Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Kosiarka Yardman MTD - Brak rozruchu

hubus13 09 Feb 2019 15:06 1446 3
  • #1
    hubus13
    Level 4  
    Cześć
    Problem polega na tym, iż po przekręceniu kluczyka w traktorku nie ma żadnej reakcji. Wcześniej stycznik stukał, ale oddałem do serwisu i z nim było wszystko ok. No i teraz po ponownym zamontowaniu nawet ten stycznik nie stuka. Ktoś coś może wie czy problem leży po stronie akumulatora/stacyjki? Kable do stycznika podłączyłem tak jak były wcześniej bo w zeszłym roku wszystko działało. Dodam że podłączając kabel prosto od akumulatora do rozrusznika, silnik kręci.
  • Helpful post
    #2
    Staszek49
    Level 35  
    Kolego mając już takie ustalenia powinieneś dojść do źródła awarii. Podczas szukania usterki akumulator powinien być naładowany (sprawny). Przekaźnik możesz sprawdzić podłączając go bezpośrednio do akumulatora tj. te cienkie przewody (czerwony do plusa i czarny do minusa) i wówczas powinien on "kliknąć". Gdy nie zadziała, to jest on do wymiany. Po zamontowaniu przekaźnika we właściwe miejsce i poprawnym podłączeniu go sprawdź, czy dochodzi do niego zasilanie 12 V po kluczyku (sprawdź bezpieczniki) oraz czy "masa - minus" pojazdu jest pewna, ewentualnie podłącz z wprost z akumulatora. Sprawdź poprawność podłączenia grubego przewodu czerwonego pomiędzy akumulatorem a przekaźnikiem i przekaźnikiem a rozrusznikiem - styki muszą czyste, pozbawione korozji. W razie niepewności dot. stanu przekaźnika można na chwilę śrubokrętem połączyć w nim styki - nakrętki chyba M5 lub M6 i wówczas rozrusznik powinien zadziałać, oczywiście po włączeniu zapłonu. Zbadaj przyrządem stacyjkę, może wymaga wymiany.
  • #3
    hubus13
    Level 4  
    Po zwarciu tych śrub do których sa przykręcone kable od akumulatora i rozrusznika nie było zwarcia, i okazało się że kabel od akumulatora gdzieś nie łączył i to była przyczyna. Kabel wymieniłem i wszystko działa :)
  • #4
    hubus13
    Level 4  
    Po zwarciu tych śrub do których sa przykręcone kable od akumulatora i rozrusznika nie było zwarcia, i okazało się że kabel od akumulatora gdzieś nie łączył i to była przyczyna. Kabel wymieniłem i wszystko działa :)