pedro647647 wrote: Czym objawi się to przewymiarowanie pieca ? Będzie jakieś ryzyko awarii, czy nieprawidłowej pracy ?
Przewymiarowanie skutkuje tym, że kocioł musi taktować, czyli grzać impulsowo, co oznacza dawkowanie energii paczkami.
Inaczej mówiąc kocioł włącza palnik grzeje wodę i jeśli temperatura wody osiągnie zadany poziom to palnik wyłącza się, bo dalsza praca kotła oznaczałaby dalsze podnoszenie temperatury, gdyż moc grzejników jest mniejsza niż moc minimalna kotła.
Przy taktowaniu tracisz też na sprawności kotła kondensacyjnego, więc zalety kotła kondensacyjnego bardziej zostają na papierze.
Przykładowy grzejnik typ 22 60x140cm ma moc ok. 1,7kW dla wody kotłowej 70/50.
Jeśli Twoje zapotrzebowanie na moc cieplną wynosiło by właśnie 1,7kW to choć w teorii grzejnik byłby dobrany idealnie to w praktyce nie pasowałby na maksymalne mrozy, bo kocioł z racji mocy minimalnej np. 3,3kW nie byłby w stanie utrzymywać stale 70 stopni na zasilaniu, bo ciągle dążyłby do dalszego podnoszenie temperatury, bo kocioł produkowałby więcej energii niż grzejnik jest w stanie odebrać.
Przy przewymiarowanym kotle ów grzejnik dawałby 1,7kW tylko chwilowo, a jego średnia moc byłaby niższa.
Czyli chcąc uzyskać 1,7kW musiałbyś mieć odpowiednio większy grzejnik, aby średnio dawał on 1,7kW uwzględniając taktowanie kotła albo musiałbyś mieć kocioł o mocy minimalnej 1,6kW, aby pozwalał na ciągłą pracę palnika ale ja takowego nie znam.
pedro647647 wrote: Mieszkanie jest w kamienicy, ocieplonej
Jak masz stary budynek ale ocieplony to można przyjąć względnie małe zapotrzebowanie na ciepło.
Dla nieocieplonego budynku można by liczyć 100W/m2.
Przy ocieplonym nie wiem ile można przyjąć ale załóżmy, że u Ciebie będzie to 65W/m2.
20m2 * 65W/m2 = 1300W, czyli 1,3kW ale jak wiemy nie ma szans na stałe grzanie, aby grzejnik stale utrzymywał 1,3kW, więc przy przewymiarowanym kotle musisz mieć grzejnik odpowiednio większy, aby pasował na mrozy.
Nie wiem jak teraz dla Twojego przypadku obliczyć proporcję dla przewymiarowanego kotła ale do dalszych obliczeń przyjmijmy 85W/m2.
Przy takim założeniu dla pokoju 20m2 będzie to 1700W, czyli 1,7kW.
Taką moc oferuje grzejnik typ 22 o wymiarach 60x140cm, czyli taki jaki sobie wybrałeś.
Skoro łazienka ma 5m2 to na aneks kuchenny też ma 5m2, co przy przeliczniku 85W/m2 daje grzejnik o mocy ok. 425W dla wody kotłowej 70/50.
Typ22 o wymiarach 60x40cm jest za mały, a nastepny 60x50cm ma moc 0,5kW.
W łazience obliczeniowo przyjmuje się 24 stopnie, więc skoro na pokój przyjęliśmy 85W/m2 to dla łazienki ja przyjmuję 80% więcej co daje ok. 150W/m2, co dla 5m2 daje moc 750W.
Tylko z małej drabinki nie jesteś w stanie uzyskać realnie 750W dla wody kotłowej 70/50 i musiałbyś mieć np. grzejnik typ 22 o wymiarach 60x60cm.
Sumując moce wszystkich w/w przykładowych grzejników wychodzi 1,7kW + 0,5kW + 0,75kW = ok. 2,95kW dla wody kotłowej 70/50.
Czy ten przykład obliczeń będzie prawidłowy dla Twojego lokalu trudno mi powiedzieć. to był tylko przykład jak można próbować dobierać moce grzejników, aby była zachowana odpowiednia proporcja dla wszystkich pomieszczeń.