janek11389 wrote: Witam! To może z innej beczki, dla czego ten transformator bierze tak duży prąd przy rozruchu? Czy on czasem nie jest po prostu okradziony z drutu przez producenta, a ten żeby utrzeć buzie klientowi, to wymyśla miękkie starty, dla czego takie coś nazywa się biznes, a nie po prostu złodziejstwo? Mam trafo 1kW i pobiera 50mA i nie wybija korków, czy mam rozumieć, że to moje trafo to po prostu bubel?
Pozdrawiam
Hmmm... O to mi właśnie chodziło. Mam kiepskie trafo i powinienem je zmienić, bo jest kiepskie...
Masz rozumieć, że muszę uruchamiać trafo za pomocą soft-startu, czy Ci się to podoba czy nie. Moje pytanie nie brzmiało: Czy Twój transformator jest okradziony z drutu, czy nie ? Czy ma prąd rozruchu 50 mA ? (w co osobiście nie wierzę, szczególnie przy mocy 1kVA)
Dzięki, ale takich podpowiedzi nie potrzebuję. Poproś adminów o uruchomienie forum "Krytyka wszystkiego i wszystkich" i tam się rozpisuj do woli.
Pozdrawiam
Dodano po 1 [minuty]:
shg wrote: Żeby policzyć wartość rezzystora, ewentualnie kondensatora musisz znać prąd cewki przekaźnika przy napięciu nominalnym.
Potem z prawa ohma:
R = U / I
U - napięcie szczytowe sieci (230V * √2)
R - suma oporów kondensatora C2 i rezystora R3
Dzięki shg, własnie o to mi chodziło.
Tak btw, czy w takim razie można zastosować czysto rezystancyjnego dzielnika napięcia przed mostkiem ? Wówczas dzielnik tworzyłaby rezystancja przed mostkiem i rezystancja cewki przekaźnika. Poprawcie mnie jeśli się mylę.
Czy C1 jeden nie służy przypadkiem do opóźnienia załączenia przekaźnika ? Wydaje mi się, że im większa jego wartość, tym później przekaźnik zostanie zamknięty.
Pozdrawiam