Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Monitor do Amigi CM-322 - brak obrazu

BigZ25V2 10 Lut 2019 22:01 207 6
  • #1 10 Lut 2019 22:01
    BigZ25V2
    Poziom 2  

    Witam
    Mam monitor do Amigi polskiej produkcji, model AMI CM-322. Był strasznie zabrudzony więc postanowiłem go rozebrać i wyczyścić. Po złożeniu niestety nie mam obrazu a konkretnie: po włączeniu widać mignięcie zielonego obrazu, dioda POWER świeci, lampa się żarzy (dość słabo), kineskop się elektryzuje (ale jakoś nie zbyt mocno), obrazu niestety brak, monitor nie reaguje na pokrętła regulacji kontrastu i jasności z przodu obudowy, jest dźwięk.

    Wszystko podpiąłem dobrze tego jestem pewien, bo zrobiłem zdjęcia połączeń kabli przed demontażem.

    Jest taka opcja że podczas czyszczenia płyty głównej na której jest trafopowielacz nieświadomie poruszałem tymi pokrętłami SCREEN i FOCUS na trafopowielaczu.

    I teraz pytanie do ludzi który znają się na CRT. Czy to możliwe że rozregulowany trafopowielacz jest przyczyną problemu? Jeśli tak jak go wyregulować i czy jest to bezpieczne dla sprzętu i przede wszystkim dla mnie?

    0 6
  • #2 12 Lut 2019 08:51
    Telo
    Poziom 39  

    Witam

    Jest taka możliwość ,że przestawiłeś ustawienia dla kineskopu podłącz wszystko włącz jakiś obraz testowy i na początek pokręć dobrze izolowanym wkrętakiem
    SCREEN i obserwuj kineskop jak już załapie obraz to zmniejsz jak aby nie było widać linii powrotnych a potem pokrętło FOCUS jak najbardziej ostry obraz na całej powierzchni.

    0
  • #3 13 Lut 2019 22:17
    BigZ25V2
    Poziom 2  

    No faktycznie trafopowielacz był rozregulowany.

    Teraz kineskop świeci ale problem jest taki że nie mam obrazu z Amigi :cry:
    Widać tylko jakieś linie (to są te linie powrotu?) - foto po edycji żeby było je widać:

    Monitor do Amigi CM-322 - brak obrazuIMG_28..JPG Download (530.77 kB).

    Aczkolwiek gdy zresetuję Amigę to monitor reaguje (coś w rodzaju podskoku obrazu).

    Jest jeszcze taki problem że kineskop nie reaguje na pokrętła z przodu (cały czas ma taką samą jasność)

    0
  • #4 13 Lut 2019 23:40
    sosarek

    Poziom 43  

    Kumpel - to są linie powrotu - jak tak będziesz wyświetlał albo próbował wyświetlać to zaraz monitor padnie.

    0
  • #5 14 Lut 2019 07:56
    Telo
    Poziom 39  

    Witam

    Skręć pokrętło bo uszkodzisz kineskop jeżeli przed czyszczeniem monitor był sprawny to szukaj uszkodzenia w połączeniach sprawdź podstawowe napięcia.

    0
  • #7 15 Lut 2019 22:00
    BigZ25V2
    Poziom 2  

    Skręcenie potencjometru SCREEN nie usuwa linii powrotu.

    Monitor poskładałem raz jeszcze, wszystkie kabelki są na swoim miejscu.

    Wydaje mi się że uszkodzenie jest gdzieś na płycie którą się nakłada na lampę bo do niej idą kable od potencjometrów z frontu monitora które nie działają.

    Dodano po 41 [minuty]:

    To może być głupie pytanie ale czy przecięcie kabla wysokonapięciowego a potem zlutowanie go i zaizolowanie termokurczką może być niekorzystne? Można tak robić, czy po przecięciu takiego kabla należy bo wymienić na nowy?

    0