Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Prośba o ocenę wybranego sprzętu

brandowaw 23 Feb 2019 10:14 690 3
    brandowaw
    Level 10  
    Witam
    Wybrałem nowy sprzęt do domu.
    Po wizytach w kilku sklepach AGD sprzedawcy najczęściej polecają:
    - pralka - Bosch WAW24540PL Serie 8 VarioPerfect
    - suszarka - Bosch WTW85561PL Serie 8
    Tu wymogiem było minimum 8kg ładowności i żeby suszarka stała na pralce bo całość będzie zamknięta w szafie.
    - piekarnik i mikrofala - tu wymogiem był kolor czarny i termo sonda. I żeby do kompletu była niedroga mikrofala bo całość będzie zabudowana w słupku.
    Amica EB853BA+ IN Pyroliza i do tego Amica AMGB20E2GB
    - zmywarka - Bosch SMV46GX01E tu liczyło się to żeby było 60cm szerokości.
    - indukcja - Bosch PVS851FB1E - ważne było żeby miała więcej niż 60cm (bo na tradycyjnym rozmiarze potrafiły się garnki nie mieścić). Nie jestem pewien czy ta płyta da się osadzić w blacie kamiennym tak żeby była zlicowana. Brakuje mi w tej płycie funkcji łączenia z okapem.
    - okap- tu nie mam nic wybranego. Ma być czarny z serii tak zwanej "kominowej" Bedzie wpięty w wyciąg i kuchnia jest otwarta na salon wiec fajnie jakby nie był zbyt głośny. No i jak już wyżej wspomniałem fajnie by było jakby się włączał wraz z praca kuchenki.
    - lodówka - tu propozycja jest na Siemens KI86NKD31 ale tylko dlatego ze jeden sklep sprzedaje go w promo za 2499zl.
    - odkurzacz - Thomas Perfect Air Animal Pure. Zonie się podoba wykonanie a mnie przekonuje moc urządzenia. Pytanie czy bez workowy filtr nie będzie zbyt denerwujący. Czyszczenie po każdym użyciu nie napsuje zbyt dużo krwi? Teraz użytkujemy zelmera jupiter i trzeba przyznać ze katastrofa jeśli chodzi o siłę ssania.
    - ekspres - Siemens EQ.6 plus s700 TE657319RW. Tu nakrecali nas w sklepie na ten model. Z własnego porównania wiem ze nie chce ekspresu z wyjmowanym wkładem. Ma się sam czyścić płukać itd. Mam saeco xsmall i ciągłe są z nim problemy. Strasznie się sypie zmielona kawa na zaparzacz i ekspres się zacina, ciągle coś kapie a i kawa najlepsza nie jest. No i mam używana jure e25. Kupiłem ją 5lat temu za grosze w serwisie jury i chodzi pięknie- zupełna odwrotność saeco.
    Za wszelkie sugestie i porady z góry dziękuje.
    Dodam jeszcze że zależy mi żeby sprzęt był w pełni serwisowany i w miarę "trwały"
    Pozdrawiam
    Borutka
    Level 29  
    W/w pralkę mam, super sprzęt na wysokim poziomie. Co prawda, mitycznej możliwości wymiany łożysk nie ma, ale ta możliwość już jest tylko w Amice, najniższych modelach Boscha i w koreańskich.
    Płytę mam podobną, tyle że 60cm, pracuje cicho i bez uwag, ładny szlif i czerń.
    Zmywarka jeśli ma metalowe wnętrze, to można brać. Proponuję zerknąć jeszcze na stronę Boscha lub wybrać bliźniaczego i sprawdzonego Siemensa sn636x03me.
    Odkurzacz Thomas... to jest odkurzacz z filtrem wodnym, a więc jest pewna specyfika obsługi, ograniczenia w ergonomii i w sumie spora niewygoda. Bezworkowy odkurzacz z suchymi filtrami do czyszczenia raz na kilka miesięcy, to Miele CX1. Jest jeszcze oczywiście Dyson, ale najnowsze modele nie są godne uwagi - szczególnie za tę cenę.
    Co do ekspresu, rozumiem że wkładem nazywasz zaparzacz(?). Niestety każdy nawet profesjonalny ekspres trzeba czyścić, konserwować i samo na dłuższą metę tutaj nic się nie zrobi. Wyjmowany wkład akurat jest zaletą, a nie wadą, ze względu na łatwość przeprowadzenia wymaganych czynności. Do Jury też czasem trzeba zajrzeć, ale w tym celu prawdopodobnie trzeba oddać go do serwisu. A Xmall to ekspres najtańszy z najtańszych, więc... Proponuję wybrać coś z DeLonghi.
    chatman1
    Level 6  
    Borutka wrote:
    odkurzacz z filtrem wodnym, a więc jest pewna specyfika obsługi, ograniczenia w ergonomii i w sumie spora niewygoda.

Od prawie 30 lat mam odkurzacz wodny i od prawie 20 workowy, równolegle. To powinno wiele tłumaczyć.
    Wodny jest fajny, bo nie zwracasz uwagi, czy wciągasz ziemię rozsypaną z doniczki, która była przed chwilą podlana, czy nie.
    Jak chcę szybko posprzątać, to mam normalny odkurzacz i to on jest w 80% czasu używany.