Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Suszarka Electrolux EDH97981W - błąd E20 i E60 a potem całkowity brak reakcji

Markus19-76 23 Feb 2019 09:18 5295 12
    Markus19-76
    Level 6  
    Witam,

Chciałbym prosić o poradę w usunięciu awarii mojej suszarki Electrolux EDH97981W (PNC<ELC>: 916096754(00)).
    Zaczęło się od tego, że podczas suszenia pojawił się błąd E20 i E60 (po wejściu w tryb serwisowy wyskoczył błąd E62 (z tego co dobrze pamiętam). Po zresetowaniu błędów suszarka chodziła bez zarzutu przez jakiś czas, jednak niedawno odmówiła zupełnie posłuszeństwa. W tym momencie nie reaguje w ogóle na nic. Zasilanie dochodzi do pokrętła na elektronice, jednak dalej już nie puszcza.
    Z tego co widziałem to temat podobny już się pojawiał i najczęstszym rozwiązaniem była wymiana układu LNK304GN oraz rezystora R76 (47Ω). Oba elementy już zamówiłem na wszelki wypadek, jednak wygląda mi na to, że wymiana tych elementów (jeśli konieczna) będzie tylko doraźnym leczeniem, a nie eliminacją problemu, który ewentualnie spowodował taki stan. Co o tym myślicie? Patrząc na płytkę, nie widać niczego podejrzanego.
    Suszarka Electrolux EDH97981W - błąd E20 i E60 a potem całkowity brak reakcji
    Czytałem jak ktoś opisywał, że w takim przypadku powodem było zwarcie do masy elementu grzejnego. Sprawdziłem omomierzem i faktycznie jest przejście między obudową a miedzianymi rurkami wychodzącymi ze sprężarki (jak na zdjęciu). Czy ma ktoś pomysł, gdzie takiego zwarcia szukać bo patrząc na rurki nie widać nigdzie że mogłyby dotykać obudowy? W załączeniu przesyłam kilka zdjęć, które mam nadzieję pomogą Wam ocenić i zasugerować miejsce naprawy? Będę naprawdę wdzięczny za wskazówki bo suszarka w domu jest bardzo potrzebna, a nowej nie chciałbym kupować.
    Suszarka Electrolux EDH97981W - błąd E20 i E60 a potem całkowity brak reakcji Suszarka Electrolux EDH97981W - błąd E20 i E60 a potem całkowity brak reakcji Suszarka Electrolux EDH97981W - błąd E20 i E60 a potem całkowity brak reakcji Suszarka Electrolux EDH97981W - błąd E20 i E60 a potem całkowity brak reakcji
    Piotr2608

Level 41  
    E62 - Usterka przekaźnika zasilania modułu grzewczego

Błędy E20 są dwa:
    - E21 - usterka triaka pompy napełniającej pojemnik
    - E22 - usterka obwodu „wyczuwania” triaka pompy napełniającej pojemnik

Moduły są dwa - moduł mocy panela przedniego i moduł przemiennika a Ty skupiłeś się na LNK.
    Z takim podejściem lepiej i taniej będzie wezwać fachowca.
    Markus19-76
    Level 6  
    Dzięki za szybką reakcję. Skupiłem się faktycznie na LNK bo większość postów, które znalazłem w tym temacie sugerowało właśnie ten problem, a elementy zamówiłem gdyż koszt żaden, a jak wrócę za tydzień do domu to już je będę miał.

E62 - Usterka przekaźnika zasilania modułu grzewczego -

Moduły są dwa - moduł mocy panela przedniego i moduł przemiennika a Ty skupiłeś się na LNK.

Ten przekaźnik znajduje się na module przednim czy bocznym (wizualnie ten boczny też wyglądał ok.). W jaki sposób można go sprawdzić?
    Wiem, że pewnie są to oczywiste rzeczy dla Ciebie ale nie zajmuję się tym na codzień, a wezwanie fachowca, który skasuje kilka stówek też mi się nie uśmiecha. Będę wdzięczny za wskazówki
    Piotr2608

Level 41  
    Markus19-76 wrote:
    jak wrócę za tydzień do domu to już je będę miał.

... to jak wrócisz do domu zrób dokładne zdjęcia modułów. Przyjrzyj się również pompie napełniającej zbiornik.
    Markus19-76 wrote:
    że pewnie są to oczywiste rzeczy dla Ciebie ale

... tu przerwał, lecz róg trzymał; wszystkim się zdawało ... nie ma rzeczy oczywistych
    Markus19-76
    Level 6  
    Dosyłam te, które miałem na telefonie, może coś zauważysz
    Suszarka Electrolux EDH97981W - błąd E20 i E60 a potem całkowity brak reakcji Suszarka Electrolux EDH97981W - błąd E20 i E60 a potem całkowity brak reakcji Suszarka Electrolux EDH97981W - błąd E20 i E60 a potem całkowity brak reakcji Suszarka Electrolux EDH97981W - błąd E20 i E60 a potem całkowity brak reakcji

Suszarka Electrolux EDH97981W - błąd E20 i E60 a potem całkowity brak reakcji Suszarka Electrolux EDH97981W - błąd E20 i E60 a potem całkowity brak reakcji Suszarka Electrolux EDH97981W - błąd E20 i E60 a potem całkowity brak reakcji
  • Helpful post
    Piotr2608

Level 41  
    Tak - na 100% uszkodzony LNK + rezystor.
    Po wymianie tychże elementów, sprzęt wróci do pracy :)
    Markus19-76
    Level 6  
    Pominę ten sarkazm.
    A co z tym zwarciem do obudowy, bo rozumiem że nie powinno tam przejścia być?
  • Helpful post
    UczenEl
    Level 18  
    Moduł świeci czy nie świeci?
    Markus19-76 wrote:
    Sprawdziłem omomierzem i faktycznie jest przejście między obudową a miedzianymi rurkami wychodzącymi ze sprężarki

Bo to jest razem uziemione , sprężarka jest uziemiona wspólnie z obudową więc rurki również
  • Helpful post
    Piotr2608

Level 41  
    Markus19-76 wrote:
    Pominę ten sarkazm

Dlaczego sarkazm? Na jednym ze zdjęć widać dziurę w układzie LNK.
    Markus19-76 wrote:
    A co z tym zwarciem do obudowy, bo rozumiem że nie powinno tam przejścia być?

Tak jak kolega napisał:
    UczenEl wrote:
    Bo to jest razem uziemione , sprężarka jest uziemiona wspólnie z obudową więc rurki również
    diodakos
    Level 12  
    Z angielskiego na polski
    E60
    Teraz suszarka się wyłącza przy wentylacji i pokazuje kod błędu E60 i pozostaje zimna
    Kwestia:
    Błąd E60 jest związany z problemem ogrzewania. Ten problem może być spowodowany niewystarczającą wentylacją w pokoju.
    Rada:
    Upewnij się, że w pomieszczeniu jest wystarczająca ilość świeżego powietrza, a urządzenie nie jest wbudowane. Ten problem może być również spowodowany przez brudny filtr skraplacza lub brudny filtr kłaczków. Upewnij się, że są czyste. Jeśli nadal pojawia się kod błędu, problem może rozwiązać inżynier serwisu. Oferujemy stałe naprawy AEG Tumble Dryer w Londynie, możesz zamówić naprawę przez Internet lub zadzwonić do nas pod numer 0208 226 3633, aby umówić wizytę inżyniera.
    E20
    Na wyświetlaczu mojej suszarki pojawia się komunikat o błędzie "E20".
    Kwestia:
    E20 (lub 2 sygnały dźwiękowe jako alarm akustyczny w niektórych modelach) oznacza problem z odpływem wody lub pompą.
    Rada:
    W razie potrzeby sprawdź poprawność instalacji do zewnętrznego drenażu. Możesz podłączyć zewnętrzny wąż wodny do suszarki kondensacyjnej ze zbiornikiem wody na górze, aby spuścić wodę prosto do odpływu. Z tyłu suszarki znajduje się czerwony wąż. Ten wąż należy odłączyć od góry i wyciągnąć, aby zawiesić się w odpływie. Woda nie dostaje się już do zbiornika wody, ale biegnie prosto przez odpływ. Sprawdź, czy wąż nie ma żadnych zagięć lub zatorów. Staraj się unikać wszelkich pętli w wężu, skróć długość węża, aby dysza znajdowała się na spodzie urządzenia, w przeciwnym razie może wystąpić przeciek. Jeśli usterka nadal występuje, należy umówić się na wizytę inżyniera. Oferujemy stałe naprawy AEG Tumble Dryer w Londynie, możesz zamówić naprawę przez Internet lub zadzwonić do nas pod numer 0208 226 3633, aby umówić wizytę inżyniera.
    Markus19-76
    Level 6  
    Dziękuję za zaangażowanie. Moduł nie świeci, nie ma żadnej reakcji. Jeśli całość jest uziemiona to ok. i wtedy nie dziwi, że jest przejście.
    Piotr, jeśli faktycznie wypatrzyłeś tam dziurę to szacun.
    Po powrocie sprawdzę i dam znać.
    Pozdrawiam
    Markus19-76
    Level 6  
    Witam ponownie,

Krótkie uaktualnienie po powrocie. Przelutowany LNK oraz rezystor i suszarka wróciła do pracy.
    Puszczone pierwsze suszenie i mam nadzieję, że pochodzi trochę.

Temat do zamknięcia

Dziękuję za zaangażowanie.
    Pozdrawiam
    Markus19-76
    Level 6  
    Witam ponownie,

Krótkie uaktualnienie po powrocie. Przelutowany LNK oraz rezystor i suszarka wróciła do pracy. Puszczone pierwsze suszenie i mam nadzieję, że pochodzi trochę.
    Temat do zamknięcia
    Dziękuję za zaangażowanie.
    Pozdrawiam