Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Samsung 310e ciągły reset brak możliwości uruchomienia systemu

ManiuśOfficial 10 Lut 2019 15:44 153 12
  • #1 10 Lut 2019 15:44
    ManiuśOfficial
    Poziom 3  

    Witam serdecznie!
    Podczas uruchamiania laptopa po pojawieniu się loga samsung wyskakuje taki komunikat:

    all boot options are tried. press <f4> key to recover with factory image using recovery or any other keys for next boot loop iteration .

    po kliknieciu <F4> komputer momentalnie się resetuje pojawiasię logo samsunga komputer odcina zasilanie gaśnie na sekunde i ponownie się uruchamia i znów wyskakuje ten komunikat

    all boot options are tried. press <f4> key to recover with factory image using recovery or any other keys for next boot loop iteration

    dodam jeszcze że da się uruchomić Boot menu oraz Bios.

    Po odłączeniu dysku twardego z Laptopa sytuacja się nie zmienia.

    0 12
  • #2 10 Lut 2019 15:48
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Witaj.
    Czy dysk się wykrywa w BIOSie?
    Czy opcje startowe na komputerze są ustawione prawidłowo dla zainstalowanego systemu? Chodzi o opcje UEFI/Legacy oraz AHCI/IDE. Czy było coś "grzebane" w BIOSie przed wystąpieniem usterki?
    Czy dysk jest sprawny? Powinieneś pobrać narzędzie umożliwiające uruchomienie diagnostyki dysku, ewentualnie wymontować dysk z laptopa i zdiagnozować go na innym komputerze (przy okazji można sprawdzić, czy jest na nim oczekiwana zawartość, czy może jest przez przypadek na przykład pusty).

    0
  • #3 10 Lut 2019 16:08
    ManiuśOfficial
    Poziom 3  

    Tak Bios wykrywa dysk
    a jak powinny być ustawione nie mam pojęcia czy ktoś tam grzebał laptopa mam dopiero jeden dzień
    dysk jest w 100% sprawny bo miałem od innego laptopa i sprawdzany był przed chwilą na pc i jest win 7 na nim wszystko działa tylko na laptopie nie działa

    Dodano po 7 [minuty]:

    nie ma opcji UEFI/Legacy oraz AHCI/IDE. Moja wersja Biosa to P09RAP

    0
  • #4 10 Lut 2019 16:09
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Powinny być tak ustawione, jak były w momencie instalacji systemu. Czy instalacja systemu była wykonywana na tym komputerze, czy na innym?

    Biorąc pod uwagę, że jest to Win 7 spróbuj ustawień w takiej kolejności:
    - UEFI wyłączone (czyli włączone Legacy albo CSM), kontroler w trybie AHCI
    - UEFI wyłączone (czyli włączone Legacy albo CSM), kontroler w trybie IDE/Legacy
    - UEFI włączone, kontroler w trybie AHCI
    - UEFI włączone, kontroler w trybie IDE/Legacy.

    0
  • #5 10 Lut 2019 16:10
    ManiuśOfficial
    Poziom 3  

    W zakładce Advanced jest ,,AHCI Mode Control,, Ustawione na {AUTO}

    0
  • #6 10 Lut 2019 16:13
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    To jak ustawisz na Manual będziesz miał możliwość zmiany tego parametru. Zrób foto zakładek Boot oraz Security i wrzuć tutaj.

    Dodano po 26 [sekundy]:

    dt1 napisał:
    Czy instalacja systemu była wykonywana na tym komputerze, czy na innym?

    0
  • #7 10 Lut 2019 16:29
    ManiuśOfficial
    Poziom 3  

    Przedstawie ustawienia Mojego Biosa

    Advanced:
    CPU Power Saving Mode {Enabled}
    Hyperthreading {Enabled}
    EDB (Execute Disable Bit) {Enabled}
    Fast BIOS Mode {Enabled}
    AHCI Mode Control {AUTO} ( TUTAJ JEST JESZCZE OPCJA MANUAL I MOŻNA USTAWIĆ Set AHCI Mode na {Enabled} lub {Disabled})
    Battery Life Cycle Extension {Enabled}
    USB S3 Wake-up {Enabled}

    Dodano po 11 [minuty]:

    <SZ> NIE DA SIĘ WEJŚĆ
    DA SIĘ WEJŚĆ


    W Zakładce Security:
    Supervisor Password : Clear <SZ>
    User Password: Clear <SZ>
    HDD Password: Frozen <SZ>
    Set Supervisor Password {ENTER}
    Set User Password {ENTER} <SZ>
    Set HDD Password {ENTER} <SZ>
    Password on Boot {Enabled} <SZ>



    Secure Boot Configuration


    UEFI Secure Boot : Disabled <SZ>
    Protected Signatures: Disabled (Setup Mode) <SZ>
    Customized Signatures: Enabled (Custom Mode) <SZ>
    CertNames: Win8 Certificates <SZ>

    Reset To Manufacturing Default {ENTER}
    Change to Customized Signatures {ENTER}

    0
  • #8 10 Lut 2019 16:35
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Sprawdź w AHCI tryb Manual - najpierw Enabled, potem Disabled.
    Odpowiedz w końcu na pytanie, które zadałem dwukrotnie.

    0
  • #9 10 Lut 2019 16:42
    ManiuśOfficial
    Poziom 3  

    Zakładka Boot:

    Boot Device Priority:

    1. SATA HDD: TOSHIBA MQ01ABD100
    2. SATA CD: TSSTcorp CDDVD SN-208BB
    3. USB CD:
    4. USB FDD:
    5. USB HDD:
    6. NETWORK:
    7. Windows Boot Manager

    Touch Pad Mouse {Enabled}
    Secure Boot {Enabled} ( Po przełączeniu na Disabled pojawia się opcja ,,OS Mode Selection i tam są opcje do wybrania {UEFI OS} {CSM OS} {UEFI and CSM OS}

    Interlan LAN {Enabled}
    PXE OPROM {Disabled} są również opcje {UEFI Only} oraz {Legacy Only}

    Smart Battery Calibration

    Dodano po 2 [minuty]:

    Sprawdziłem obedwa tryby jest ta sama sytuacja

    0
  • #10 10 Lut 2019 16:46
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    ManiuśOfficial napisał:
    Secure Boot {Enabled} ( Po przełączeniu na Disabled pojawia się opcja ,,OS Mode Selection i tam są opcje do wybrania {UEFI OS} {CSM OS} {UEFI and CSM OS}

    Czyli masz już tryb UEFI oraz CSM oraz sterowanie kontrolerem SATA - czyli tryb AHCI włączony i wyłączony. Masz tylko cztery możliwości, więc je wszystkie po kolei sprawdź.

    ManiuśOfficial napisał:
    PXE OPROM {Disabled} są również opcje {UEFI Only} oraz {Legacy Only}

    Ustaw disabled.

    ManiuśOfficial napisał:
    Fast BIOS Mode {Enabled}

    To ustaw na disabled do testów i zrób to na samym początku, przed wszystkim innym. Przy włączeniu Enabled czasem ciężko wejść do BIOS, szczególnie w trybie UEFI. Jak już doczytasz moje wcześniejsze pytanie, to nadal jest ono aktualne.

    Dodano po 51 [sekundy]:

    ManiuśOfficial napisał:
    Sprawdziłem obedwa tryby jest ta sama sytuacja

    Czyli rozumiem, że były to cztery osobne próby startu, na wszystkich możliwych do uzyskania kombinacjach?

    0
  • #11 10 Lut 2019 16:54
    ManiuśOfficial
    Poziom 3  

    Działa :)

    Dodano po 1 [minuty]:

    OS Mode Selection ustawiłem na CSM OS i działa

    Dodano po 1 [minuty]:

    a co z tym trybem Fast Bios Mode?

    0
  • #12 10 Lut 2019 16:56
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Możesz go włączyć, powinien nieco skrócić czas startu komputera, tyle że w niektórych Samsungach był problem z wejściem do BIOS po włączeniu tego trybu.

    0
  • #13 11 Lut 2019 16:31
    ManiuśOfficial
    Poziom 3  

    Dobrze Dziękuje Bardzo za pomoc zamykam temat Pozdrawiam! :D

    Dodano po 1 [minuty]:

    OS Mode Selection ustawiłem na CSM OS i działa

    0