Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Toyota Corolla E11 2000r montaż pilota centralnego zamka

Krzysztofkann 12 Feb 2019 01:20 3741 7
    Krzysztofkann
    Level 10  
    Cześć
    Toyota Corolla E11 2000r
    Chcę podłączyć uniwersalny sterownik z pilotem by moc otwierać i zamykać auto zdalnie poprzez centralny zamek (który auto posiada). Niestety nie posiadam instrukcji instalacji elektrycznej auta i nie wiem który kabel jest czym, próbował wpiąć się w przewody w drzwiach które idą do zamka ale niestety pilot nie otwiera i nie zamyka żadnych drzwi..., próbowałem też z przewodami, które idą do przekażnika zamka centralnego ( czarne pudełko koło kolumny kierownicy i bezpieczników) ale też nic nie zadziałało, dodam, że sterownik z pilotem który kupiłem działa na pewno, proszę o wskazówki odnośnie montażu tego urządzenia....?
    bajer1
    Level 27  
    Witam
    Po pierwsze zamek fabryczny czy dokładany ?
    Lokalizacja sygnałów jakie zamykają i otwierają (przewodów) .
    Jaki sterownik ? I odpowiednie podłączenie i działa
    Krzysztofkann
    Level 10  
    zamek centralny jest fabryczny, natomiast sterownik z pilotem to chińczyk, uniwersalny, z którego oprocz przewodu zasilajacego i masy wychodza dwa przewody, jeden z sygnalem na otwieranie, drugi z sygnalem na zamykanie.
    Sorry, ale odpowiedz na moje pytanie, w ktore przewody mam sie podłączyć, ze trzeba się "odpowiednio podłączyć i działa" jest dosyć debilna.
    Proszę o pomoc ludzi, ktorzy naprawdę mają jakąś wiedzę, a reszta niech najlepiej nic nie pisze...

Moderated By CameR:

Reg. 3.1.9. Nie ironizuj i nie bądź złośliwy w stosunku do drugiej strony dyskusji.

• Helpful post
    bajer1
    Level 27  
    Witam
    Moduł ma jakiś symbol trzeba podać bo są tam różne ! Np. 85980- ....... Nie posiadam kuli 😁
    Sprawdź ? podanie masy na 3 i 4 pin zamyka i otwiera zamek ?
    Chińczyk działa ok ale co podaje na te przewody + czy - oto jest pytanie ? To trzeba sprawdzić lub podać schemat ? Co masz za myśli sygnał zamykania i otwierania ?
    Bez pewnych rzeczy nie da ci się pomóc .
    I to słowo "debilna" nie jest na miejscu
    Krzysztofkann
    Level 10  
    Hej.
    oto moduł 85980-02021
    i schemat "chińczyka", sterownika z pilotem
    pisząc "sygnał zamykania i otwierania" miałem na myśli, iż sterownik podaje +12V tj. przewód biały i czarno-biały ze schematu, Ty piszesz, że podanie MASY w mojej toyocie na 3 i 4 pin zamyka i otwiera zamek, więc to może być powód dlaczego sterowanie z pilota nie zadziałało... ten "chińczyk" ma jeszcze dwa przewody tj. pomaranczowy i pomarańczowo-czarny, których to nie podłączałem, a możliwe, że właśnie one podają (-)
    i przepraszam, za *debilna* w poprzednim wpisie !

Toyota Corolla E11 2000r montaż pilota centralnego zamka [img-1] Toyota Corolla E11 2000r montaż pilota centralnego zamka Toyota Corolla E11 2000r montaż pilota centralnego zamka
  • Helpful post
    bajer1
    Level 27  
    Witam
    Chińczyk to trzeba żółty i żół-czarny do masy podłączyć i będziesz miał sterowanie - bo pierw laczyles z +12v ???
    A co do sterownika nie znalazłem rozpiski dla tego modelu ale trzeba sprawdzić co występuje na 3i 4 jest 12v ??? Zewrzeć przez żarówkę do masy działa zamknięcie i otwarcie ???
  • Helpful post
    CameR

Moderator of Vehicle Security
    W tym roczniku (1999-2002) sterowanie odbywa się przez podanie impulsów "masy".
    Otwieranie - niebiesko/czerwony (pin-1)
    Zamykanie - zielono/żółty (pin-8)
    w 15'pinowym złączu modułu centralnego zamka za schowkiem, po prawej stronie kabiny.
    Krzysztofkann
    Level 10  
    Ok, wszystko działa, sterowanie odbywa się przez podanie "masy", a więc przewody od chińskiego sterownika: żółty, żółto-czarny i czarny podłączamy do masy.
    - przewód biały z chińczyka łączymy z przewodem modułu toyoty zielono-żółtym (tj. zamykanie pin 12),
    - przewód biało-czarny z chińczyka łączymy z przewodem modułu toyoty niebiesko-czerwonym (tj. otwieranie pin 13)
    Podłączyłem również kierunkowskazy by mrugały przy otwieraniu i zamykaniu z pilota, tj. dwa brązowe przewody z chińczyka do przewodów (jasno zielony-żółty i ciemno zielony-czarny) biegnących pod plastikową nakładką przedniego progu, u mnie po prawej stronie samochodu, bo to anglik.
    moduł w mojej toyocie 85980-02021 jest 16-sto pinowy.
    Dzięki za pomoc !