Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Brak obrazu/No cable connected - Nie ma obrazu na monitorze pomimo podłączenia w

D4mi4n_0 15 Feb 2019 18:01 750 3
Optex
  • #1
    D4mi4n_0
    Level 3  
    Witam.
    Niedawno zepsuły mi się płyta główna , karta graficzna i zasilacz w moim PC więc kupiłem nowe i wczoraj dotarły już do mnie. Problem jest w tym że po podłączeniu wszystkigo ( procka, nowej karty, zasilacza, ramu itp, a także monitora ) i włączeniu komputera wszystko w obudowie niby startuje, wentylatorki się kręcą wszystkie i wgl, ale na monitorze pokazuje się napis : No cable connected, który jest przez jakąś minutę, po czym znika i monitor stoi tak jakby był podłączony tylko do prądu a do pc już nie.
    Sprawdzałem już chyba wszystko co moglem. Piny w sockecie, czy jest wszystko dobrze dociśnięte, sprawdziłem czy na innym kablu podziała, monitor też inny brałem, nawet kartę graficzną od brata pożyczałem, ale nic nie pomogło i dalej jest jak było. Próbowalem tez wyciągać baterię z płyty, reset biosu przy użyciu zworki na pinach na płycie głównej, ale to też nie pomogło.
    Dodam jeszcze że przy uruchamianiu PC z płyty wydobywa się jedno piknięcie krótkie ( a to chyba oznacza że wszystko powinno być w porządku ).

    Płyta główna : Acer Q67H2-AM
    Zasilacz : be quiet! System power 9 500W
    Karta graficzna : Radeon RX 560 Gaming OC 4 GB
    Ram : DDR3 ; 2x Samsung 1GB
    1x Samsung 2GB
    1x GoodRam 4GB

    Procesor : Intel Core i3-2120 3,30GHz
    2 Dyski : Seagate 500GB
    Toshiba 1TB

    Monitor : BenQ ( nie mogę modelu podać bo nie ma na nim napisanego, a jest stary i nie mam jak sprawdzić )
    Jest w nim wejscie tylko na kabel VGA i takim też kablem podłączam go do karty graficznej

    To jakieś uszkodzenie fabryczne płyty głównej czy jak ? Wszystko co.mi do głowy przyszło sprawdziłem i nic nie pomogło, ale może ktoś mi podpowie coś więcej czy da się się coś z tym zrobić, czy mam zwracać to od razu i bez zawahania ?
  • Optex
  • #2
    kranzio
    Level 26  
    Podepnij monitor do płyty głównej a nie do karty graficznej.
  • Optex
  • #3
    barteksmrek
    Level 28  
    Wyjmij kartę graficzna. Podepnij monitor do płyty. Wejdź w bigos. Wyłącz kartę on board. Włóż kartę do pci. Podepnij monitor.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Tylko wyłączaj zasilanie przy każdej zmianie na zasilaczu, lub wtyczkę z gniazdka.
  • #4
    D4mi4n_0
    Level 3  
    Jak podłączam do płyty to też nic nie ma na monitorze.
    Ale udało mi się brata ubłagać o pożyczenie kilku części i na jego karcie graficznej i zasilaczu niby wszystko startuje ale pokazuje się jedynie bios, w którym próbując włączyć integrę nie mogę tego zrobić bo jak wszystkie opcje są na niebiesko, tak ta jedna jest na czarno i nie mogę nawet jej zaznaczyć.

    Dodano po 2 [godziny] 4 [minuty]:

    D4mi4n_0 wrote:
    Jak podłączam do płyty to też nic nie ma na monitorze.
    Ale udało mi się brata ubłagać o pożyczenie kilku części i na jego karcie graficznej i zasilaczu niby wszystko startuje ale pokazuje się jedynie bios, w którym próbując włączyć integrę nie mogę tego zrobić bo jak wszystkie opcje są na niebiesko, tak ta jedna jest na czarno i nie mogę nawet jej zaznaczyć.

    Dooobra, już wiem co było źle w tym biosie nie tak i udało się odpalić na zintegrowanej grafice, lecz nie na moim zasilaczu z be quieta, tylko na zasilaczu od mojego brata. Tak więc, myślę, że to ten mój zasilacz jest chyba jakiś wadliwy bo gdy podłączam go do płyty głównej ale bez podłączania innych kart graficznych ( innymi słowy: przy odpalaniu na integrze ) monitor nadal pozostaje czarny.