Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wiertarka stołowa WS 6 (16) podłączenie

syjoo 14 Feb 2019 14:31 2325 8
    syjoo
    Level 2  
    Cześć,

Mam starą wiertarkę WS 6 z 1986 chciał bym ją podłączyć z tyłu wystaje przewód z 4 kablami a w przełączniku jest podłączony tak jak na zdjęciach nad każdym przewodem jest numer .
    zielono-żółty - nr 11
    niebieski - nr 9,10
    czarny - nr 5,6
    brązowy - 1,2
    Wiertarka stołowa WS 6 (16) podłączenie Wiertarka stołowa WS 6 (16) podłączenie Wiertarka stołowa WS 6 (16) podłączenie Wiertarka stołowa WS 6 (16) podłączenie

W budynku mam instalacje na 4 bolce
    jak podłączyć wtyczkę na 4 bolce schemat w załączniku
    Wiertarka stołowa WS 6 (16) podłączenie
    1- jaki kolor (neutralny) - w gnieździe
    2-jaki kolor faza - w gnieździe
    3-jaki kolor faza - w gnieździe
    4- jaki kolor faza - w gnieździe
    Andrzej42
    Level 29  
    1- żólto/zielony, pozostałe obojętnie pomijając fakt, że ten kabel nie powinien mieć tak podłączonego niebieskiego...
    syjoo
    Level 2  
    Tak zrobiłem, wcześniej ale jak ten przełącznik był ustawiony w pozycji "0" to niestety wywaliło różnicówkę przy wkładaniu wtyczki do gniazda, więc postanowiłem się wesprzeć na forum :)
    Włącznik jest w innym miejscu "0" i "1"

a ten przełącznik na zdjęciu "1" "0" "2" - był na "0" i wywaliło różnicówkę, może powinien być ustawiony w pozycji "1" lub "2" chyba że ma to znaczenie jeśli chodzi o kierunek obrotu wiertarki prawo albo lewo?
    nikusert
    Level 40  
    Witam.
    Mając w domu (garażu) RCD, by podłączyć wiertarkę, musisz posiadać gniazdo 5-cio bolcowe. Czyli wtyczka, gniazdo, przewód zasilający (należy wymienić ), gdyż sterowanie jest stycznikiem TSM-1 z cewką 230V. Tak więc w Twoim przypadku brak jest przewodu N.
    Krzysztof Kamienski
    Level 43  
    syjoo wrote:
    ten przełącznik na zdjęciu "1" "0" "2" - był na "0" i wywaliło różnicówkę, może powinien być ustawiony w pozycji "1" lub "2" chyba że ma to znaczenie jeśli chodzi o kierunek obrotu wiertarki prawo albo lewo?
    ,,Wywaliło" dlatego, ze PE zostało zwarte z N. i dobrze zrobiło :D
    syjoo wrote:
    Włącznik jest w innym miejscu "0" i "1" To co, dwa są ?
    Prawdopodobnie ktoś zrezygnował z dwóch prędkosci i dlatego jest taki.
    nikusert wrote:
    gdyż sterowanie jest stycznikiem TSM-1 z cewką 230V
    Prawdopodobnie już nie. Stad najprostszy wyłącznik trójfazowy. Oznaczenia zacisków na wyłączniku poproszę.
    nikusert
    Level 40  
    Tego nie wiemy że stycznika niema.Przyciski są ,więc myślę że tak jest.
    Mam identyczną wiertarkę,która ma z boku dwa wyłączniki.Jeden jest do włączenia zasilania,drugi nieczynny.Prawdopodobnie drugi służył do zmiany prędkości obrotów.Jednak mam w niej silnik jednobiegowy(gdyż kupiłem wiertarkę bez oryginalnego silnika).W Mojej jest stycznik i tak ją uruchamiam,za pomocą przycisków START-STOP.
    Krzysztof Reszka
    Moderator of Electrical engineering
    Krzysztof Kamienski wrote:
    Prawdopodobnie ktoś zrezygnował z dwóch prędkosci i dlatego jest taki.

nikusert wrote:
    Mam identyczną wiertarkę,która ma z boku dwa wyłączniki.Jeden jest do włączenia zasilania,drugi nieczynny

Były dwa rodzaje wiertarek . Jedne z jednym przełącznikiem i drugie z dwoma . Ten z dwoma miał lewe i prawe obroty i pierwszy i drugi bieg. Ten z jednym tylko lewe i prawe obroty, obydwa miały styczniki. Zmiana prędkości obrotowej i tak zależała do koła pasowego .
    nikusert
    Level 40  
    Tak więc jak pisałem w #4 ,należy zmienić przewód zasilający i gniazdo siłowe ,ze względu na zastosowany stycznik .Jeżeli przy próbie włączenia wiertarki zadziałał RCD ,to pewnie jest ta przyczyna.Kwestia prawidłowego podłączenia przewodu zasilającego do wyłącznika ,oczywiście do sprawdzenia.