Witam, nabylem niedawno Experta 2011r z czujnikami parkowania. Niestety nie działają- od czujników idą chyba 4 kabelki i są odlaczone od wiązki. Nie wiem czy między wiązka a malutkimi wtyczkami od czujników coś potrzeba do zlaczenia?
Kostki po prawej (białe 2 pinowe) są od czujników parkowania, ale po co ktoś by montował moduł pod zderzakiem gdzie jest dostęp do wody? Te moduły nie są szczelne.
Ktoś próbował połączyć fabryczną instalację z chińczykiem - to się nie uda.
Poza tym mamy 2 wtyczki żeńskie.
Kostki po prawej (białe 2 pinowe) są od czujników parkowania, ale po co ktoś by montował moduł pod zderzakiem gdzie jest dostęp do wody? Te moduły nie są szczelne.
Ktoś próbował połączyć fabryczną instalację z chińczykiem - to się nie uda.
Poza tym mamy 2 wtyczki żeńskie.
Pójdzie to jakoś połączyć?
Co kupić aby to zadziałało?
Moduł i czujniki. Potem jeszcze w BSI aktywować.
Ale jak napisałem, żaden producent nie stosował modułów za zderzakiem, pod bagażnikiem - ogólnie pod samochodem.
Najczęściej we wnękach pod wykładzinami.
Więc może być inna wtyczka niż to co na zdjęciu widać.
Lub poprawić instalację, znaleźć schemat i podłączyć chińczyka.
Oki, dzięki za pomoc. Muszę wybrać się do dobrego elektryka może to ogranie.
Mniej więcej jaki to będzie koszt naprawy?
Powinno zadziałać i współgrać z wyświetlaczem?
Na all widzę iż są oryginalne moduły np od peugota 307, czujniki również za niewiele, czy to może zadziałać podlaczajac pod instalacje która widać na foto z pod auta ?
Przypuszczam że kabel ktoś odciął i chciał podłączyć chinczyka, być może to jakoś czas działało bo kable w kosce na drugim foto są spięte niektóre razem. A dziwne byłoby gdyby usunęli cała oryginalna instalacje i ciągle nową
Przypuszczam że kabel ktoś odciął i chciał podłączyć chinczyka, być może to jakoś czas działało bo kable w kosce na drugim foto są spięte niektóre razem. A dziwne byłoby gdyby usunęli cała oryginalna instalacje i ciągle nową
Tylko jak to miało działać, skoro na dwóch zdjęciach są fabryczne kostki żeńskie?
Kolejny raz powtarzam - moduł nigdy nie jest montowany pod podwoziem!
Dowód?
Dodano po 1 [minuty]:
Wtyczka pod podwoziem - należy do tych szczelnych.
Ta przy chińskim module czujników parkowania - wygląda jak do lampy tylnej.
Ktoś coś modernizowal to jest niewątpliwe. Auto z fabryki wyszło z czujnikami parkowania, ale ktoś coś modernizowal...
Wiązka od czujników jest podłączona w oryginale do modułu tak? Od moduły idzie na przód auta podłączona do czegoś tam tak ?
Moje pytanie, jak kupię uzywke wiazke z czujnikami i modul np od peugota 307 czy chociażby experta i zalozy i podepnę pod coś tam gdzie ma być podpiete zadziała to??
Czy muszę kupić typowo od experta o takim numerze katalogowym itp.
Od Fiata Scudo też będzie pasować - bliźniak Experta.
307 może mieć inny moduł i nie będą nawet wtyczki pasować.
Z własnego doświadczenia:
Miałem propozycje kupienia modułu i czujników parkowania do Citroena C8 (a taki mam, tylko bez czujników).
Samochód był z początku 2005 roku, a mój jest z 2006 roku.
Ale pod koniec 2005 roku nastąpiła zmiana elektryki i do mojego egzemplarza już idzie inny moduł.
Więc trzeba uważać co się kupuje, bo niby pasujące, a można się przejechać jak Zabłocki na mydle.
Dodano po 4 [godziny] 9 [minuty]:
Sprawdź czy masz moduł, bo może być, a brakuje czujników i wiązki do nich.