Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mercedes Actros MP2 2008r. - Brak komunikacji między modułami

Jacenty554 09 Feb 2019 20:39 1470 13
NDN
    Jacenty554
    Level 6  
    Witam, mam problem z powyższym Mercedesem. Komputer wyświetla błąd komunikacji między modułami, przewody sprawdzone, moduły sprawdzone (podmieniane na inne), błąd w dalszym ciągu pozostał, wskaźnik paliwa, wskaźnik powietrza leżą w pozycji neutralnej, brak świateł mijania, drogowych, tylnych, brak kierunków, brak regulacji podnoszenia osi tylnej (góra-dół), nie wyświetla temperatury na zewnątrz. Proszę o wskazówki co może być nie tak. Pozdrawiam
  • NDN
    thesperado
    Level 14  
    Jakiś kod usterki? Informacja czym diagnozowałeś także była by wskazana. Komunikacja nie robi to może być problem z CAN, ale niekoniecznie. Jak sprawdzałeś przewody? To co wymieniłeś, że nie działa, tak mi wygląda, że powinno robić po włączeniu zapłonu. Może we fragmencie instalacji zginęło zasilanie po stacyjce (15).
  • NDN
    Jacenty554
    Level 6  
    Witam. Po przekręceniu stacyjki jest dłuższy sygnał dźwiękowy .świateł brak choć na desce się zapalają zapala się brak ciśnienia zapasowego r1 i r2 pozdrawiam
    thesperado
    Level 14  
    Dalej jednak nie odpowiedziałeś na moje pytania. Piszesz, że wyświetla błąd komunikacji. Sterowniki mogą się nie komunikować bo linia CAN, która służy do komunikacji niedomaga (zwarcie, przerwa, brak terminatorów bo coś się odłączyło lub przewało), lub w którymś sterowniku jest uszkodzenie kontrolera CAN lub nadajnika/odbiornika. Sterowniki mogą się także nie komunikować z innymi, lub być niewidoczne dla innych sterowników tylko dla tego, że nie zostały aktywowane po przez włączenie zasilania po przekręceniu kluczyka. Pasowało by ustalić co komunikacji stoi na przeszkodzie.
    Jacenty554
    Level 6  
    elektryk podmienił moduł tylny później moduł przedni,ominął przewody odpowiadające za komunikacje i nadal to samo.w dalszym ciągu brak komunikacji między grundmodułem a modułem tylnym.Komputer pokazuje uszkodzone przewody a to sprawdzaliśmy i jest ok.pozdrawiam
    Jacenty554
    Level 6  
    Od GM do 1 i do 2 modułu

Dodano po 3 [minuty]:

wyświetla brak komunikacji z 2 modułem a przewody z nim dobre moduł też diugi
    Jacenty554
    Level 6  
    wyświetla brak komunikacji z 2 modułem a przewody z nim dobre moduł też diugi

Dodano po 3 [minuty]:

No właśnie sprawdza miernikiem to błąd?

Dodano po 3 [minuty]:

Przewody sprawdza elektryk miernikim oraz podmienia odpowiedzialne za komunikacje mówi że są ok a roblem dalej

Dodano po 1 [minuty]:

Przewody sprawdza elektryk miernikim oraz podmienia odpowiedzialne za komunikacje mówi że są ok a roblem dalej

Dodano po 43 [sekundy]:

Anonymous
    Level 1  
    thesperado
    Level 14  
    Jacenty554 wrote:

A jaka mu wyszła rezystancja pomiędzy liniami CAN? Jak podmieniał przewody? Miernik czasami nie daje pełnego obrazu. I jeszcze jedno. Jak walczy się z "przewodami odpowiedzialnymi za komunikacje" przydała by się choć namiastka oscyloskopu.
    qruq03
    Level 16  
    Jacenty554 wrote:

Żarówka jest lepsza od miernika, gdy chodzi o obciążenie prądem danego przewodu.

Np. zamiast całej splotki tylko 1dna nitka przewodzi prąd. Wtedy na mierniku jest ok, na żarówce już nie.
    thesperado
    Level 14  
    A ja podglądnąłem sobie dostępne schematu do tego tematu i wyszło że rzeczy które nie robią powinno być więcej. Jeżeli podmiana sterowników, w tym wypadku modułów przedniego i tylnego nic nie dała pozostaje zasilanie i CAN, a do każdego z nich dochodzą dwa .