Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jakiej firmy i jaki kocioł gazowy kondensacyjny jednofunkcyjny mam wybrać?

2012jacek 24 Feb 2019 18:50 13224 11
    2012jacek
    Level 10  
    Jestem przed decyzją o wyborze pieca gazowego. Zapotrzebowanie na moc CO wynosi ok 10-11 kW. Do tego ok 3kW na CWU. Razem daje ok. 14kW. Biorąc zapas ok 15% otrzymujemy moc kotła na16-17kW. Proszę skorygować jeżeli należy to inaczej policzyć.
    Szukam pieca o jak najwyższej modulacji, czyli jak najniższej mocy minimalnej. Piec oczywiście jednofunkcyjny + zasobnik.
    Pierwszy wybór padł na Immergas Victrix 20X TT - moc 3-20,5 kW. Po rozmowie z dwoma serwisantami okazało się, że są duże problemy z wymiennikami ciepła wykonanymi z aluminium. Serwisanci nie chcą ich po prostu serwisować i namawiają na model victrix Tera 24- o mocy od 4,5 do 24,5kW.
    Wydaje mi się, że parametry te nie są odpowiednie. Z tańszych pieców przeglądałem Junkersa, ale tu prawie wszystkie modele mają wymienniki aluminiowo- manganowe.
    Wypada chyba wejść na wyższą półkę i zapłacić za piec dwa razy więcej niż te tu wymienione.
    Może ktoś pomoże mi znaleźć rozwiązanie.
    ls_77
    Level 36  
    Możesz coś wybrać z Vaillanta - wymiennik ze stali szlachetnej:
    model serii PLUS VC 146/5-5 3,3-15,2 kW na CO i do 16 kW na CWU
    lub serii exclusive VC 256/5-7 1,9-21,6 kW na CO i do 24 kW na CWU
    serwo66
    Level 25  
    Lub Termet 2.8- 20 kW.
    TomekO1976
    Level 17  
    Kocioł bierz z jak najniższą mocą minimalną i serwisem w pobliżu. Do cwu zwróć uwagę na moc wężownicy w zasobniku żeby była dobrana do mocy kotła. Kocioł dwóch rzeczy na raz nie robi, albo grzeje co, albo cwu.
    2012jacek
    Level 10  
    Kolejny serwisant poleca piec Immergas Zeus 26. Jest to piec dwufunkcyjny z wbudowanym zasobnikiem(46l ). Moc od 3 do 23 kW.
    Przyznam, że obracam się wokół firmy immergas dlatego, że ich ceny są bardzo przystępne i opinie nie najgorsze.
    W moim układzie domu odbiorniki cwu są oddalone od kotłowni i generalnie najlepsze rozwiązanie to piec jednofonkcyjny + zasobnik. Ogrzewanie mieszane podłogówka i grzejniki.
    Co sądzicie o tym Zeusie, który posiada wbudowany zasobnik . Ma dość niską moc minimalną bo 3kW.
    serwo66
    Level 25  
    Termet Integra II Plus z wbudowanym zasobnikiem z nierdzewki 48 l o mocy od 3-20 kW. Ale patrz abyś miał blisko serwis do wybranego kotła.
    marwop
    Level 12  
    Podepnę się pod temat. Jestem na etapie wymiany Vaillanta turbo VUW 242/2-5. Mam dylemat jakim 2-funkcyjnym kotłem kondensacyjnym go zastąpić? Z polecanych mam do wyboru:
    - Bosch condens 2300 i,
    - Beretta quadra green 25
    - Termet crystal II 20 KW,
    - De dietrich MCX albo MCR 3
    ewentualnie Thermagen duo 24/18
    Wszystkie mają serwis u mnie w mieście lub max do 25 km.
    Nie mam pojęcia, który z tych kotłów wybrać pod kątem niskiej awaryjności i ekonomiki zużycia gazu.
    Może koledzy macie jakieś sugestie poparte doświadczeniem w serwisowaniu lub użytkowaniu tych kotłów.
    Vaillant też wchodziłby w grę ale mam serwis ok 40 km od siebie i na części czasem musiałem czekać ok 2 tyg.
    Pozdrawiam i czekam na sugestie :D
    marwop
    Level 12  
    Wiem, że Thermagen i ACV to bliźniacze kotły. Nie wiem, czy mają też ten sam autoryzowany serwis.
    A jaki kocioł 2- funkcyjny ACV byś polecił? Z internetu wiem, że nie mają wbudowanego naczynia wzbiorczego i musiałbym modyfikować instalację.
    Czy ACV Twoim zdaniem jest lepszy od pozostałych (pomijając Thermagena)?

Dodano po 13 [minuty]:

Znalazłem taki:
    Kompakt HR eco 24/28
    Ma naczynie wzbiorcze ale nie wiem czy można go podłączyć do systemu spalinowego typu (rura w rurze). Obecnie kocioł nie jest podłączony do komika a posiada wyrzut spalin i zasysanie powietrza w przewodem spalinowo-powietrznym na zewnątrz domu przez ścianę
    marwop
    Level 12  
    Witam ponownie.
    Z racji tego, że temat dotyczył kotłów jednofunkcyjnych a ja pytałem o 2- funkcyjny, temat przeniosłem do nowego wątku

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3777902.html

Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi.