Witam
przedstawiam swoją kolejną frezarkę CNC która nie dawno skończyłem .
Przeznaczenie to głównie : frezowanie ,grawerowanie , cięcie w materiałach takich jak :
- drewno
- mdf
- pleksi
Założenia główne to : duże pole robocze połączone z sztywnością konstrukcji oraz dobrymi parametrami obróbki materiału .
i tak się stało , pole robocze to :
X = 1000mm
Y = 1500mm
Z = 190mm
Wymiary zewnętrzne
szerokość 1400mm
długość 1850mm
wysokość 620mm
Pracę nad projektem rozpoczeły się w sierpniu 2018 ,budowę oraz gromadzenie elementów okolicę początku października 2018
A więc tak
Konstrukcja zbudowana z profili aluminiowych 60x60x30 (kształt litery L) dodatkowo profile pionowe 60x30 .
Dodatkowo zastosowałem wzmocnienia pod kątem prostym wykonanym z aluminium 10mm co ułatwiło montaż całośc ,
w tylnej części tylko zastowsowałem bęlę dodatkową wzmacniającą .
W przedniej zrezygnowałem co nie wplyneło na sztywność konstrukcji, dzięki temu jest łatwiejszy transport materiału na blat roboczy.
Blat roboczy to płyta wiórowa 22mm od spodu dodatkowo usztywniona i przykręcona do profili 60x30 zapobiegając ugięciu blatu .
Mocowanie materiału do blatu odbywa się za pomocą uchwytów oraz śrub M8 do 176 muf w wcześniej nawierconych otworach w blacie oraz dodatkowo klejonych.
Od wewnątrz samocowana jest pleksa 5mm jako osłona anty pyłowa .
Po prawej cześci maszyny zamocowałem elektronikę za pomocą blachy aluminiowej 4mm + amortyzatory gumowe pod śruby do profili aluminiowych .
Rama oparta jest również o profile aluminiowe oraz boki 20mm aluminium
oś X
wałki podparte na całej długości 20mm + łożyska liniowe
napęd : śruba kulowa 2010 + wałki podparte 20mm + łożyska liniowe : silnik 4Nm
oś Y
napęd : 2x śruba kulowa 2010 + 2x silnik krokowy 4Nm
oś Z
Wałek podparty 16mm śruba kulowa 1605 oraz blacha aluminiowa 15mm , silnik 3Nm
Na dolnym profilu zamontowałem 15 Led do oświetlenia .
Elektronika :
Sterowanie za pomocą raspberrypi bez pośrednio z GPIO ,wszystkie osie posiadają sterowniki TB6600 (orginalne) ustawione na podział kroku 1/8
zasilanie : transformator 800VA 30V AC (DC ~42V)
Sterowniki silników TB6600
Wrzeciono 1.5kW chłodzone powietrzem , + falownik Sanyu z którym odbywa się sterowanie za pomocą RS485 z raspberrypi protokołem modbus
Dzięki temu mam podgląd na parametry takie jak :
Napięcie na szynie DC
Napięcie wyjściowe
Prąd wyjściowy z dokładnością 0.1A
Zadaną częstotliwość
Temperature falownika
oraz pełną konfigurację parametrów falownika z poziomu oprogramowania którę napisałem na raspberrypi do sterowania całością
Program do obsługi napisałem w delphi 7 a komunikacja z rPi odbywa się za pomocą TCP IP

PCB sterownika zawiera :
16 wejść optoizolowanych
16 wyjść OC 0.5A
1 przekaźnik
2 x Mosfet z PWM , 1 kanał dla sterowników TB6600,2 dla wrzeciona gdzie nie długo zdemontuję górną część montując w to miejsce wentylator + czujnik temperatury dla samego wrzeciona
Maszyna osiąga przejazdy ok 6m/min co jest w pełni dla mnie wystarczające
Poniżej zdjęcia (przepraszam że część słabo widoczna ,pracowałem głównie po nocach a aparat cieżko uchwycił to)

Cool! Ranking DIY