Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Banner Multimetr Fluke 87VBanner Multimetr Fluke 87V
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Gigabyte P55A-UD5 - Płyta główna Nie startuje.

17 Lut 2019 16:35 333 7
  • Poziom 3  
    Witam,
    Posiadam płytę Gigabyte GA-P55A-UD5. Problem w tym, że nie chce się uruchomić.Właściwie to nie reaguje na przycisk power oraz na zwarcie pinów. Po podłączeniu zasilacza zapala się dioda przycisku "Power" i dioda S4/S5. Są to zapewne stany zasilania. Płyta posiada podobno 2 biosy ale po kliknięciu przycisku do zmiany właściwie nic się nie dzieje. I tak samo nie reaguje. Teraz setup:
    Procesor: Intel Core i3-550 (100% sprawny na innej płycie działa)
    Zasilacz: 2 sztuki 1 no name taki warsztatowy i drugi markowy na nim też nie działa.
    RAM: 1GB DDR3 (Tylko dla testu uruchomienia)
    Grafika: Nvidia GeForce GT430.
    Płyta nie startuje po kliknięciu przycisku Power ani po zwarciu pinów. Jedyne kiedy startuje to odpalenie zasilacza poprzez zwarcie kabelków (zielony + czarny) Wtedy płyta odziwo rusza. Zamienia się w istną choinkę. Procesor po dłuższej chwili robi się ciepły. Oczywiście chłodzenie nałożone, wszystkie radiatory na niej robią się ciepłe. Brak jakichkolwiek dźwięków wydawanych przez głośnik systemowy. Brak obrazu. Kompletnie nic. Było brak jednego kondensatora w okolicy baterii. Został wlutowany nowy. Co i tak nie zmieniło sytuacji. Brak 1 pinu w sockecie. Reszta wyprostowana. Najprawdopodobniej jest to pin od kontrolera pamięci ale nigdzie nie znalazłem żadnego schematu żeby sprawdzić od czego to. No w sumie tyle. Od razu uprzedzam próby resetu biosu przez zworkę czy wyjęcie baterii nic nie dają a zasilacze są sprawne... Kondensatory sprawdzone nigdzie nie powylewane nie popuchnięte. Wszystko jest w porządku poza tym 1 pinem.
  • Banner Multimetr Fluke 87VBanner Multimetr Fluke 87V
  • Poziom 43  
    StRiD napisał:
    Było brak jednego kondensatora w okolicy baterii

    StRiD napisał:
    Brak 1 pinu w sockecie

    Czyli kupiłeś/dostałeś jakiś niesprawny szrot.


    StRiD napisał:
    Wszystko jest w porządku poza tym 1 pinem

    A my mamy wywróżyć za co ten pin jest odpowiedzialny??
  • Banner Multimetr Fluke 87VBanner Multimetr Fluke 87V
  • Poziom 3  
    Dostałem. Nie oczekuje że wywróżysz mi od czego jest ten pin, tylko bardziej oczekuje, że ktoś posiada rozpiskę pinów. Nie mogłem nigdzie znaleźć.
    Bardziej oczekuje pomysłów co jest nie tak. Bo nie powiem płyta jest swego rodzaju mniej budżetowa. Porównując ją do tej którą posiadam. :P Z rozpiską bym sobie znalazł, ale nooo nie mogłem znaleźć. Tylko mnie leniuszkiem proszę nie nazywać :P W załączniku daje zdjątko socketu z oznaczonym "wyrwanym" pinem. Gigabyte P55A-UD5 - Płyta główna Nie startuje.[/url]
  • Poziom 12  
    Sprawdzałeś miernikiem napięcie zasilania do płyty głównej od zasilacza ?
    Sprawdziłeś czy bateria CMOS jest jeszcze "żywa"

    Ciężko mi powiedzieć za co konkretnie odpowiada uszkodzony pin od socketu. Może po części to także i jego wina.
  • Poziom 43  
  • Poziom 3  
    Bateria jest nowa. Napięcia są w porządku, testowane na dwóch zasilaczach.
    Co do podobnego tematu. Udało mi się raz uzyskać owy efekt ciągłego restartowania, wyglądało to tak, że płyta uruchamiała się na 3 sekundy wyłączała na 5 sekund i znów. Brak pomysłów co może być nie tak :/
  • Poziom 43  
    StRiD napisał:
    Udało mi się raz uzyskać ÓW efekt ciągłego restartowania

    W jaki sposób?

    matix72001 napisał:
    Ciężko mi powiedzieć za co konkretnie odpowiada uszkodzony pin od socketu. Może po części to także i jego wina.
  • Poziom 3  
    Robert B napisał:
    StRiD napisał:
    Udało mi się raz uzyskać ÓW efekt ciągłego restartowania

    W jaki sposób?

    Szczerze powiedziawszy nie pamiętam dokładnie. Wiem, że płyta zareagowała na kliknięcie przycisku zmiany Biosu i wtedy również z S4/S5 zmieniło się na S3. Teraz nie reaguje na nic. Dodam, że nawet programator nie chce mi odczytać Biosu z kości pamięci. Liczyłem, że uda mi się go sflashować ale najwyraźniej programator sobie żartuje. :/ Dodam, że dzień temu płyta jeszcze reagowała na te klikanie guzika od zmiany Biosu. Zmieniały się kombinacje diod LED a teraz dosłownie nic. Nawet nie drgnie.