szymon julian napisał: Przy takim metrażu polecono mi Victrix 12 X TT 2 ErP – kocioł jednofunkcyjny
Pod kątem mocy minimalnej kotła gazowego to na potrzeby c.o. najlepiej sprawdzą się kotły 1-funkcyjne z mocą minimalną 2-2,5kW ale co z c.w.u.? W tak małym mieszkaniu nie ma miejsca na równoczesny kocioł gazowy + zasobnik c.w.u. lub elektryczny bojler, bo labo jedno albo drugie.
Czyli w przypadku kotła gazowego w grę wchodzi tylko kocioł 2-funkcyjny o mocy minimalnej 3-4kW ale ich moc będzie większa niż Twoje średnie 1,5kW zapotrzebowania na ciepło, więc będą to kotły przewymiarowane.
Biorąc pod uwagę koszty zakupu kotła, montaż wkładu kominowego, budowę nowej instalacji c.o. itd. oraz koszty późniejszych przeglądów to moim zdaniem nie ma to sensu.
Skoro masz piece akumulacyjne to ja bym skupił się na dopieszczeniu ogrzewania akumulacyjnego, bo po pierwsze nie masz odpowiedniego sterowania zasilaniem tych pieców i być może masz źle dobraną moc tych pieców.
szymon julian napisał: To są piece inproel dgn plus, ale mocy nie pamiętam - chyba 2kW: jeden w kuchni, a drugi w pokoju.
Jeśli chciałbyś moc pieca mieć dopasowaną do mrozów -20 to liczysz tak.
Przyjmując 100W/m2 to mnożymy tę wartość przez metraż pokoju.
Załóżmy, że masz pokój np. 18m2:
18m2 * 100W/m2 = 1800W, czyli stała moc 1,8kW na mrozy ok. -20, czyli na temperatury w okolicy 0 będzie to stałe ok. 0,9kW.
Stała moc 1,8kW * 24h = 43,2kWh, czyli tyle energii potrzebowałbyś w ciągu doby, aby zapewnić ciepło w czasie mrozów -20 w ciągu doby.
Jeśli tanią energię masz tylko w czasie 10h to aby wyprodukować 43,2kWh energii dla ogrzania 18m2 to piec w takim pokoju musiałby mieć 4,32kW mocy.
Jeśli przyjmiemy, że Twój piec ma 2kW to w ciągu 10h taniej energii jest w stanie dać 20kWh energii.
W skali doby daje to średnią moc 20kWh /24h = 0,83kW.
Inaczej mówiąc piec o mocy 2kW będzie ok do temperatury w okolicy 0, bo przy niższych trzeba będzie dogrzewać się w czasie drogiej energii.
Jeśli przyjmiemy piec o mocy 3kW to w ciągu 10h daje to 30kWh energii, czyli w skali doby średnio mamy stałą moc 1,25kW czyli szacunkowo starczy to na mróz w okolicy -7 stopni. Przy niższych temperaturach trzeba będzie dogrzewać się w czasie drogiej energii.
Podsumowując przy założeniu 100W/m2 to dla pokoju 18m2 minimum to piec o mocy 3kW, a dopiero 4kW zapewni pracę tylko i wyłącznie w czasie taniej energii nawet przy mrozach -20.
Jak widzisz właściwe dobranie mocy pieca akumulacyjnego też ma znaczenie, więc nie można tego robić na chybił trafił, bo wszelkie błędy w doborze będą miały wpływ na komfort cieplny i na rachunki.
szymon julian napisał: Do refleksji, czy nie zmienić na gazowe zachęciły mnie rachunki, jakie płaci kolega. Za mieszkanie 49m2 ocieplone 2000 zl rocznie. U mnie wyjdzie przynajmniej 2 razy tyle.
Na rachunki kolegi nie ma co patrzeć, bo ma inny bydynek ale dobrze liczysz, że jak ktoś ma ocieplony budynek to Ty przy nieocieplonym będziesz płacił 2x więcej.
Ja mam 100m2 i zeszły sezon grzewczy wyniósł mnie ok. 3500zł brutto za gaz na potrzeby c.o,, gotowanie, c.w.u.
Tylko ja nie mam pod spodem zimnej piwnicy, więc mam lepiej od Ciebie.
szymon julian napisał: Może jeszcze drzwi wymienić, coś dać na podłogę, bo ciągnie od dołu?
Każde ocieplenie będzie miało znaczenie ale trzeba to zrobić dobrze, bo potem mogą pojawić się problemy z wilgocią co sprzyja grzybom pleśniom itp.
Pytanie zasadnicze, czy obecne ogrzewanie zapewnia Tobie tyle ciepła, że jesteś zadowolony, czy jednak masz poczucie, że piece nie dogrzewają i mogłoby być cieplej w pokoju?
Ale możesz zrobić prosty test. Ustal w jakich godzinach nocnych masz tanią energię, bo możesz mieć 22-6 lub 23-7. Włącz piece na pełne 8h w nocy i potem wyłącz je np. bezpiecznikami, aby odciąć zasilanie i zobacz przez ile godzin piece będą oferowały komfortową temperaturę w pokoju.
Teraz jest trochę cieplej, więc nie będzie to w pełni adekwatne, bo lepiej gdyby temperatury zewnętrzne oscylowały w okolicach zera.
Piece akumulacyjne mają tę wadę, że musisz w nocy grzać tak mocno, aby starczyło na bieżące ogrzewanie oraz musisz zgromadzić tyle energii, aby starczyło na pozostałą część doby, gdy energia jest droga, kiedy to piece są odłączone od zasilania. Jeśli zgromadzisz tej energii zbyt mało to będziesz się musiał dogrzewać w czasie drogiej energii albo wychłodzić mieszkanie i czekać na tanią energię.
Jeśli moc pieców będzie jednak zbyt mała to można mieć dość długi deficyt energii co będzie skutkowało niedogrzewaniem i nie obejdzie się bez dogrzewanie w czasie drogiego prądu.
Ustal moce pieców, potem zrób sobie obliczenia wedle powyższych wzorów to będziesz miał pełniejszy obraz tego czym dysponujesz obecnie.