Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Toshiba L300 PSLB9E - Biały ekran i resety. Oba objawy losowo.

23 Lut 2019 18:25 174 4
  • Poziom 43  
    Witam, szykuję migrację z Toshiba L300 PSLB9E, a żeby było wygodniej natenczas chciałem ją przywrócić do 100% sprawności.
    Napiszcie mi proszę, czy to 100% do wymiany NEC/Tokin i objawy się zgadzają.
    Wydaje mi się, że maszyna przy białym ekranie wciąż pracuje więc testuję zewnętrzny monitor póki co. Czekam na objaw.
    EDIT:
    Co robiłem, to totalna konserwacja podzespołów i chłodzenia,
    przekładałem RAM,
    zmieniałem sterownik GPU,
    podmieniałem zasilacze na mocniejsze (oryginału brak),
    co ciekawe, ani razu na linuxie nie padł... bądź tu mądry...
    ps. Był jeden ekran czerwony. Żadnych pasków, tęczy czy artefaktów,
    jest to jednolite tło i nie miga w żaden sposób...
    ps2. Właśnie przesiadłem sie z BIOSu 1.30 na 2.20
    zmieniłem plan zasilania na wysoka wydajność,
    czekam na objaw już od czasu założenia wątku...
    na razie nic... ;)
  • Pomocny post
    Spec od komputerów
    safbot1st napisał:

    Napiszcie mi proszę, czy to 100% do wymiany NEC/Tokin i objawy się zgadzają.

    Tak.
  • Poziom 43  
    Po zmianie sterownika GPU, zmianie wydajności na wysoką i po flash BIOS
    jeszcze nie spotkałem objawu, a dawno już powinien wystąpić patrząc statystycznie.
    Dołożyłem drugą kość RAM 2GB, jest 4GB w 2 kościach i wciąż działa laptop bezustannie.
    Nie zamykam tematu, może w końcu go "szczeli"...
    Czego zapomniałem dodać, to że bateria laptopa stoi na 2% naładowania, a poprawki w BIOS coś tam mają wspólnego z niskimi jej stanami. Publikuję pełną listę poprawek, skoro tak ładnie zadziałały:
    Spoiler:

    Change History

    Version 2.20 - 2010-01-19
    Blocked the eSATA boot function.
    Changed the HDD password algorithm.
    Version 2.10 - 2009-10-28
    Updated the COMPUTRACE OPROM 887.
    Fixed: DMI type 17 manufacturer name display error for Hynix and Elpida RAM.
    Changed the "Intel Virtualization Technology" default setting from Disabled to Enabled.
    Modified the critical battery wake up prevent value from 2% to 5%.
    Modified the battery low blinks, battery LED value from 2% to 10%.
    Modified the S3 Critical Battery wake up value from 5% to 8%.
    Version 2.00 - 2009-09-02
    Added support for the Win7 Container ID function.
    Updated: PPM1.04 reference code.
    Updated: MRC2.8 reference code.
    Added support for the TVAP "Alarm power on" functions for the Win7 tool.
    Added support for the 2009 DMI 32 and DMI 64 utilities.
    The CMOS Year/Month/Date default setting is changed to 2009/07/01 after a RTC battery failure.
    Enabled SSP to fix a TS-L633C/TOYF 6029B0026509 "not found" issue.
    Modified: English "Yes" and "No" to French in the French BIOS Setup.
    Modified: BIOS Setup and F12 menu strings from "USB Memory" to "USB".
    Update new P/N (PN090713.xls) for WIN7 OS.
    Version 1.90 - 2009-06-25
    Updated PXE code to V1.15 for the Realtek 8102E/8103E LAN controllers.
    Checks CPU TDP for use of a new AC adapter on Japan models only.
    Updated: SLP2.1 for WINDOWS 7.
    Added the LG LP154WX4-TLCC Brightness Table.
    Version 1.80 - 2009-04-08
    Updated: ICH9m Ref 2.0 chipset code.
    Updated: Cantiga 2.5 Ref Code.
    Updated the MRC code to 2.50.
    Updated Brightness Table (LTN154AT10-T01, LTN154AT10-501).
    Upgraded the BIOS CD file to FreeDOS bootable 2.88 floppy disk simulation.
    Updated: MRC2.6 to fix a GL40 Rev A1 hang issue.
    Fixed: Hitachi Panther-B HDD can't be detected.
    Version 1.60 - 2009-01-14
    Update 4 DMI PSLB8E-0FY03K1G, PSLB9E-03201M1G, PSLB8EY0FY03K1G and PSLB9EY03201M1G for TEG.
    Update 4 DMI for software interface with Toshiba Supervisor Registration and Boot priority utility.
    Version 1.40 - 2008-12-05
    Fixed: Need to input the supervisor password to open HWSetup.
    Fixed: Boot priority set to default setting after restarting when set to Compatibility mode.
    Fixed: Set password in HWSetup with "Fn+0" can not be identified in SCU.
    Updated the MRC to v2.30 for Intel Cantiga A1 stepping.
    Fixed: Celeron processor can not control speed in the XP TPS application.
    Fixed: When the system boots to a PXE-Linux Server, file downloads take a longer time.
    Fixed: Audio has no sound in Vista SP1 64 bit when 4G memory is plugged in.
    Added CRID Cantiga A1:09h.
    Added support for the Silego clock generator.
    Updated Cantiga 2.3 ref code.
    Fixed: In Windows XP if the SATA Controller Mode is set to "Compatibility" then the Primary IDE Channel is set to "PIO Mode."
    Save CRID value to CMOS bank1.


    Aż się w głowie kręci. Czyżby pomogło?
    Chętnie resetowanie się zwaliłbym na elektrownię albo zuzytą baterię, a kolorowe ekrany na stary sterownik GPU/BIOS... ;)
  • Poziom 43  
    safbot1st napisał:
    szykuję migrację

    Migracja nieaktualna. Toshiba działa bezobjawowo do dzisiaj już 3-4 dni.
    Lata w komputerach i wciąż czarna magia działa - podjęte działania podane w postach rozwiązały problem, ale które?
    Zapewne któreś takie:
    -wyjęcie brudu i kurzu
    -wgranie nowego drivera GPU z www toshiba
    -flash BIOS, przywracanie ust. domyślnych

    Pozdrawiam, safbot1st