA72 wrote:
    Czy oprócz grawerowania próbowałeś coś wycinać?
    Np.: w sklejce, plexi.

Fornir i karton nie stanowią żadnego problemu, cienka sklejka (ok.2mm) poddała się po kilku przejazdach lasera.
    pathirrus
    Level 11  
    Anet A8 jest zasilany z zasilacza 12V? Jak wygląda sprawa z dymem i smrodem? Odprowadzasz to jakoś? Ja do swojego Endera3 też zakupiłem laser, chyba nawet ten sam zestaw co Ty, ale nie ma czasu na ogarnięcie tego xD
    wiktor13570
    Level 12  
    pathirrus wrote:
    Jak wygląda sprawa z dymem i smrodem? Odprowadzasz to jakoś?

Dymu podczas grawerowania jest na tyle mało, że nie ma potrzeby odprowadzania go, a sam zapach szybko zanika. Przy grawerowaniu większej ilości przedmiotów drukarkę przenoszę do garażu.
    superwinder
    Level 7  
    Czy są inne programy niż inkscape?
    sewek1000
    Level 15  
    Witam też jetem użytkownikiem Anet A8 z Laserem tylko u mnie to inaczej trochę jest rozwiązane, miałem laser NEJE DK 8KZ, i wykorzystałem jego Sterownik lasera podłączając się Uc Neje do Anet A8 pod wyjście T36 - Sterowanie Wentylatorem PWM (Mój laser jest na 5v) ,Można dodać, że przydatne jest okno hatch fill można tam zmienić tryb na kreskowany i dodać odległośc między kreskami ustawiając dokładność graweru. Laser GRBL przynajmniej w moim przypadku działa z małymi problemami nie mogę pozbyć się efektu kreskowania dzięki czemu nie mogłem ustawić by była linia przy linii grawerowana jak by ktoś miał rozwiązanie chętnie posłucham, G-code odpalam przez Repetier Host , Aby ułatwić sobie prace a tego nie znalazłem w artykule Inskape ustawienia programu i ustawiamy mm i obszar roboczy na mm , wpisujemy 220 x 220 i skalowanie 1 , dzięki temu mamy rzeczywisty podgląd gdzie co rozmieścić i jakie wymiary będzie miało.

Dodano po 4 [minuty]:

Drukarka 3D Anet A8 jako plotter laserowy Drukarka 3D Anet A8 jako plotter laserowy

Dodano po 3 [minuty]:

U mnie kalibracje osi są wyłączone bo zawsze w Repieterze robię Homing przed startem , i włączam na ręcznym G1 Z29 i wentylator na 100% by ustawić ogniskową na detalu następnie Homing zwiększam lub zmniejszam prędkość pracy lasera f-xxx lub w Repetier Host

Dodano po 8 [minuty]:

Drukarka 3D Anet A8 jako plotter laserowy Drukarka 3D Anet A8 jako plotter laserowy Drukarka 3D Anet A8 jako plotter laserowy Drukarka 3D Anet A8 jako plotter laserowy
    maestro16s
    Level 9  
    error105 wrote:
    A orientuje się ktoś jakiej mocy laser muszę mieć by ładnie pociąć plexy 3mm ?

Żeby ciąć pleksę i nie męczyć jej kilkukrotnymi przejazdami to do takiej grubości minium będzie 15w. 1 watem to można najwyżej grawerować i to niezbyt wydajnie, bez uzyskania głębi. No i lepiej nie robić tego w pokoju na biurku :D
    maestro16s
    Level 9  
    timo66 wrote:
    @maestro16s te 15 W testowałeś?

Testowane.
    Przy czym nie twierdzę że była to płynna robota, raczej tzw. męczenie ... W każdym razie na prace w pleksi raczej było by rozsądne przynajmniej przy 30w żeby szło tez przyciąć coś grubszego, bo 3mm to jest nic.
    mikun
    Level 12  
    Mocowanie w drukarce lasera fajny temat, też popełniłem takie coś 1,5 roku temu. Wypalane w sklejce. Jednak miałem problemy, żeby uzyskać PWM na wyjściu z wentylatora drukarki 3D, o częstotliwości większej niż 15-20Hz, a potrzebowałem 1kHz

mongoł2000
    Level 18  
    Sprawdziłem mój 15W(ciagła około 7-8W) laser. W załączniku wynik starcia z PMMA 3mm. Nie jest to jakis problem, a prędkość była bardzo podobna jak w przypadku drukowania 3D.
    Co do jakości - krawędzie są proste lecz nie tak gładkie jak w przypadku profesjonalnej maszyny. Mozna zaobserwować jak roztopiony plastik się tak jakby "gotuje".
    Następny krok to dodanie dyszy do lasera aby dmuchać jednocześnie powietrzem z kompresora ~3Bar.
    Do tego aby był tam jakiś przepływ należałoby zastosować podstawę z wieloma małymi otworami np. w kształcie plastra miodu, aby gazy mogły swobodnie przelatywać.
    Macie pomysł jak jeszcze można zyskać na jakości?

Co do zwiększenia mocy o 100% - może warto opracować sterownik impulsowy do tych diod aby wydobyć te 15W :) Może ktoś już zrobił takie cudo?
    Witia1976
    Level 2  
    Witam. Na początek się przywitam bo to mój pierwszy post. Co do tych 15 W lasera półprzewodnikowego od Chińczyków, to jest to możliwe tylko w impulsie. Nawet jak byś wymusił pracę ciągłą, to on się momentalnie ugotuje. Faktyczna moc uzyskiwana z pojedynczych diod stosowanych w takich laserach to maksymalnie około 7 W pracy ciągłej. Większe moce z diod laserowych to są już zestawy diod odpowiednio ogniskowane. Nawet jeden chińczyk oficjalnie o tym pisze na swojej stronie, że wystawia 15W aby się zainteresować jego ofertą a w opisie wyjaśnia sytuację odnośnie oferowanych mocy na różnych stronach. Osobiście teraz walczę z diodą sprzedawaną jako 5.5w, ale chińczyk w opisie wskazał, że moc optyczna to około 4.8W. Jednak myślę, że i ta wartość jest zawyżona po parametry pracy tej diody to około 3,5A i 5 V.
    Julek Rogalski
    Level 7  
    Ciekawy projekt. Jest opcja żeby uszkodził drukarkę?
    bobycob
    Level 21  
    Opcja jest zawsze :D.
    Jedyne połączenie z drukarką to wyjście do zasilania wentylatora. Jak go nie uszkodzisz np zwarciem to nie bardzo jest co psuć.
    kamnow97
    Level 2  
    Witam,
    Pozwólcie, że odkopię trochę temat. Aktualnie przymierzam się do podobnego projektu, z tą różnicą, że mój laser ma deklarowane 2,5W. Czy któryś z kolegów orientuje się jakim maksymalnym prądem można obciążyć złącze "FAN2" w Anecie? Warto łączyć laser przez dodatkowy tranzystor?
    wiktor13570
    Level 12  
    kamnow97 wrote:
    Pozwólcie, że odkopię trochę temat. Aktualnie przymierzam się do podobnego projektu, z tą różnicą, że mój laser ma deklarowane 2,5W. Czy któryś z kolegów orientuje się jakim maksymalnym prądem można obciążyć złącze "FAN2" w Anecie? Warto łączyć laser przez dodatkowy tranzystor

Według mnie najrozsądniej byłoby zasilać laser o takiej mocy poprzez tranzystor z gniazda anety, bo ścieżki na płytce prowadzące do gniazda wentylatora nie wyglądają na przeznaczone do dużych prądów.
    pathirrus
    Level 11  
    kamnow97 wrote:
    Witam,
    Pozwólcie, że odkopię trochę temat. Aktualnie przymierzam się do podobnego projektu, z tą różnicą, że mój laser ma deklarowane 2,5W. Czy któryś z kolegów orientuje się jakim maksymalnym prądem można obciążyć złącze "FAN2" w Anecie? Warto łączyć laser przez dodatkowy tranzystor?

Wydaje mi się, ze to złącze "FAN2" wykorzystać tylko jako złącze sterujące, a nie zasilające. Jeśli masz laser, w którym znajduje się wejście TTL to własnie tam bym podłączył sygnał z "FAN2", a zasilanie lasera normalnie wziąć z zasilacza. Wtedy unikniesz zbyt wysokiego obciążenia złącza "FAN2". Oczywiście trzeba pamiętać o dopasowaniu poziomu napięć z wyjścia "FAN2" do wejścia TTL (lub opisane jako PWM) w sterowniku lasera.
    Ogoorr
    Level 1  
    Witam
    Czy orientujecie się jak zamontować laser na drukarce Ender 3?
    Czy w ogóle jest to możliwe?
    Pozdrawiam
    wiktor13570
    Level 12  
    Ogoorr wrote:
    Witam
    Czy orientujecie się jak zamontować laser na drukarce Ender 3?
    Czy w ogóle jest to możliwe?
    Pozdrawiam

Jak to na elektrodzie często można przeczytać "proszę wpisać do okienka wyszukiwania Google". Ja nie będę tak pisał, masz tutaj film o montażu lasera https://youtu.be/K7X78C0qoxc
    Można też znaleźć gotowe zestawy do montażu lasera do endera, gdzieś mi kiedyś w reklamie wyskoczyło😉