Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Obieg grzewczy balia ogrodowa.

betafox 25 Feb 2019 19:45 1944 5
    betafox
    Level 2  
    Witam,

Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że z elektryką nie miałem wiele wspólnego w życiu. I chciałbym prosić o obiektywną ocenę mojego zapytania.

Mianowicie, zakupiłem balię ogrodową jak na zdjęciu poniżej, z tymże, bez pieca.

Chciałbym stworzyć system grzania wody według schematu:

Wymyśliłem, że wodę ogrzewać może przepływowy, gazowy podgrzewacz wody. W nim elektryczności nie ma, bo iskra uruchamia się dzięki przepływowi wody w układzie.

Potrzebuję jeszcze pompkę, która wymusi obieg wody w systemie - tu wybrałem przepływową pompkę Aquael Unipump 700.
    Jest ona zasilana prądem 12V. Jeżeli więc dokupię do zestawu konwerter 230/12V podłączany do gniazdka, czy taki układ będzie bezpieczny? Czy będzie można się w balii wygrzewać, bez strachu, że relaksujący się w niej ludzie zejdą, jak coś się popsuje?

Producent pompy pisze "Jako urządzenie niskonapięciowe może być polecana również do celów innych niż akwarystyka wszędzie tam, gdzie istnieje konieczność kontaktu człowieka z wodą w trakcie pracy urządzenia". Ok. Jest też kwestia konwertera, czy należy martwić się tym, że w nim też się coś popsuje i do pompy zacznie dochodzić 230V, zwiększając ryzyko tragedii?

Pytanie wzięło się po przeczytaniu i nie zrozumienia zbyt wiele z tematu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2621701.html

Czekam na odpowiedź, z góry dzięki.
    krzysiozak
    Level 39  
    Proponuję poszukać instrukcji obsługi tej pompy którą zamierzasz zastosować. I wkleić ją tutaj, do oceny. Jeśli byś takiej instrukcji nie mógł znaleźć to proponuje szukać innego rozwiązania.
    betafox
    Level 2  

Rys.3 to schemat podłączenia pompy jako przepływowej poza zbiornikiem.

Znalazłem też fińską firmę z Panem rozmawiającym po polsku łamaną polszczyzną, która proponuje identyczne rozwiązanie, z tymże z pompą na 230V.
    krzysiozak
    Level 39  
    Widzisz w instrukcji obsługi jest napisane że może służyć do pompowania cieczy do temperatury 35°C. A tobie zapewne chodzi o więcej. I w dodatku nie jest przeznaczona do tych celów których ty chcesz zastosować. I jest za mało wydajna 700 l na h.
    betafox
    Level 2  
    Tak, faktycznie tak jest napisane, aczkolwiek na powrocie będzie jakieś 33-35 stopni, wiec to nie problem. Odnośnie przeznaczenia - czy są jakieś pompy na rynku przeznaczone typowo do podobnych obiegów? Z zabezpieczeniami przed prądem?

Dodano po 3 [minuty]:

betafox wrote:
    Tak, faktycznie tak jest napisane, aczkolwiek na powrocie będzie jakieś 33-35 stopni, wiec to nie problem. Odnośnie przeznaczenia - czy są jakieś pompy na rynku przeznaczone typowo do podobnych obiegów? Z zabezpieczeniami przed prądem?

Wydajność myślę, że wystarczy. Założyłem, że przepływ powinien być zbliżony do przepływu jaki osiągamy po odkręceniu baterii w zlewie - przy pomocy wiadra i stopera oszacowałem go na 650 l/h. Jeżeli uwzględniając straty wydajność spadnie z 700 powiedzmy na 500, woda dłużej będzie w podgrzewaczu, tak więc bardziej się ogrzeje, efekt ten sam.
    Covul
    Level 18  
    Jak podepniesz pompę przez różnicówkę, to nawet na 230 V nie skrzywdzi nikogo, a z takich to już wybór masz spory bo w grę wchodzą wszelkie obiegowe od CO, im temperatura nie straszna. Jeśli upierasz się przy niskich napięciach to ta: http://cosmogate.pl/product_info.php/cPath/50/products_id/539 jest do 60 stopni, mają też kilka innych na 12 V.