Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Harman Kardon HK990 - Nie uruchamia się.

Hand of Doom 19 Feb 2019 13:29 1581 15
  • #1
    Hand of Doom
    Level 11  
    Mam problem z HK990. Podczas pracy zaświecił komunikat protect i wyłączył się. Po ostygnięciu (myślałem, że to jest kłopotem) próby uruchomienia spełzły na niczym.
    Standby wygląda normalnie. Po włączeniu przyciskiem ON wszystko na wyświetlaczu i dioda pracy nie świeci się. Nie świecą się także czerwone diody wewnątrz świadczące o pracy. Słychać stuki przekaźników (chyba opóźnionego załączania końcówek).

    Czy ktoś miał do czynienia z takim problemem? Od czego powinienem zacząć?


    Pozdrawiam,
  • #2
    wójtaszek
    Level 24  
    Wygląda na uszkodzenie stopni mocy. Być może zabezpieczenie zadziałało już w "końcowym" etapie spalenia elementów. Stuk przekaźników może byś pracą przekaźników miękkiego startu transformatorów toroidalnych. Jeżeli są to przekaźniki cichego załączenia zestawów głośnikowych, to może tylko świadczyć o całkowitym spaleniu( rozwarcie) tranzystorów mocy.
    Wzmacniacz dość trudny do naprawy amatorskiej choćby ze względu na sposób "upakowania" podzespołów w obudowie.
  • #3
    Hand of Doom
    Level 11  
    Akurat upakowanie elementów mnie nie martwi. Mam to samo w analizatorach.
    Raczej zastanawiałem się, czy mogę przeprowadzić sensowną diagnostykę samodzielnie. Znalazłem serwisówkę i zacznę zabawę w diagnozowanie. Skoro i tak jest martwy...

    Dodano po 8 [godziny] 40 [minuty]:

    Jestem po wstępnym sprawdzeniu i wyszło mi, że mam spalone uzwojenie pierwotne na transformatorze podającym napięcia na przedwzmacniacz, procesor itp.
    Typ: NRE 4090-1575-003

    Jakby ktoś miał pomysł gdzie można zdobyć to trafo, to będę wdzięczny. Chyba że pozostanie po prostu dorobienie takiego na zamówienie.

    Gdyby ktoś potrzebował materiały techniczne o tym wzmaku, to służę dwoma obszernymi dokumentami.
  • #4
    SlawekKedra
    Level 43  
    Hand of Doom wrote:
    Jestem po wstępnym sprawdzeniu i wyszło mi, że mam spalone uzwojenie pierwotne na transformatorze podającym napięcia na przedwzmacniacz, procesor itp.
    Obejrzyj dokładnie ten transformator, być może ma on zamontowany wewnątrz bezpiecznik termiczny który się uszkodził. Jeśli tak jest, to będzie można go wymienić lub obejść.
  • #5
    Hand of Doom
    Level 11  
    Rozmontowałem osłony i niestety nie ma. Trudno. Najwyżej złożę zamówienie na wykonanie następcy. Mam nadzieję, że skoro padło uzwojenie pierwotne, to może reszta elektroniki przeżyła.
  • #6
    SlawekKedra
    Level 43  
    Ale to jest dość dziwne padnięcie uzwojenia ponieważ gdyby się przegrzało to byłby smród, chyba że był...
  • #7
    Hand of Doom
    Level 11  
    Właśnie nic nie czułem. Myślałem, że to może sprzęt się trochę przegrzał, bo ten model potrafi mieć 49 St C na radiatorach nawet przy niezbyt głośnym słuchaniu. Obstawiałbym wadę uzwojenia.
  • #8
    SlawekKedra
    Level 43  
    Czasem zdarza sie pęknięcie przewodu przy samym pinie lutowniczym transformatora. Sprawdzałeś to?
  • #9
    Hand of Doom
    Level 11  
    Tak, to niestety nie to.
  • #10
    Hand of Doom
    Level 11  
    Sprawa została rozwiązana. Uszkodzony był termik w uzwojeniu pierwotnym transformatora zasilającego preamp i sekcje cyfrowe.
    Sprzęt żyje i cieszy ucho dobrym dźwiękiem.

    Dziękuję za pomoc.
  • #11
    Hand of Doom
    Level 11  
    Żebym sobie za dużo nie wyobrażał wzmacniacz znowu strzelił focha i zaświecił mi złośliwym Amplifier protection w dość krótkim czasie od włączenia.
    Po przeszukaniu różnych for internetowych znalazłem informację, że winne są tranzystory ThermalTrak (1302/3281).
    Oczywiście nie są one łatwo dostępne (żaden ze znanych mi sklepów internetowych i stacjonarnych nie mógł ich sprowadzić.
    Rozwiązanie znalazłem na małym forum z US. Istnieje sklep MOUSER, który ma przedstawicielstwo w EU (Czechy) i tam udało się je dostać w dobrej cenie (20PLN za sztukę).
    Wymiana i ustawienie punktu pracy tranzystorów (38mV pomiędzy punktami pomiarowymi TP8 i TP4 rozwiązało sprawę.
    Po tej zmianie wzmacniacz znacznie mniej się grzeje i nie wyłącza się.
  • #12
    INFERNO6200
    Level 2  
    Witam mam ten sam problem, po włączeniu hk 990 ,po krótkim włączeniu lub po godzinie
    surprise -protection, po ponownym włączeniu gra dalej,poprzedni właściciel bujał się z tym pare lat, ale problem jest identyczny co w Twoim opisie
    zasugeruje naszemu elektromagikowi to rozwiązanie, byłoby super jakby to było tylko to.
    jakby można to proszę o link do tego sklepu w razie zakupu części
    Dzięki i Pozdrawiam
  • #14
    INFERNO6200
    Level 2  
    Witam
    wzmacniacz zanoszę na pomiary do znajomego elektronika w czwartek,sam nie chce w nim grzebać,wysłałem mu serwisówke i po pomiarach będzie wiadomo,a co do
    tranzystorów wymieniłeś je wszystkie?
    Pozdrawiam
  • #15
    Hand of Doom
    Level 11  
    Nie wszystkie. Tylko ThermalTrak (pięciopinowe). Po dwa na każdy kanał. Reszcie wymieniłem tylko pastę termoprzewodzącą na nową. Po tylu latach trzeba było. Końcówki można pomierzyć tylko, kiedy są spięte z przedwzmacniaczem. Muszą być w obudowie. Ja poradziłem sobie wstawiając elastyczną osłonę z tworzywa, żeby nie powstało zwarcie. Obudowa jest w kształcie U i to komplikuje pracę.
  • #16
    INFERNO6200
    Level 2  
    Dzięki bardzo przekaże to znajomemu,myślę że da sobie radę, prowadzi serwis
    elektroniczny
    Jeszcze raz wielkie dzięki za wszystkie podpowiedzi i mam nadzieje że to jest to
    bo z hk 990 nie zrezygnuje.
    Pozdrawiam