Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Skoda Octavia I 1.9tdi 90KM - Brak podświetlenia deski rozdzielczej i klawiszy s

Qubus12 20 Feb 2019 21:15 6441 5
    Qubus12
    Level 8  
    Witam,

Kilka dni temu zakupiłem Skodę Octavię I z 1998r z silnikiem diesla 1.9 90KM

W aucie nie działa podświetlenie zegarów, przełączników szyb, sterowania lusterek oraz dodatkowo brak wskazań temperatury cieczy chłodzącej ( wskaźnik wychylony w lewą stronę, pokazuje cały czas zimny silnik). Same przełączniki spełniają swoje zadanie.

Podświetlenie panelu ogrzewania jest w porządku, klawisze od szyberdachu również podświetlone. Oświetlenie wnętrza (lampki) + schowka działają bez problemu.
    Włącznik świateł mam bez regulacji poziomu natężenia podświetlenia zegarów, jest tylko regulacja wysokości świateł.
    Włącznik świateł wymieniony na nowy, niestety bez zmian.

Zauważyłem, że kiedy włączę zapłon to włącznik świateł jest podświetlony natomiast po przełączeniu na pozycję świateł, podświetlenie włącznika zanika - być może to jest trop ale nie za bardzo się na tym znam i nie wiem gdzie szukać.

Bezpieczniki oczywiście w porządku, wymieniłem na nowe, chociaż były dobre

Zwracam się do Was, szanowni forumowicze gdzie mam szukać rozwiązania problemu.
    misiek-888
    Level 36  
    Podświetlenie wychodzi z głownego przełącznika od świateł na potecjometr od mocy oświetlenia.
    Qubus12
    Level 8  
    W moim aucie brak potencjometra oświetlenia deski rozdzielczej. Jest tylko regulacja wysokości świateł.

Czy to może być efekt tzw zimnych ludów w liczniku czy raczej szukać problemu w instalacji ?
    Ricoh_220

Level 37  
    W mojej octavi1 regulacja podświetlania jest chowana tuż przy przełączniku świateł (mały cycek naciskasz chowa się drugi raz wysuwa się).
    Skoda Octavia I 1.9tdi 90KM - Brak podświetlenia deski rozdzielczej i klawiszy s
    Qubus12
    Level 8  
    W mojej octavii jest włącznik bez regulacji natężenia. Podstawowy.
    Qubus12
    Level 8  
    wymiana licznika