Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Czy zwrotnica będzie działać w przypadku gdy potrzebne są oba przedwzmacniacze.

f.pawlo 19 Feb 2019 19:45 3210 53
    f.pawlo
    Level 15  
    zworys wrote:
    Po włączeniu obu anten przesunąć którąś o kilkadziesiąt cm - do metra i sprawdzić efekt.

anteny od siebie są odsunięte 8metrów...i osobne nowe kable które nie idą obok siebie.
    LeDy
    Level 43  
    f.pawlo wrote:

Czy zwrotnica będzie działać w przypadku gdy potrzebne są oba przedwzmacniacze.

Wstawiam poglądowy schemat.

Tak to ma wyglądać ale bez zwrotnicy a z tym co podałem.
    LeDy
    Level 43  
    Podałem rozgałęźnik, łącznik i zasilacz i masz to zrobić bez twojej zwrotnicy.
    Zwrotnica jest ci zbędna . Łączysz dwa sygnały z dwóch anten i rozgałęźnik potrzebny a nie zwrotnica.

#27 to z tego postu.
    f.pawlo
    Level 15  
    LeDy wrote:
    Podałem rozgałęźnik, łącznik i zasilacz i masz to zrobić bez twojej zwrotnicy.
    Zwrotnica jest ci zbędna . Łączysz dwa sygnały z dwóch anten i rozgałęźnik potrzebny a nie zwrotnica.

#27 to z tego postu.

Dziś przetestowałem te możliwości. Ale to samo. Po dołączeniu drugiej anteny sygnał z kierunkowej zanika. Chyba na 2 wzmacniaczach to nie pójdzie...
    LeDy
    Level 43  
    Kiedyś miałem takie coś z SAT z zezem. Trwam na granicy odbioru. Obcięcie przewodu o ok.10cm pomogło.
    To tylko teoria linii długiej.

f.pawlo wrote:

Dziś przetestowałem te możliwości. Ale to samo. Po dołączeniu drugiej anteny sygnał z kierunkowej zanika. Chyba na 2 wzmacniaczach to nie pójdzie...

Masz wszystko to co napisałem czy inaczej a piszesz, że przetestowałeś?
    Jak byś zrobił jak napisałem to nie ma możliwości.
    Pokaż na zdjęciach.
    f.pawlo
    Level 15  
    Wrzucę fotki w wolnym czasie jak będę na miejscu. Skracanie kabla testowałem. Ale to samo
    _kli_
    Level 40  
    Rozumiem ze na ATX masz mux-3 na k.50? Czy siatka także łapie sygnał na tym kanale? W jakim kierunku ustawiona ATX?
    f.pawlo
    Level 15  
    _kli_ wrote:
    Rozumiem ze na ATX masz mux-3 na k.50? Czy siatka także łapie sygnał na tym kanale? W jakim kierunku ustawiona ATX?

Tak. obie anteny ten kanał łapią. Siatka zrywa ale kierunkowa słabo ale wszystkie 4 TV idą . Nawet ten najdalszy w instalacji . Dodam ze wszystkie testy robię bez udziału instalacji wewnętrznej. Czyli taki schemat jak na fotce dałem. Ostatnie 2 dni pracuje antena ASR IQ Telmora. Sygnał z mux 1 i 3 srednio 90jakośc. Pierwszy ale mus 3 kuleje..dobry odbiór z k.25 k36 k43 k49. Jednak kanały 50 i 34 gdzie mux 3 na pograniczu bo tylko 30 proc. jakość..
    Siatka ustawiona płd- zachód a kierunkowa na zachód bardziej .
    _kli_
    Level 40  
    f.pawlo wrote:
    obie anteny ten kanał łapią

W takim układzie, by uniknąć wzajemnego zakłócania się anten, dobrze byłoby zastosować zwrotnicę kanałową.
    f.pawlo wrote:
    Siatka ustawiona płd- zachód a kierunkowa na zachód bardziej .

Na zachód masz dwa BTS-y LTE (Juszczyn). Być może LNA na tyle wzmacniają ich sygnał, że zakłócają k.50.
    f.pawlo
    Level 15  
    _kli_ wrote:
    W takim układzie, by uniknąć wzajemnego zakłócania się anten, dobrze byłoby zastosować zwrotnicę kanałową.

Ciekawe zwrotnice. Ale czy ktoś to testował? Byłem na tej stronce, wybrałem LUBOŃ i pokazało mi zestrojenie zwrotnicy na zupelnie inne kanały niż nadaje Luboń Wielki..wiec nie wiem ....
    _kli_ wrote:
    Na zachód masz dwa BTS-y LTE (Juszczyn). Być może LNA na tyle wzmacniają ich sygnał, że zakłócają k.50.

Testowałem to dokładając filtr LTE Do górnej granicy 790MHz
    Wczoraj jeszcze raz di siatki dałem symetryzator ale sygnał zbyt słaby . Na kanale 25 tylko siła i jakość po 30proc. a ze wamacniaczem 100 na sto prawie..
    Dodam że ten sygnał z k50 skacze od 80 do zera w jakości zmniejszajac się co sekunde o 20 proc. az do zera i tak w koło...i to z każdej anteny. siatki....Telmora...ATX-a..na różnych wzmacniaczach od 15 do 30 decybeli jest to samo.
    _kli_
    Level 40  
    f.pawlo wrote:
    Byłem na tej stronce, wybrałem LUBOŃ i pokazało mi zestrojenie zwrotnicy na zupelnie inne kanały niż nadaje Luboń Wielki..wiec nie wiem ...

Te dane niestety nie zostały zaktualizowane i dotyczą ... tv analogowej.
    f.pawlo
    Level 15  
    _kli_ wrote:
    Te dane niestety nie zostały zaktualizowane i dotyczą ... tv analogowej.

A kolega testował takie zwrotnice..?
    _kli_
    Level 40  
    Nie, bo nie miałem takiej potrzeby. Teoretycznie jej zastosowanie powinno zminimalizować wzajemne oddziaływanie anten na siebie. Firma Waldi produkuje także filtry środkowo-zaporowe dla konkretnego kanału.
    LeDy
    Level 43  
    Czy robiłeś tylko sam ten MUX co źle działa ? Tylko jedna antena, wzmacniacz , zasilacz i odbiornik. Bez całej reszty. Jaki masz sygnał wtedy?
    f.pawlo
    Level 15  
    LeDy wrote:
    Czy robiłeś tylko sam ten MUX co źle działa ? Tylko jedna antena, wzmacniacz , zasilacz i odbiornik. Bez całej reszty. Jaki masz sygnał wtedy?

Sygnał ten sam. Osobno podłanczając anteny działa. Słabo mux 3 z ATX i dobrze mux 1 i 2 z siatki. A teraz aktualnie z anteny Telmor.Ale gdy próbuję te 2 anteny połączyć w jakikolwiek sposób to słaby sygnał z ATX zanika.I to jest moja zagadka dlaczego. Zaczynam myśleć że poprostu jest zbyt słaby . Jednak nie umiem sobie tego wytłumaczyć. Liczę się z tłumieniem zwrotnicy. Ale sygnał na jej wyjściu zanika tylko po podłączeniu anteny z mocniejszym muxami..
    LeDy
    Level 43  
    f.pawlo wrote:
    LeDy wrote:

Sygnał ten sam. Osobno podłanczając anteny działa. Słabo mux 3 z ATX i dobrze mux 1 i 2 z siatki. A teraz aktualnie z anteny Telmor.Ale gdy próbuję te 2 anteny połączyć w jakikolwiek sposób to słaby sygnał z ATX zanika.I to jest moja zagadka dlaczego. Zaczynam myśleć że poprostu jest zbyt słaby . Jednak nie umiem sobie tego wytłumaczyć. Liczę się z tłumieniem zwrotnicy. Ale sygnał na jej wyjściu zanika tylko po podłączeniu anteny z mocniejszym muxami..

Co to za określenie ??
    Chyba napisałem jasno.
    Tylko antena na MUX3, zasilacz z regulacją do niej i odbiornik i nic więcej! Podaj siłę jakość co pokazuje w TV.
    Zasilacze masz z regulacją? Co jak kręcisz? Jak z anteny siatkowej MUX3 jak ustawisz w tym kierunku? Opisuj dokładnie bo wychodzi niezrozumiale.
    Wstaw te zdjęcia.
    f.pawlo
    Level 15  
    LeDy wrote:
    Co to za określenie ??
    LeDy wrote:
    Opisuj dokładnie bo wychodzi niezrozumiale.

Określenie proste i zrozumiałe jeśli ktoś czyta cały temat ze zrozumieniem.
    LeDy wrote:
    Tylko antena na MUX3, zasilacz z regulacją do niej i odbiornik i nic więcej! Podaj siłę jakość co pokazuje w TV.

Pisałem o tym wczześniej że ta konfiguracja nic nie dała. ale dla kolegi wrócę do tego ustawienia i specjalnie zrobię fotki bo kolega chyba myśli że temat założyłem ...bo sie nudze?...kręcę..?niby po co..? Jeśli kolega ma doświadczenie i praktykę w terenie o prawie zerowym zasięgu to wie , że trzeba troche sie potrudzić ...nawet bardzo a efektów może nie być wcale.
    Jerzy Cieślański
    Level 21  
    W większości przypadków układ dwu anten z dwoma takimi prostymi szerokopasmowymi przedwzmacniaczami "zsumowany" oddzielnym sumatorem-rozgałęźnikiem(szerokopasmowo) lub sumatorem wbudowanym w zwrotnicy antenowej UHF+UHF(też szerokopasmowo) nie będzie działał.
    Szkoda czasu na beznadziejne eksperymenty.

Wzmacniacz szerokopasmowy LNA-177 wzmacnia sygnały i szumy z danej anteny 20dB - 30dB.
    Sumowane do wspólnego przewodu antenowego:wzmocnione szumy z pierwszej anteny "zakłócają" wzmocnione sygnały użyteczne DVB-T z drugiej anteny,(zmniejszają współczynnik S/N) dla wzmocnionych sygnałów z drugiej anteny.
    I odwrotnie.
    Wzmocnione szumy z drugiej anteny "zakłócają sygnały" użyteczne z pierwszej.
    Wzmocnione szumy z obu anten,sumują się dając łączny wzrost poziomu szumów o ok.3dB i dalsze pogorszenie S/N o ok.3dB dla wszystkich użytecznych sygnałów DVB-T

W dodatku każda z anten,odbiera sygnałyDVB-T,na które jest nakierowana oraz nieco gorzej sygnały na które nakierowana jest prawidłowo ta druga antena.
    Wzmocnione szerokopasmowo,te same sygnały z jednego nadajnika oraz ich różnokierunkowe odbicia od przeszkód terenowych,sumowane są z dwóch anten,z przesunięciem fazowym fali nośnej,co powoduje ich wzajemne dalsze zakłócanie się i duży poziom sygnałów echowych.
    Z takim sygnałem nie da sobie rady nawet najlepszy tuner DVB-T, tj.o dużej zdolności i wydajności(układu procesora i oprogramowania)do eliminacji problemów z sygnałami echowymi.

Skuteczniejszym i tańszym rozwiązaniem pojedynczego abonenckiego problemu wzajemnego zakłócania sygnałów i szumów z dwu anten jest zastosowanie przełącznika sygnału typu DVB-T/CableTV.
    Ale może być to niewygodne przy więcej niż jednym odbiorniku DVB-T tj. do oglądania niezależnego różnych programów DVB-T np. na dwu telewizorach.
    Patrz;Przełącznik TV kablowa/DVB-T MST-01 sterowany pilotem.

W praktyce dla słabych sygnałów,(czasem) może poprawić odbiór,stosowanie do układu jak wyżej tj. z dwoma antenami,dwóch regulowanych przedwzmacniaczy antenowych "kanałowych" np.Telmor WK-310 lub WK-410(najlepiej o wzmocnieniu nie większym niż 20dB) w połączeniu z regulowaną zwrotnicą "kanałową" UHF+UHF np.Zwrotnica antenowa ZA 8 z korektorem 2x3, plus(opcjonalnie) z dwoma regulowanymi pułapkami "kanałowymi"np. pułapki kanałowe

Określenie "kanałowe" piszę w cudzysłowie ze względu na stosunkowo słabą selektywność takich uproszczonych układów
    Duża selektywność jest konieczna do pracy sąsiedniokanałowej a przynajmniej co drugi kanał DVB-T.

Tu,znajdują zastosowanie wzmacniacze profesjonalne np.Cyfrowy czterokanałowy wzmacniacz DVB-T z AGC at440 TERRA
    Sa jeszcze transmodulatory np. dwu-multipleksowy Transmodulator DVB-T/T2/C - 2xDVB-T (COFDM) TTX-420C z podwójnym gniazdem CI TERRA.
    Cytat:..."Transmodulator znajduje zastosowanie w sytuacji kiedy poziom błędów (wysoka bitowa stopa błędów BER oraz niski współczynnik błędu modulacji MER) w sygnale bezpośrednio za anteną jest wysoki i zastosowanie wzmacniaczy kanałowych, czy przemienników częstotliwości okazuje się nieskuteczne i nie pozwala na dystrybucję sygnału w instalacji zbiorczej. Problem taki występuje na obszarach o słabym pokryciu sygnałem telewizji naziemnej.
    Transmodulator...pełni funkcję regeneratora sygnału DVB-T/T2/C poprawiając jego jakość.Proces ten polega na odebraniu sygnału DVB,demodulacji do strumienia transportowego,a następnie ponownej modulacji COFDM na wybranym multipleksie (funkcja przemiennika).Współczynnik błędu modulacji MER na wyjściu urządzenia przekracza 35 dB i umożliwia dystrybucję sygnałów cyfrowych w najbardziej rozległych instalacjach.

Stosowanie sprzętu tego typu ma uzasadnienie ekonomiczne dla dużych instalacji antenowych gdzie ich koszt całkowity rozkłada się na bardzo wielu abonentów.

Podsumowując;
    Jeśli multipleksy z obu kierunków to te same programy DVB_T doradzał bym raczej eksperymenty mające na celu korzystanie z jednej anteny dobranej i ustawionej na ten bardziej korzystny dla dobrego odbioru kierunek nadajnika DVB-T.

Polecam do czytania historyczne poradniki antenowe:
    Kapczyński:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=811586
    Bator:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=809749
    LeDy
    Level 43  
    f.pawlo wrote:
    Jeśli kolega ma doświadczenie i praktykę w terenie o prawie zerowym zasięgu to wie , że trzeba troche sie potrudzić ...nawet bardzo a efektów może nie być wcale.

Bo masz zrobić najpierw z jedną anteną, wzmacniaczem, zasilaczem regulowanym(nic nie wspominasz czy masz i jak regulujesz to?) , z różnymi antenami, różnymi miejscami i podać te wyniki sygnału. Jak masz na pojedynczej sygnały na granicy odbioru to wiadomo, że po sumowaniu jeszcze się zmniejszy.
    Jak napiszesz, że masz siłę 100% i jakość 100% zsumowanie będzie bez problemu. Nie podajesz jednak niczego a ino, że dalej nic.
    f.pawlo
    Level 15  
    Witam ponownie. W wolnej chwili zrobiłem testy i poniżej je przedstawiam .
    Układ pracy to antena ze wzmacniaczem i zasilacz regulowany z separatorem napięcia.
    Układ nr 1 - z anteną dipol kierunkową 19 elementów i wzmacniaczem MC 9102 ceramic - i zasilacz reg. z sep. napięcia -kierunek płd-zach. - rozwiązanie tymczasowe do testów.
    Wyniki:
    DC 7V - najlepszy rezultat.
    teraz będę pisał w skrócie: s.-to siła j. - to jakość k. - to kanał
    k.25 s.95 j.75
    k.36 s.95 j.66
    k.43 s.95 j.90
    k.49 s.91 j.55
    k.50 s.80 j.20 i skacze do zera
    Od DC 10V wzwyż spadek jakości na wszystkich kanałach średnio o 30 proc.
    DC 5V - odczyty zbliżone jak przy DC 7V. Poniżej DC 5V zanik sygnału.

Układ nr 2 - antena ATX z LNA177 i zasilacz reg. z separatorem kierunek zachodni.
    DC 7V do 12V- najlepszy rezultat. W tym zakresie napięcia - parametry bardzo zbliżone ( różnice w pojedynczych procentach )
    k.34 s.90 j.30

Uklad nr 3 - antena siatkowa ze wzmacniaczem LNA 15 dBi oraz zasilaczem reg. z sep. napięcia:
    DC 8V - najlepszy rezultat.
    k.23 s.100 j.- skacze stopniowo co 20 proc. od 100 do zera i tak w koło.
    k.25 s.100 j.100
    k.34 s.100 j.30 - czasem skoczy miedzy 20 a 45 proc. Częste zaniki całkowite przez parę sekund na tym kanale.
    k.36 s.100 j.83
    k.43 s.100 j.95
    k.49 s.96 j.83
    k.50 s.95 j.50 do 0 - ciągle skacze.
    Tak to wygląda . Będę robił próby jeszcze na antenie Telmor classic i tri digit dipola. Przy pozostałych wartościach napięć duże pogorszenie sygnału lub całkowity zanik. Podane napięcia dają najwyższe parametry jakie udało mi się osiągnąć. Oczywiście anteny były optymalnie ustawione.
    kanały:
    k.23 mux 2
    k.25 mux 1
    k.34 mux 3
    k.36 mux 2
    k.43 mux 1
    k.49 mux 2
    k.50 mux3
    Przypomnę , ze największe problemy mam z mux 3 i o ten MUX walczę.

Dodano po 17 [minuty]:

Jerzy Cieślański wrote:
    W większości przypadków układ dwu anten z dwoma takimi prostymi szerokopasmowymi przedwzmacniaczami "zsumowany" oddzielnym sumatorem-rozgałęźnikiem(szerokopasmowo) lub sumatorem wbudowanym w zwrotnicy antenowej UHF+UHF(też szerokopasmowo) nie będzie działał.
    Szkoda czasu na beznadziejne eksperymenty.

Wzmacniacz szerokopasmowy LNA-177 wzmacnia sygnały i szumy z danej anteny 20dB - 30dB.
    Sumowane do wspólnego przewodu antenowego:wzmocnione szumy z pierwszej anteny "zakłócają" wzmocnione sygnały użyteczne DVB-T z drugiej anteny,(zmniejszają współczynnik S/N) dla wzmocnionych sygnałów z drugiej anteny.
    I odwrotnie.
    Wzmocnione szumy z drugiej anteny "zakłócają sygnały" użyteczne z pierwszej.
    Wzmocnione szumy z obu anten,sumują się dając łączny wzrost poziomu szumów o ok.3dB i dalsze pogorszenie S/N o ok.3dB dla wszystkich użytecznych sygnałów DVB-T

W dodatku każda z anten,odbiera sygnałyDVB-T,na które jest nakierowana oraz nieco gorzej sygnały na które nakierowana jest prawidłowo ta druga antena.
    Wzmocnione szerokopasmowo,te same sygnały z jednego nadajnika oraz ich różnokierunkowe odbicia od przeszkód terenowych,sumowane są z dwóch anten,z przesunięciem fazowym fali nośnej,co powoduje ich wzajemne dalsze zakłócanie się i duży poziom sygnałów echowych.
    Z takim sygnałem nie da sobie rady nawet najlepszy tuner DVB-T, tj.o dużej zdolności i wydajności(układu procesora i oprogramowania)do eliminacji problemów z sygnałami echowymi.

Skuteczniejszym i tańszym rozwiązaniem pojedynczego abonenckiego problemu wzajemnego zakłócania sygnałów i szumów z dwu anten jest zastosowanie przełącznika sygnału typu DVB-T/CableTV.
    Ale może być to niewygodne przy więcej niż jednym odbiorniku DVB-T tj. do oglądania niezależnego różnych programów DVB-T np. na dwu telewizorach.
    Patrz;Przełącznik TV kablowa/DVB-T MST-01 sterowany pilotem.

W praktyce dla słabych sygnałów,(czasem) może poprawić odbiór,stosowanie do układu jak wyżej tj. z dwoma antenami,dwóch regulowanych przedwzmacniaczy antenowych "kanałowych" np.Telmor WK-310 lub WK-410(najlepiej o wzmocnieniu nie większym niż 20dB) w połączeniu z regulowaną zwrotnicą "kanałową" UHF+UHF np.Zwrotnica antenowa ZA 8 z korektorem 2x3, plus(opcjonalnie) z dwoma regulowanymi pułapkami "kanałowymi"np. pułapki kanałowe

Określenie "kanałowe" piszę w cudzysłowie ze względu na stosunkowo słabą selektywność takich uproszczonych układów
    Duża selektywność jest konieczna do pracy sąsiedniokanałowej a przynajmniej co drugi kanał DVB-T.

Tu,znajdują zastosowanie wzmacniacze profesjonalne np.Cyfrowy czterokanałowy wzmacniacz DVB-T z AGC at440 TERRA
    Sa jeszcze transmodulatory np. dwu-multipleksowy Transmodulator DVB-T/T2/C - 2xDVB-T (COFDM) TTX-420C z podwójnym gniazdem CI TERRA.
    Cytat:..."Transmodulator znajduje zastosowanie w sytuacji kiedy poziom błędów (wysoka bitowa stopa błędów BER oraz niski współczynnik błędu modulacji MER) w sygnale bezpośrednio za anteną jest wysoki i zastosowanie wzmacniaczy kanałowych, czy przemienników częstotliwości okazuje się nieskuteczne i nie pozwala na dystrybucję sygnału w instalacji zbiorczej. Problem taki występuje na obszarach o słabym pokryciu sygnałem telewizji naziemnej.
    Transmodulator...pełni funkcję regeneratora sygnału DVB-T/T2/C poprawiając jego jakość.Proces ten polega na odebraniu sygnału DVB,demodulacji do strumienia transportowego,a następnie ponownej modulacji COFDM na wybranym multipleksie (funkcja przemiennika).Współczynnik błędu modulacji MER na wyjściu urządzenia przekracza 35 dB i umożliwia dystrybucję sygnałów cyfrowych w najbardziej rozległych instalacjach.

Stosowanie sprzętu tego typu ma uzasadnienie ekonomiczne dla dużych instalacji antenowych gdzie ich koszt całkowity rozkłada się na bardzo wielu abonentów.

Podsumowując;
    Jeśli multipleksy z obu kierunków to te same programy DVB_T doradzał bym raczej eksperymenty mające na celu korzystanie z jednej anteny dobranej i ustawionej na ten bardziej korzystny dla dobrego odbioru kierunek nadajnika DVB-T.

Polecam do czytania historyczne poradniki antenowe:
    Kapczyński:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=811586
    Bator:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=809749

Bardzo koledze dziękuję za cenne informacje. Skorzystam . Człowiek uczy się całe życie. A jak trafia na mądrych ludzi to nie traci czasu :D
    Banix 1
    Level 1  
    temat autora przerabiałem na własnych konstrukcjach , odpowiedź pana Jerzego jest bardzo dobrze opisana i zasadna pogratulować wyczerpującej wypowiedzi
    niestety ta zwrotnica w dipolu jest wycofana ze sprzedaży .
    czasem przy zmniejszaniu napięcia do wzmacniacza w antenie występuje problem rozjeżdżania się wzmocnienia kanałów a nawet rezonansów -potrafi wystąpić zjawisko zakłócania innych pasm. pozdrawiam