Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

irobot Roomba 651 - Zasilanie

radarek77 11 Lut 2019 06:21 111 5
  • #1 11 Lut 2019 06:21
    radarek77
    Poziom 9  

    Mam problem z Roombą 651. Niestety przestała się ładować. Stacja dokująca podaje napięcie 21V więc podejrzewałem akumulator. Podłączyłem go jednak do ładowarki od identycznego i sprawnego odkurzacza i wszystko zaczęło działać poprawnie. Co ciekawe ten sprawny zasilacz daje jedynie ok. 3V. O co chodzi ? Ten pierwszy w jakiś sposób jest uszkodzony ? Jakie jest prawidłowe napięcie na stacji bez odkurzacza ?

    0 5
  • #2 11 Lut 2019 08:21
    sosarek

    Poziom 43  

    Jakie informacje są podane na obu zasilaczach/stacjach dokujących?

    0
  • #3 11 Lut 2019 08:23
    tabula_rasa
    Poziom 16  

    Napięcie ładowarki powinno być zbliżone do napięcia akumulatora i ciut wyższe od niego, żeby zaczął się ładować. Podejrzewać można, że dobra ładowarka odcina napięcie zasilające i stąd tylko 3V na jej wyjściu do czasu podłączenia baterii do ładowania. Po wykryciu napięcia baterii rozpoczyna się proces ładowania.

    0
  • #4 11 Lut 2019 16:49
    radarek77
    Poziom 9  

    sosarek napisał:
    Jakie informacje są podane na obu zasilaczach/stacjach dokujących?



    Oba identyczne: model 17064
    Output 21V, 1,25A

    Dodano po 5 [minuty]:

    tabula_rasa napisał:
    Napięcie ładowarki powinno być zbliżone do napięcia akumulatora i ciut wyższe od niego, żeby zaczął się ładować. Podejrzewać można, że dobra ładowarka odcina napięcie zasilające i stąd tylko 3V na jej wyjściu do czasu podłączenia baterii do ładowania. Po wykryciu napięcia baterii rozpoczyna się proces ładowania.


    Na wyjściu ładowarki jest tranzystor N790A od ST. Przenosi on chyba spory prąd, bo płytka nosi ślady przegrzania. Spróbuje go sprawdzić.

    0
  • #5 11 Lut 2019 18:05
    sosarek

    Poziom 43  

    Cóż, pozostaje rozebrać obie i porównywać napięcia w zasilaczach.

    0
  • #6 11 Lut 2019 18:28
    Chupacabra
    Poziom 30  

    Czy masz sygnalizację ładowania kiedy roomba jest w doku? Ja u siebie kiedyś nie miałem w ogóle ładowania z doku i okazało się, że była to wina gniazda bezpośredniego ładowania, które znajduje się w obudowie z boku. Te gniazda w tych robotach mają tą wadę, że kiedy raz podłączysz go bezpośrednio pod przewód ładowarki, styk odcinający dolne styki ładowania potrafi nie powrócić do swojego pierwotnego stanu po wyjęciu wtyczki. Trzeba kilkukrotnie włożyć i wyjąć wtyczkę bezpośrednio do robota i za którymś razem zaskoczy. Tak tylko uczulam na taki problem.

    0