Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zaawansowana 45MHz sonda logiczna z pomiarem częstotliwości, czasu i oscyloskop

LChucki 13 Feb 2019 09:39 42753 282
phoenixcontact
  • Zaawansowana 45MHz sonda logiczna z pomiarem częstotliwości, czasu i oscyloskop[/url] Zaawansowana 45MHz sonda logiczna z pomiarem częstotliwości, czasu i oscyloskop Zaawansowana 45MHz sonda logiczna z pomiarem częstotliwości, czasu i oscyloskop Zaawansowana 45MHz sonda logiczna z pomiarem częstotliwości, czasu i oscyloskop
    Historia sondy sięga roku 1989 kiedy to wykonałem sondę TTL opisaną w książce "24 proste układy elektroniczne do samodzielnego wykonania MOJE HOBBY". Sonda ta doczekała się nowszej wersji w 2004 roku, wykonanej na układach SMD C-MOS z dodatkowym generatorem oraz zabezpieczeniem przed zbyt wysokim lub odwróconym napięciem zasilania.
    Zaawansowana 45MHz sonda logiczna z pomiarem częstotliwości, czasu i oscyloskop Zaawansowana 45MHz sonda logiczna z pomiarem częstotliwości, czasu i oscyloskop
    Sondy te doskonale sprawdzały się przy uruchamianiu i diagnozowaniu układów cyfrowych zasilanych napięciem 5V.
    W przeciwieństwie do wielu innych rozwiązań sonda z "24 proste układy..." odróżniała poziom zabroniony od nieaktywnego wyjścia OC i wskazywała obecność sygnałów do 25MHz czym nie mogła pochwalić się dobra i prosta sonda MIK-03c:
    Pozostałe znane mi rozwiązania sond były jeszcze gorsze. Przykładowo sonda opisana w Praktycznym Elektroniku 6/93:
    pozwala wybierać pomiędzy poziomami TTL/CMOS ale jest wykonana na układzie CD4001 który jest wolny. Podobnie powolne są sondy oparte na komparatorach LM339 czy wzmacniaczach operacyjnych http://www.jabel.com.pl/files/instrukcje/J-046.pdf. Wiele rozwiązań nie odróżnia krótkich impulsów od stałego poziomu logicznego i mowa tu o wyrobach komercyjnych
    Z czasem rozwiązanie oparte o "24 proste układy ..." przestaje wystarczać. Podstawowym ograniczeniem jest napięcia zasilania i akceptowanie tylko poziomów TTL.
    Pokuszę się aby stwierdzić, że nie ma sondy, która byłaby pomocna w uruchamianiu współczesnych układów cyfrowych. Zmusiło mnie to do zaprojektowania nowoczesnej sondy cyfrowej. Ze względu na to, ze 3 diody nie są w stanie przekazać zbyt wielu informacji zdecydowałem się na bardziej awangardowe rozwiązanie. Poza wskazywaniem stanów na LED (niski, wysoki, impuls) do ok 50MHz. Dodatkowo na wyświetlaczu wyświetla częstotliwość czas impulsu, okres, współczynnik wypełnienia. Sonda posiada prosty oscyloskop 1.6Ms/s a to wszystko, za niewiele ponad połowę (koszt elementów i PCB 60..70zł) ceny komercyjnej "zabawki" SL625.
    Zaprojektowałem już PCB do drugiej wersji bardziej zaawansowanej sondy. Jest zdecydowanie droższa ale ma możliwość ustawiania progów poziomów logicznych i kolorowy wyświetlacz OLED:

Charakterystyka sondy:
    - Zasilanie 2,8...3,6V z uruchamianego układu, 5V USB lub zewnętrzne 5..15V.
    - Pobór prądu przy zasilaniu 5V 40..50mA.
    - Zabezpieczenie przed przekroczeniem napięcia Vcc (dioda Zenera 3,6V + bezpiecznik polimerowy 100mA) .
    - Wyświetlacz OLED 128x64 MONO (96x64 KOLOR).
    - Trzy diody LED (poziom niski, wysoki, impuls).
    - Sygnalizacja poziomu "H", "L", stan trzeci/OC(OD), stan zabroniony.
    - Poziomy logiczne ok 30/70% Vcc przy zasilaniu z uruchamianego układu lub 1.2 / 2V przy zasilaniu z USB lub zewnętrznym.
    - Wykrywanie zbocza narastającego/opadającego przebiegu do 45MHz.
    - Pomiar częstotliwości 0,1Hz..36MHz, 6 zakresów pomiarowych przełączanych automatycznie pod dwa dla Hz, kHz, Mhz, rozdzielczość 0,01.
    - Pomiar czasu trwania impulsu/okresu 250ns..2sek, 2 zakresy (us, ms) rozdzielczość 0,001.
    - Bramkowanie 100ms. Dla sygnałów poniżej 1kHz wyliczanie częstotliwości na podstawie okresu sygnału.
    - Wyliczanie wypełnienia impulsu, wyświetlanie w formie graficznej i liczbowej.
    - Funkcja HOLD (tylko sonda, bez oscyloskopu).

- Oscyloskop 1.6Ms/s, zakres napięć 0..Vcc, 11 zakresów podstawy czasu: 1k, 2k, 5k, 10k, 20k, 50k, 100k, 200k, 500k, 800k, 1.6M.
    - Komunikacja USB do konfiguracji i kopiowania zawartości ekranu LCD.
    - Zapamiętywanie nastaw w EEprom emulowanym w FLASH.
    - PCB przystosowane do obudowy KM-80.

Do wdrożenia:
    - Konfiguracja przez USB: Progi poziomów "H" i "L" (dla wersji PRO).
    - Obsługa kolorowego wyświetlacza OLED.
    - Wydłużenie czasu próbkowania dla mniejszych częstotliwości samplowania. Aktualnie oscyloskop wymaga dość małej rezystancji źródła sygnału i dotyczy to wszystkich zakresów. W nowszych wersjach softu im mniejsze próbkowanie tym większa będzie mogła być rezystancja źródła.

Obsługa:
    MODE: wybór wyświetlanego ekranu:
    - Główny pomiar częstotliwość, dodatkowo: czas poziomu "H", "L", okres sygnału, częstotliwość wyliczona na podstawie okresu sygnału.
    - Główny pomiar czas "H", "L".
    - Oscyloskop.

SCALE / HOLD:
    - W trybie oscyloskopu zmiana podstawy czasu.
    - W trybie sondy logicznej, krótkie naciśnięcie HOLD on/off, długie (zależnie od konfiguracji) badanie wyjść OC(OD), 3-stanowych, stanów zabronionych.

Kilka fotografii:
    Zaawansowana 45MHz sonda logiczna z pomiarem częstotliwości, czasu i oscyloskop Zaawansowana 45MHz sonda logiczna z pomiarem częstotliwości, czasu i oscyloskop Zaawansowana 45MHz sonda logiczna z pomiarem częstotliwości, czasu i oscyloskop
    Zaawansowana 45MHz sonda logiczna z pomiarem częstotliwości, czasu i oscyloskop Zaawansowana 45MHz sonda logiczna z pomiarem częstotliwości, czasu i oscyloskop Zaawansowana 45MHz sonda logiczna z pomiarem częstotliwości, czasu i oscyloskop Zaawansowana 45MHz sonda logiczna z pomiarem częstotliwości, czasu i oscyloskop
    HOLD i wyjście OC:
    Zaawansowana 45MHz sonda logiczna z pomiarem częstotliwości, czasu i oscyloskop Zaawansowana 45MHz sonda logiczna z pomiarem częstotliwości, czasu i oscyloskop

Obudowa bez maskownicy:
    (W prototypie wyświetlacz jest zamontowany wysoko bo użyto złącza, w finalnej wersji wyświetlacz jest lutowany w PCB i w obudowie wystarczy wycięcie na sam ekran LCD bez jego PCB)

Ekranowanie:
    (Użyłem grafitu ale może to być samoprzylepna folia aluminiowa jak w projekcie Sonda różnicowa +/-450V 20MHz do oscyloskopu)

Prosta budowa obwodów wejściowych sondy jest okupiona pewnymi ograniczeniami, których nie ma w wersji z komparatorami. Zakresy napięć traktowanych jako poziom "H" czy "L" nie są w 100% zgodne ze standardem C-MOS:
    W pewnym zakresie napięć pojawiają się oscylacje:

Ekran terminala (pomoc):

Wstępne prace nad wersją softu do wersji PRO:

Sonda budzi zainteresowanie najbardziej w formie gotowego urządzenia. Jeśli znajdzie się odpowiednia liczba chętnych podejmę się produkcji sondy. Cena będzie tym niższa im więcej chętny się zgłosi. Szacuję, że nawet przy niewielkiej produkcji 10..20szt, cena będzie niższa niż zabawkowej SL625, która kosztuje ok 140zł. Powstaje oczywiście problem obudowy a właściwie jej wyfrezowania dlatego w pierwszych seriach, nie przewiduję obudowy.
    Szacunkowa cena detaliczna wersji standard 120..140zł, wersja PRO ok 200zł. Im więcej kupujących tym cena niższa, bo jednorazowy koszt klisz, blachy, uruchomienia programu na automacie rozkłada się na większą liczbę kupujących.

HEX w załączniku. Będę wdzięczny za wskazanie błędów, propozycje.
    Soft v0.1 - Wyświetlając stan trzeci ("T") informuje procentowo o wartości napięcia na wejściu sondy.
    Soft V0.23 - Tryb dla leworęcznych (komenda @l=x) HELP (F1 lub @?).
    v0.27 - Poprawiona synchronizacja przebiegu na oscyloskopie. Poprawne samplowanie 1MHz.
    v0.28 - Konfiguracja funkcji przycisku testującego wyjście OC(OD) oraz czasu reakcji.
    [EDIT 2019-02-19]
    v0.34 - Wykrywanie SOF USB, wykrywanie wersji hardware

Koszt projektu na dzień 19-02-2019:
    - 4 szt PCB + elementy dla 2 prototypów: ok 400zł
    - opracowanie schematu i rysunku PCB: 30h * 100zł = 3000zł
    - soft: 90h * 100zł = 9000zł
    RAZEM: ok 12000zł
    Przy minimalnej stawce dla programisty, 50zł/h, koszt projektu ok 6000zł, przy min stawce wymaganej prawem (15zł/h) 1800zł ale czy pracownik przysłowiowej Biedronki zrealizuje taki projekt?
    Wyliczenie może się przydać jako punkt odniesienia dla zleceniodawców i wykonawców z https://www.elektroda.pl/rtvforum/forum392.html

[EDIT 2019-03-01]
    Cena brutto sondy w wersji PRO nie przekroczy 200zł. Montaż na 90% ręczny, bo same blach to ok 300zł netto. Przy odrobinie szczęścia sondy w ilości 20szt będą dostępne w kwietniu. Sonda w wersji standard (bez komparatorów i wyświetlacz mono) w cenie 150zł. Na razie nie ma zainteresowania i nie podejmuję się produkcji.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    LChucki
    Level 31  
    Kod z delay to nie kod, to DEMO!
    Możliwości sprzętowe uC trzeba wykorzystywać a nie "machać" GPIO.

Moje publiczne projekty/współ-projekty od 1991 roku: http://er-mik.prv.pl/projekty_avt.php http://er-mik.prv.pl/projekty_edw.php

e-mail: es2(_at_)ep.com.pl
    LChucki wrote 1940 posts with rating 364, helped 102 times. Live in city Warszawa. Been with us since 2018 year.
  • phoenixcontact
    khoam
    Level 42  
    Bardzo podoba mi się ta sonda. To nawet mógłby być fajny gadżet elektrody.
    Czy jest szansa na udostępnienie pcb i reszty ;) ?
    LChucki
    Level 31  
    khoam wrote:
    Bardzo podoba mi się ta sonda. To nawet mógłby być fajny gadżet elektrody.

Może skończyłyby się narzekania "Nie stać mnie na oscyloskop", "Nie mam miernika częstotliwości", itp.

khoam wrote:

Czy jest szansa na udostępnienie pcb i reszty ;) ?

Za kilka godzin, najpóźniej wieczorem.
    cooltygrysek
    Conditionally unlocked
    Podoba mi się, bardzo praktyczne małe urządzonko do szybkich pomiarów, przebiegów i szukania sygnału, zwłaszcza w terenie.
    Anonymous
    Level 1  
    LChucki
    Level 31  
    Kraniec_Internetów wrote:
    Jaki jest koszt jej wykonania?

Policz koszt elementów i PCB, orientacyjnie ok 70zł.

Dodano po 4 [minuty]:

Kraniec_Internetów wrote:
    o taki wysyp sond nagle na forum?

Wysyp, to dopiero może być:

Dodano po 12 [minuty]:

cooltygrysek wrote:
    Podoba mi się, bardzo praktyczne małe urządzonko do szybkich pomiarów, przebiegów i szukania sygnału, zwłaszcza w terenie.

W terenie, może i tak, chociaż myślałem o tym aby mieć poręczną sondę aby nie sięgać po oscyloskop z byle powodu. Ponadto LED i wyświetlacz są na sondzie i nie muszę odrywać wzroku od punktu który testuję. Najczęściej wiem jakich sygnałów się spodziewać i precyzyjny pomiar nie jest potrzebny. Czasem wystarczy stwierdzić, czy pojawia się czy nie sygnał zegarowy lub strob. Czy na linii danych dzieje się coś czy sygnał ma stały poziom lub wystąpiło zwarcie i mamy poziom zabroniony. Do tego multimetr nie wystarczy.
    Testowałem sondę mierząc banalne 100kHz z wypełnieniem poniżej 1% i porównałem z UT61E, sonda pokazała poprawny pomiar częstotliwości i czasu UT61E jakieś cuda, wypełnienie "OV" częstotliwość 200kHz.
    Oscyloskop dałem jako dodatek, bo można stwierdzić, czy sygnał doprowadzony na przetwornik C/A uC w uruchamianym systemie nie jest przesterowany, czy w ogóle występuje. Dokładając dzielnik 2:3 można używać sondy z uC zasilanymi z 5V, np AVR, zwłaszcza, ze mają one przetwornik 10ks/s.

Zastanawiam się, czy jest sens budowy sondy na STM32F4xx, która pozwalałaby mierzyć większe częstotliwości i krótsze czasy.
    katakrowa
    Level 22  
    Szkoda, że kolega nie udostępnił kodów źródłowych. Bez kodów to taki projekt do niczego się nie przyda.
  • phoenixcontact
    LChucki
    Level 31  
    katakrowa wrote:
    Szkoda, że kolega nie udostępnił kodów źródłowych. Bez kodów to taki projekt do niczego się nie przyda.

Dlaczego ma się nie przydać?

Kody źródłowe mogę sprzedać, wynikowe będą dostępne wieczorem.
    katakrowa
    Level 22  
    LChucki wrote:
    Dlaczego ma się nie przydać?

Kody źródłowe mogę sprzedać, wynikowe będą dostępne wieczorem.

Zwyczajnie podejrzewam, że kolega wstydzi się ten kod pokazać bo daleko mu do ideału ... Ale to tylko moje przypuszczenia ;-)
    LChucki
    Level 31  
    katakrowa wrote:
    Zwyczajnie podejrzewam, że kolega wstydzi się ten kod pokazać

Kod pisałem ok 30 godzin co daje ok 3000zł. Płaci kolega 3000 + stosowne podatki i kod znajdzie się na Elektrodzie. Proszę zauważyć, że zaprojektowanie urządzenia, zmontowanie prototypu zajęło ok 40 godzin, więc 4000 dałem w prezencie. Gdy doliczyć do tego koszt PCB, elementów, amortyzację sprzętu, można przyjąć, że w obecnej postaci projekt jest wart 8..10 tysięcy zł. Oferta upublicznienia kodu za 3000zł jest więc niebywałą okazją.

Jeśli jednak kolegę interesują jakieś fragmenty kodu proszę pisać które.
    Krzysztof Kamienski
    Level 43  
    katakrowa wrote:
    Do rozpoczęcia seryjnej produkcji i sprzedaży - faktycznie. :D
    LChucki
    Level 31  
    Krzysztof Kamienski wrote:
    katakrowa wrote:
    Do rozpoczęcia seryjnej produkcji i sprzedaży - faktycznie. :D

Zwłaszcza, że po podłączeniu do USB
    Teksty łatwo zmienić ale nie "magiczne" komendy :-)
    __Maciek__
    Level 20  
    Dobra robota !
    Podzielam zdanie autora ... dobrze że nie udostępnia kodów ... i jednocześnie deklaruje że pomoże - podpowie fragmentami jeśli znajdzie się ktoś potrzebujący i wiedzący czego chce !
    Podkreślam IMHO bardzo jest ważna deklaracja że jeśli ktoś będzie miał rzeczowe pytania może się zwrócić.
    LChucki
    Level 31  
    __Maciek__ wrote:
    Podzielam zdanie autora ... dobrze że nie udostępnia kodów ...

Zwłaszcza, że zrobienie synchronizacji przebiegu na oscyloskopie nie było łatwe. Akurat ta część softu (oscyloskop) działa najgorzej ale jednocześnie to jest dodatek do głównej funkcjonalności. Aby oscyloskop działał dobrze powinien być bufor przed wejściem przetwornika AC. Dla mnie jednak ważniejsze są funkcje cyfrowe i nie chodzi o super dokładność ale o określenie czy i jaki sygnał pojawi się w określonym miejscu badanego urządzenia.
    khoam
    Level 42  
    __Maciek__ wrote:
    Podzielam zdanie autora ... dobrze że nie udostępnia kodów ... i jednocześnie deklaruje że pomoże - podpowie fragmentami jeśli znajdzie się ktoś potrzebujący i wiedzący czego chce !

Oczywiście ma do tego pełne prawo i jest to jego decyzja.
    Udostępnięnie kodu źródłowego lub jego część (opatrzonych stosownymi klauzulami licencyjnymi w plikach) ma natomiast tę zaletę, że można zyskać dość duże forum bezpłatnych testerów i audytorów oraz liczyć na nowe pomysły w celu udoskonalenia tego kodu, bo przecież nikt nie jest doskonały ;)
    A jeżeli ktoś skorzysta z tych kodów, bez zgody autora, w celach komercyjnych ... no cóż są od tego sądy, prokuratora, a na końcu publiczne potępienie na forach :)
    khoam
    Level 42  
    LChucki wrote:
    Do tego kody źródłowe nie są potrzebne.

Chodziło mi o takich gości, co nie dość, że znajdą błędy to jeszcze zaproponują tzw. bugfix do kodu. Są bezcenni.

LChucki wrote:
    mam jeszcze dwie i mogę odstąpić.

Poprosze dla mnie jedną.

Dodano po 1 [minuty]:

LChucki wrote:
    Proszę mnie nie rozśmieszać.

Spokojnie, nie namawiałem do zmiany wiary, podzieliłem się tylko własną refleksją.
    LChucki
    Level 31  
    khoam wrote:
    Chodziło mi o takich gości, co nie dość, że znajdą błędy to jeszcze zaproponują tzw. bugfix do kodu. Są bezcenni.

Nie jest to projekt duży aby musiało nad nim pracować wiele osób. Jeśli miałoby tak być, to wskazane używanie tego samego środowiska i już mamy ZONK, bo KEIL, a kod zdaje się już przekroczył 32kB.
    Ta sonda, to nie tylko program ale i sprzęt i bez odpowiedniego wyposażenia mogą być problemy.

khoam wrote:
    Poprosze dla mnie jedną.

Poczekam ok tygodnia na zgłoszenia. Jak będzie więcej niż dwóch chętnych to jakoś będę musiał wybrać komu wysłać.

Dodano po 7 [minuty]:

Soft, częściowo, można próbować na płytce Blue Pill. Wystarczy podać sygnał prosty i zanegowany na PB1 PA8. Nie będzie sygnału z multiwibratorów ale do pierwszych prób wystarczy. Można jeszcze podłączyć PA0 aby działał oscyloskop a rezystorami wymusić 1/2 Vcc (pewnie będzie to interpretowane jako jeden z aktywnych poziomów sygnału, problem rozwiążą dwie diody krzemowe).
    Naturalnie, taka prosta konstrukcja, nie będzie w miarę poprawnie rozpoznawać poziomów "H" i "L" ale pomiar F i t zadziała poprawnie (wejście PA8).
    Oczywiście potrzebny jest jeszcze OLED.
    krisRaba
    Level 31  
    Też bym chętnie przygarnął takie cudo ;-) Myślę, że w wielu sytuacjach może się przydać i nie trzeba rozstawiać całego bajzlownika, żeby coś podejrzeć :-)
    LChucki
    Level 31  
    Strumien swiadomosci swia wrote:
    Jak sprzedajesz to kupuję, obudowę jakoś skołuje.

Nie ma co kołować, pasuje do KM-80 i nie sprzedaję tylko daję. Naturalnie koszty wysyłki trzeba pokryć.

Dodano po 1 [minuty]:

krisRaba wrote:
    Też bym chętnie przygarnął takie cudo ;-) Myślę, że w wielu sytuacjach może się przydać i nie trzeba rozstawiać całego bajzlownika, żeby coś podejrzeć :-)

Dlatego to skonstruowałem.

Proszę popatrzeć na fotki, na PCB trzeba zrobić kilka "upgrade sprzętowe".
    krisRaba
    Level 31  
    Ja tam kynaru się nie boję, hahaha :-D Taki urok pierwszych egzemplarzy ;-)
    amator2000
    Level 25  
    Ile mógłby kosztować zmontowany przyrząd, gdyby miał być sprzedawany komercyjnie ?
    LChucki
    Level 31  
    krisRaba wrote:
    Ja tam kynaru się nie boję, hahaha

Takie coś
    nie jest problemem?

Dodano po 2 [minuty]:

amator2000 wrote:
    Ile mógłby kosztować zmontowany przyrząd, gdyby miał być sprzedawany komercyjnie ?

Tak na szybko, cena hurtowa elementów i pcb * 2. Szacuję optymistycznie, że jakieś 150zł ale dojdzie koszt obudowy i CE. W małej skali pewnie jakieś 200zł, w dużej może i w 100 się zmieści.
    krisRaba
    Level 31  
    LChucki wrote:
    krisRaba wrote:
    Ja tam kynaru się nie boję, hahaha

Takie coś
    nie jest problemem?

;) ;) ;)
    Połączenie "fixa" pewnej rzeczy w płytce alfa i przy okazji dodanie nowej fantazji co do funkcjonalności, o której nie było mowy w początkowych założeniach ;) :D
    Kajox
    Level 18  
    Fajny projekt po gotowy chętnie bym się zgłosił CE mi nie potrzebne :) czytając Twoje posty na temat czasu poświęconego na budowę tego urządzenia i zapłaty za to uśmiechnąłem się przypominając sobie jak ostatnio mnie ktoś zbeształ. Wystarczyło napisać, że mogę w czymś pomóc ale uprzedzam odpłatnie. Ojej jaka burza, że jestem cebula itd itp. Człowiek poświęcił część życia na naukę, siedział czasem dużo czasu, by coś rozkminić, zainwestował kilkadziesiąt tysięcy w sprzęt i ma charytatywnie pomagać. Szkoda tylko, że ZUS takich akcji nie robi czy jakieś restauracje. Co do kynaru hehe. Widzę czerwony w modzie.Zaawansowana 45MHz sonda logiczna z pomiarem częstotliwości, czasu i oscyloskop
    eurotips
    Level 39  
    Świetny pomysł z tym wyświetlaczem OLED, docelowo widzę o połowę niższy 128x32,
    poprawi estetykę i pozwoli zmniejszyć gabaryty.
    Informacje można wyświetlić sekwencyjnie na kilku ekranach,
    tak jak to zrobił Marcus w swoim testerze TT.
    LChucki
    Level 31  
    eurotips wrote:
    docelowo widzę o połowę niższy 128x32,
    poprawi estetykę i pozwoli zmniejszyć gabaryty.

Nie ma sensu zmniejszać rozmiarów bo PCB i tak jest trochę mniejsze niż wymagane miejsce w KM-80. Wersja PRO z kolorowym OLED ma większą PCB bo płytka wyświetlacza jest większa.

eurotips wrote:
    Informacje można wyświetlić sekwencyjnie na kilku ekranach,

Już jest wyświetlana sekwencyjnie a oscyloskop wyglądałby dziwnie /panoramiczny :-) / w rozdzielczości 128x32 ponadto, gdzie umieścić wynik pomiaru czestotliwości i czasu?

szeryf3 wrote:
    Niejednemu z nas by się przydał.

Może Gulson zechce umieścić w sklepiku Elektrody?

Dodano po 4 [minuty]:

Kajox wrote:
    Widzę czerwony w modzie.Zaawansowana 45MHz sonda logiczna z pomiarem częstotliwości, czasu i oscyloskop

Gdzieś w necie widziałem fotkę TQFP lub BGA wlutowanego na drutach w PCB w miejsce małej obudowy TQFP czy PLCC.
    Spotkałem też FTDI na "PCB" z kartki lutowany kynarem.
    Na własne oczy widziałem płytkę karty EURO z Z80, CTC, SIO albo PIO no i naturalnie RAM, EPROM łączone w całości kynarem. Podobnie drukarka D100M z "upgrade" kynarem (projektant zapomniał połączyć magistralę w części PCB.

Dodano po 2 [minuty]:

Kajox wrote:
    Człowiek poświęcił część życia na naukę, siedział czasem dużo czasu, by coś rozkminić, zainwestował kilkadziesiąt tysięcy w sprzęt i ma charytatywnie pomagać.

Jak ktoś mi rzuca hasło, że robię drogo, to pytam ile kosztuje 15minut u lekarza?
    Ile kosztuje 60 (+15 na przygotowanie) minut pracy kleryka, organisty i kościelnego?
    Ile zarabia się w Biedronce?
    Ile przy sprzątaniu ulic?

Dlaczego ode mnie wymaga się pracy za 5tzł / h skoro minimalne wynagrodzenie to na ten rok, zdaje się 12zł "na rękę".

Dodano po 5 [minuty]:

Strumien swiadomosci swia wrote:
    szeryf3 wrote:
    Niejednemu z nas by się przydał.

A nie jakiś oscyloskop dds.

Będzie w sprzedaży w AVT i jak Gulson zechce w sklepie Elektrody.

Co do DSO to wątpię czy ten projekt zostanie zrealizowany do końca. Rigol wymiata. DSO ma sznsę gdy będzie miał dekodowanie protokołów, wtedy wersję 8 czy 12 kanałów bym zrobił. Szybki nie musi być i samplowanie 100Ms/s wystarczy.

DDS pewnie zostanie zrealizowany bo jest to prosty projekt.

Ja widzę potrzebę, o czym wspomniano w wątku o DSO, miernika częstotliwości i czasu, precyzyjnego, synchronizowanego z GPS. Jeden projekt już zrobiłem na AVR i CPLD, teraz myślę o STM32 + CPLD.