Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Corsa C 1,7 CDTI - Nie odpala, miga kontrolka serwis.

marcias 12 Lut 2019 13:45 99 2
  • #1 12 Lut 2019 13:45
    marcias
    Poziom 15  

    Po miesiącu stania pod dachem podszedłem do opla, chciałem go odpalić, wydaje mi się że odpalił na sekundę i zgasł, potem już nie odpalił i zaczęła mrugać kontrolka serwis - problem z immobiliserem.

    Podłączyłem MAXIECU - nigdy nie testowałem go na oplu - i nie ma komunikacji z ECU oraz z immobilizerem, bez problemu łączy się z ABS, zegarami, BCM, Airbag. Po odłączeniu absu gaśnie kontrolka serwis, gdzieś wyczytałem że ktoś po odłączeniu ECU mógł nawiązać komunikację z immo - u mnie nic to nie daje. Rozebrałem tą puchę w podszybiu gdzie jest BCM, było tam minimalnie wody na dnie ale wszystkie złącza wyglądają wzorowo - żadnej zgnilizny. Przeczyściłem masę na podłużnicy oraz tą w kabinie, sprawdziłem bezpieczniki i przekaźniki w tej puszcze przy reflektorze.

    Ktoś ma jakąś radę gdzie dalej szukać ?


    Schematy szukałem, ale wszystkie tematy mówiące o schematach kończą się na "podaj mail to Ci prześlę"...

    0 2
  • #2 12 Lut 2019 14:52
    andrzej20001
    Poziom 43  

    Wyjmij i włóż licznik ew. go dociśnij ,poruszaj. Może być tam problem. ;)

    0
  • #3 12 Lut 2019 16:22
    marcias
    Poziom 15  

    Nic to nie pomogło, rozkręciłem licznik i nie ma tam śladów zgnilizny czy czegokolwiek.

    Ogólnie sprawdziłem też przejście miedzy gniazdem OBD a ECU i wychodzi na to (jeśli na OBD pin nr 7 to jest K-LINE) to nie ma przejścia pomiędzy tym pinem a żadnym na kostce ECU.

    0