Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Junkers Cerapur ZSB 22 C 3 "wycie" membrany w mieszaczu przed wenty

ostaszm 25 Feb 2019 21:36 1584 11
  • #1
    ostaszm
    Level 10  
    Witam Panów,
    Problem dotyczy dziwnego zachowania kotła. Czasami kończy się to błędem EA.
    Podczas uruchamiania kotła zaczyna pracować wentylator, po chwili uruchamia się genrator iskry i podawany jest gaz na palnik. W tym momencie słchychać buczenie wycie z okolic mieszacza powietrza z gazwm prawdopodobnie z membrany. Wydaje mi się, że otwiera się na tyle, żeby przepływając mieszanka generowała taki dzwięk. Dziwne jest to, że nie słychać nic dopoki nie podany jest gaz. Sam wybieg wentylatora nie powoduje tej sytuacji.
    Również gdy uruchomiłem komińiarza czy kocioł pracuje z większą mocą nie ma tego efektu.
    Domyślam się, że jest to spowodowane tym, że wtedy wentylator pracuje z większymi obrotami i pewnie szczelina w membranie jest większa.

    Teraz pytanie czym to jest spowodowane. Zużytym 10 letnim wwntylatorem? Kręci się lekko, pracuje cicho, widać, że moduluje obroty.



    Membraną? Jest czysta, nie popękana, fakt, że nie do końca szczelnie się domyka w stanie bez wentylatora. Ale podczas pracy i tak chyba jest jeszcze bardzijw otwarta.

    Kominem?

    Nie bardzo wiem co jeszcze sprawdzić. Czy aparatura gazowa może mieć na to wpływ? Dźwięk pojawia się po podaniu gazu.
  • #2
    Magister_123
    Level 36  
    Takie objawy daje zatkany wymiennik główny jak i rozregulowany kocioł. Trzeba rozebrać wymiennik. Jeśli będzie czysto to kolejnym krokiem będzie wykonie regulacji kotła z pomocą analizatora spalin.
  • #3
    ostaszm
    Level 10  
    Kocioł miał robiony przegląd jakiś rok temu.
    Ewidentnie "czuć/słychać", że ten dźwięk dochodzi z mieszacza powietrza z gazem. Nawet czuć jego drżenie w momencie kiedy zaczyna się to "wycie".

    Sugerujesz, że zanieczyszczony wymiennik utrudnia przepływ powietrza/mieszanki przez kocioł i przez to membrana się nie otwiera i wyje?

    No bo chyba ten dźwięk nie pochodzi z wymiennika? Hmmmm tak mi się wydaje.
  • #4
    serwisszulborski.pl
    Heating systems specialist
    W pierwszej kolejności wymiennik do gruntownego czyszczenia. Najlepiej wyjąć, chemia do Al-Si, szczota-wycior, karcher. Dalej analiza spalin-regulacja. Dalej do wymiany puszka z membraną.
  • #5
    krzyzak11
    Level 19  
    Najpierw wyczyść porządnie wymiennik,
    sprawdź na podciśnieniu wymiennik, poniżej 2,6 mBar czyszczenie wymiennika i to na pewno pomoże

    po wymienniku analiza spalin, komin

    gaz ziemny?

    pozdr
    Krzyzak11
  • #6
    zales.vip
    Level 29  
    Macieju, sprawdź wymiennik - wyczyść, ale też wannę na kondensat i część kominową nad wanną. Może tam jakiś "kanarek" siedzi?
    Pozdro
  • #7
    Dryblas
    Level 7  
    Jak zdemontować wannę pod kondensat?
  • #8
    krzyzak11
    Level 19  
    [code]wyjmujesz ją razem w wymienników.
    Pod spodem masz czarną plastikową dużą na kratkę. Pompa jest na oringi.
    P
    Wymiennik jest na 3 zatrzaskach zablokowany na wannie kondensatu

    Pozdr
    Krzyzak11
  • #9
    ostaszm
    Level 10  
    Rozwiązaniem problemu było wyczyszczenie wymiennika zgodnie z Waszymi sugestiami.

    Niestety mimo przeglądu 2 lata temu nie mozna było wyjąc nawet tego górnego elementu wyporowego. Dopiero demontaż, karcher i szczotka oraz przyłożenie delikatnie siły od spodu dały efekt.

    Dzięki za podpowiedzi.
  • #10
    Fidelis
    Level 16  
    Może ktoś wyjaśnić, skąd brało się to "wycie". Pytam o mechanizm samego powstawania dźwięku a nie o źródło/przyczynę. Słowem, jak "ma się" zanieczyszczony kamieniem wymiennik do "wycia" membrany ?

    serwisszulborski.pl wrote:
    chemia do Al-Si

    Możesz coś polecić ?
  • #11
    krzyzak11
    Level 19  
    Kamix FS

    Nie wyje membrana, tylko spaliny przepływajace przez wymiennik. A to nie jest prosta droga.
  • #12
    ostaszm
    Level 10  
    Wyczyszczenie wymiennika.

    ostaszm wrote:
    Rozwiązaniem problemu było wyczyszczenie wymiennika zgodnie z Waszymi sugestiami.

    Niestety mimo przeglądu 2 lata temu nie mozna było wyjąc nawet tego górnego elementu wyporowego. Dopiero demontaż, karcher i szczotka oraz przyłożenie delikatnie siły od spodu dały efekt.

    Dzięki za podpowiedzi.


    edit - piracik