Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

peugeot 307 - Peugeot radio słabo odbiera stacje

Grzesiek kaczka 21 Feb 2019 21:00 11280 10
    Grzesiek kaczka
    Level 4  
    Witam. Mam problem z odbiorem stacji radiowych w Peugeot 307 rok produkcji 2003. Po wyszukaniu i zapisaniu kilku stacji wszystko gra ładnie do momentu, gdy samochód stoi. Po rozpoczęciu jazdy już tak fajnie nie jest - owszem są chwile że radio gra dobrze, ale są chwile że z radia słychać szumy albo całkowicie gubi fale danej stacji, zależne jest to od terenu jaki pokonuje samochód. Założyłem nowy przewód antenowy i nowy przewód zasilający wzmacniacz w podstawce anteny, wymieniłem wzmacniacz antenowy i antenę na nową dodatkowo miedzy antenę a radio wpiąłem separator antenowy. Sprawdzałem dziś na trzech radiach na każdym słabo odbiera w trasie słychać szumy albo radio od nowa wyszukuje stacji . Czy wina może być po stronie złego podłączenia kostek ISO. Bardzo bym prosił o pomoc i fachową doradę dołączam zdjęcia.

peugeot 307 - Peugeot radio słabo odbiera stacje peugeot 307 - Peugeot radio słabo odbiera stacje peugeot 307 - Peugeot radio słabo odbiera stacje peugeot 307 - Peugeot radio słabo odbiera stacje peugeot 307 - Peugeot radio słabo odbiera stacje peugeot 307 - Peugeot radio słabo odbiera stacje

peugeot 307 - Peugeot radio słabo odbiera stacje
    korek516
    Level 25  
    Witam. Zasadnicze pytanie ---> Czy fabryczne radio też tak słabo odbierało,przed uszkodzeniem głowicy?Bo widzę wątek w innym temacie<--- Ze zdjęć wnioskuje że to radio to tania "ryżówka" więc i słabej jakości odbiornik radiowy scalony na jednym procesorze PLL. Pozdrawiam.
    Grzesiek kaczka
    Level 4  
    Orginalne radio clarion także słabo odbierało. Sprawdzałem również na radiu JVC KD-X210 i na nowym radiu Blaupunkt tokyo 110 na nich także słabo odbierało. Radio widoczne na zdj to jest właśnie Blaupunkt tokyo 110 w sklepie powiedzieli ze jest to dobre radio w dobrej cenie.
    huber185
    Pupil
    Witam
    Przyłącze się do tego postu ponieważ mi też nie odbiera stacji tylko są szumy nic nie chce wyszukać nie wiem czy antena ale kupiłem taką wewnętrzną do auta ze wzmacniaczem i na niej tez nic nie odbierało dioda na wzmacniaczu się świeciła a po za tym nic.
    Powiedzieli w warsztacie że to może być radio i na internecie wyczytałem że może być bezpiecznik który odpowiada za radio albo w radiu może być spalone pisało cos o końcówce mocy czy jakoś tak.

Ps Jakby ktoś chciał tutaj pomóc lub miał podobny problem to byłbym wdzięczny.
    Radio to clarion model PU-2471A
    Samochód Peugeot 307 2002 rok
    Z góry dzięki za odpowiedz
    emik
    Level 32  
    Pierwsza rzecz to załóż swój nowy temat, a nie podpinaj się pod archiwalny traktujący o innym radiu.
    Druga sprawa, zamiast wydawać pieniądze na badziewiastą antenę wewnętrzną udaj się do rozsądnego warsztatu zajmującego się Car Radio w celu diagnozy problemu.
    PU-2471A ma swoje problemy z głowicą, ale wypisując takie rzeczy
    huber185 wrote:
    na internecie wyczytałem że może być bezpiecznik który odpowiada za radio albo w radiu może być spalone pisało cos o końcówce mocy czy jakoś tak.

widać że sobie z tym nie poradzisz.
    huber185
    Pupil
    emik wrote:
    Pierwsza rzecz to załóż swój nowy temat, a nie podpinaj się pod archiwalny traktujący o innym radiu.
    Druga sprawa, zamiast wydawać pieniądze na badziewiastą antenę wewnętrzną udaj się do rozsądnego warsztatu zajmującego się Car Radio w celu diagnozy problemu.
    PU-2471A ma swoje problemy z głowicą, ale wypisując takie rzeczy
    huber185 wrote:
    na internecie wyczytałem że może być bezpiecznik który odpowiada za radio albo w radiu może być spalone pisało cos o końcówce mocy czy jakoś tak.

widać że sobie z tym nie poradzisz.

Dobra spokojnie następnym razem tak zrobię ale to bym czekał na odpowiedz nie wiadomo ile a tutaj to widzę ktoś odpisał "większe prawdopodobieństwo".
    Antenę kupił specjalnie żeby sprawdzić czy działa antena bo pierwsze myślałem że może być coś z anteną na dachu i ze wzmacniaczem także to nie duże pieniądze 13zł a wewnętrzna bo szukałem takiej na zewnątrz co nieraz są takie zakłada się gdzieś z przodu koło drzwi ale nie znalazłem więc znalazłem taka ze wzmacniaczem i w mechanik podpinał to mówił że dioda się świeci w tym wzmacniaczu w niej ale wszystko ok ale radio coś. Wolałem taką kupić sprawdzić czy działa na innej antenie bo jakby to była antena to weź tu ściągaj podsufitkę nie wiadomo jak kabel antenowy tam idzie którędy to w domu się takich rzeczy "żeby wymienić antenę" nie zrobi samemu jeszcze znając życie by się cos urwało zepsuło przy tym.
    Ale jak mówisz że coś w radiu "głowica" no to możliwe to znaczy antena może być ok
    Tak patrzyłem już gdzie się zajmują takimi rzeczami i nie ma innej rady trzeba jechać i zobaczyć co jest nie tak.
    To radio coś tam grało łapało parę razy ale później szumy i tyle "więcej szumów niż tego grania było ale co najlepsze ono działa tak że nie trzeba kodu "zresztą nie było" bo ja zmieniałem akumulator na nowy i chciałem sprawdzić to radio czy trzeba kod i szukałem stacji i złapało i grało także nie wiem widocznie działa bez bo tata w swoim aucie to ma kod i wpisuje jak rozłączy akumulator jak coś zresetuje.

Ps Myślę że teraz lepiej napisałem bo tamto to na szybko pisałem i zrozumiesz o co mi chodziło, Pozdrawiam
    Grzesiek kaczka
    Level 4  
    Witam. Miałem taki sam problem radio słabo odbierało szumiało gubiło zasięg sprawdziłem na kilku radiach i było widać że problem jest gdzies między radiem a anteną dlatego zdemontowałem podsufitkę i schowek i wymieniłem kabel antenowy podstawkę anteny wraz z anteną dodatkowo przy radiu zamontowałem dodatkowy wzmacniacz sygnału problem minął radio ładnie wyszukuję i odbiera stację nie szumi. Z ciekawości rozebrałem podstawkę antenową wszystko było zaśniedziałe i podrdzewiałe. Widać że dostawała się tam wilgoć.
    emik
    Level 32  
    Grzesiek kaczka wrote:
    Założyłem nowy przewód antenowy i nowy przewód zasilający wzmacniacz w podstawce anteny, wymieniłem wzmacniacz antenowy i antenę na nową dodatkowo miedzy antenę a radio wpiąłem separator antenowy. Sprawdzałem dziś na trzech radiach na każdym słabo odbiera w trasie słychać szumy albo radio od nowa wyszukuje stacji . Czy wina może być po stronie złego podłączenia kostek ISO.

To co pomogło jeżeli wszystko już miałeś wymienione?
    Grzesiek kaczka wrote:
    Miałem taki sam problem radio słabo odbierało szumiało gubiło zasięg sprawdziłem na kilku radiach i było widać że problem jest gdzies między radiem a anteną dlatego zdemontowałem podsufitkę i schowek i wymieniłem kabel antenowy podstawkę anteny wraz z anteną dodatkowo przy radiu zamontowałem dodatkowy wzmacniacz sygnału problem minął radio ładnie wyszukuję i odbiera stację nie szumi.
    Grzesiek kaczka
    Level 4  
    Zepsuty był wzmacniacz w podstawce anteny dostawała się tam wilgoć . A że miałem ściągniętą podsufitkę i pan wysłał mi cały komplet kabel antenowy podstawkę ze wzmacniaczem i sama antenę to wymieniłem całość .
    huber185
    Pupil
    Grzesiek kaczka wrote:
    Zepsuty był wzmacniacz w podstawce anteny dostawała się tam wilgoć . A że miałem ściągniętą podsufitkę i pan wysłał mi cały komplet kabel antenowy podstawkę ze wzmacniaczem i sama antenę to wymieniłem całość .

To u mnie może być radio bo ja kupiłem taka antenę
    https://allegro.pl/oferta/antena-samochodowa-...GM0ZTg0MzhhZTdkZTUwMWE5MTVhM2Y0YzE4NDQwNWU%3D
    żeby sprawdzić czy w ogóle radio zadziała na innej antenie i mechanik powiedział że na niej tez nie działa nic dioda na tym wzmacniaczu się świeci a tak po za tym nic, Więc musze się udać do car audio żeby sprawdzili radio bo ciężko stwierdzić czy antena na dachu i wzmacniacz tam czy radio a zdejmowanie podsufitki graniczy z cudem bo ona na pewno klejona a później założenie jej w warunkach domowych to przewalona sprawa i znając życie cos się zepsuje jakiś plastik odłamie bo są tam nad drzwiami takie jeszcze nie wiadomo jak kabel antenowy idzie i gdzie także nie taka prosta sprawa jak się komuś wydaje.

No ta antena tam na dachu to jak piszesz wilgoć może być bo czytałem jak ktoś pisał że miał skorodowaną ale to jak pisałem wyżej no bo zdejmowanie podsufitki w aucie to lepiej żeby na jakiejś innej antenie działało chyba że w warsztatach od audio można wymienić antenę razem ze wzmacniaczem a nie w domu?

Ps I co działa ci już radio gra dobrze jak powymieniane wszystko?

19:45 30-05-2021 Teraz radio gra bez problemu pojechałem do sklepu i wróciłem są stacje szuka dobrze także teraz nic nie ruszam niech zostanie tak jak jest się zobaczy czy zaniknie i będą szumy teraz deszcz pada to nie wiadomo czy to przez deszcz czy co bo po deszczu było.
    Także antena na dachu chyba jest ok "bo ta podsufitkę ściągać to przewalone jak tak patrzyłem w środku nie ma mowy nawet" a jak zaniknie to pewnie będzie radio. Ale ładnie gra bez szumów nie dawałem żadnego separatora ani nic jest tak jak oryginał.