Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kilka pytań odnośnie sprzętu

08 Sep 2005 11:41 2019 6
  • Level 30  
    1. Czy Celeron 266 potrzebuje aktywnego chłodzenia???

    Posiadam slotowego Celerona 266MHz (taki jak ten http://www.cpu-world.com/CPUs/Celeron/Intel-Celeron%20266.html) na płycie MS6118 Microstara (MSI).
    Na płycie nie ma wyprowadzenia na CPUFAN, a procek na radiatorze ma wentylator z 3-pinowym złączem. Microstar nie przyznaje się do wyprodukowania takiej płyty (brak supportu na stronie producenta), a ja na razie nie chce rozwalać tego 3-pinowego złacza, żeby go podłączyć do np. MOLEXa. Czy muszę uruchamiać wentylator, żeby sprawdzić tego procka???

    2. Czy karta VooDoo potrzebuje aktywnego chłodzenia???

    Posiadam kartę VooDoo, jeszcze nie jestem w 100% pewien dokładanie jaka to, ale na 99% VooDoo Banshee (FCC ID: I27MM-VF05A; to I na początku to może być jedynka, ale google i tak nic nie znajduje tylko VF05). Na GPU jest radiator, a na nim wentylator z luzem dyndającymi kabelkami :D Pytanie jak wyżej: Czy muszę zasilić wentylator, żeby uruchomić ta kartę???

    3. Pytanko o pamięć

    Dostałem kość pamięci jako 32MB, komp wykrywa ja jako 64MB (ale tylko w jednym banku, w pozostałych dwóch w ogóle nie wstaje, lub wrzeszczy), a strona http://www.ocworkbench.com/archives/feb2001/20010206-10.htm twierdzi, że to 128MB :)
    Code:
    Permitting/inserting   Tip/chip       Type turn              Basic board
    
    quantity                             Manufacturer
    Correcting/rule case
    128MB PC100 CL2          NCP       NP33S886400K-8 0007         B6786RC


    Zgadza się wszystko. Co o tym myślicie??? Dodam, że płyta podobno obsługuje kości 128MB, więc to nie jej wina, że widzi tylko 64!!!

    PS. Ma ktoś dostęp do baz danych Optimusa??? Płyta, o której mowa wcześniej, pochodzi z zestawu Optimusa, poszukuję do niej manuala, sterowników, etc.

    Pozdrawiam


    PS2. Ta strona http://www.megaoverclock.it/FREQMASSIMAFSBTRE.html też twierdzi, że moja pamięć to 128, ale wygląda dość podobnie do pierwszej, więc nie wiem, czy nie jest po prostu skopiowana!!!
  • Helpful post
    Translator, editor
    1 - wypadałoby, ale dla samego sprawdzenia mozesz odpalic na kilkanascie sekund, no, moze pół minuty. Oczywiscie pod warunkiem ze radiator jest jakichs słysznych rozmiarów, a nie takie malutkie blaszki jakie kiedys zakładano na procki slotowe niekiedy. PII w niektórych serwerach chodzą bez wentylatora, tylko z radiatorami i działają.
    2 - j/w Zalezy jakie to Voodoo, jesli nie bedziesz jej katował grami, to narazie poczekaj z wentylatorem, radiator powinnien wystarczyc do odpalenia bios-a.
    3 - z pamieciami to dziwnie bywa, włóz do innego kompa i tam tez sprawdź... Albo, jak odpalisz windows, to sprawdż Aidą albo czyms podobnym
  • Level 30  
    1. Poniżej załączam zdjęcia:
    fan.jpg: "gniazdko" zasilania wentyla, jak widać brak :( Specjalnie ująłem troszke więcej, żeby było widać, że przelutowanie gniazdkaz innej płyty nie wystarczy!!!
    rad.jpg: radiator z tego celka; wystarczy czy nie wystarczy, oto jest pytanie!!!
    2. Z tym VooDoo jest mniejszy problem, bo te dyndające kable mogę od biedy wetknąć w MOLEXa:D
    voodoo.jpg: w lewym dolnym rogu jest małe, dwupinowe gniazdko; czy to może być wyjście do zasilania wentylatora???
    3. Popróbuje na innej płycie, ale prawdopodobnie i tak bede stawiał system na tej pamięci, więc sprawdzę!!!

    Pozdro
  • Helpful post
    Translator, editor
    Niestety - to jest ten mały radiator. Włącz i po 10 - 15 sekundach sprawdź temp radiatora, jesli bedzie ciepły to lepiej nie próbuj, jesli sie nie zmieni - mozesz spokojnie doprowadzic POST do konca. Systemu bym na tym nie włączal, bo te procki raczej nie mają zabezpieczen.
    Co do grafiki - wetknij w moleza i owin taśmą, ew zatkaj dodatkwo jakimś drucikiem, ja robie tak b. czesto :D. Zmierz napiecia na tym wyjsciu, najpierw oczywiscie sprawdzajac dokad biec mogą sciezki, jesli są widoczne. Dowiesz sie w ten sposób od czego to moze byc.
  • Level 30  
    ghost666 wrote:
    Niestety - to jest ten mały radiator. Włącz i po 10 - 15 sekundach sprawdź temp radiatora, jesli bedzie ciepły to lepiej nie próbuj, jesli się nie zmieni - mozesz spokojnie doprowadzic POST do konca. Systemu bym na tym nie włączal, bo te procki raczej nie mają zabezpieczen.
    Co do grafiki - wetknij w moleza i owin taśmą, ew zatkaj dodatkwo jakimś drucikiem, ja robie tak b. czesto :D. Zmierz napiecia na tym wyjsciu, najpierw oczywiscie sprawdzajac dokad biec mogą sciezki, jesli są widoczne. Dowiesz się w ten sposób od czego to moze byc.


    1. Co do procka, to udało mi sie dorwać wreszcie manuala do tej płyty (nie było go na polskiej stronie, ale był na stronie "global" MSI) i znalazłem na płycie jedno miejsce do podłączenia wentylatora. Wyobraź sobie: płyta powinna posiadać 4!!! wyjścia na wentyle z czego 3 z pomiarem prędkości obrotowej. Oczywiście ja trafiłem na płytę z tylko jednym wyjście na coolera; zgadnij którym :D

    2. Grafiką jeszcze się nie bawiłem, ale znając moje destrukcyjne ciągotki, raczej nie będę pchał miernika w to gniazdko na karcie (odstęp pomiędzy pinami mniejszy niż 2mm!!!), tylko wepchnę go do jakiego MOLEXa, albo jeszcze lepiej - do gniazda zasilającego flopa; stare zasilacze AT miały tylko :( 3 MOLEXy, ale za to 2 te wtyki do flopa!!!

    3. Sprawdziłem pamięć na innym kompie.. i dobrze. Moja uwagę przykuł napis 8Mx8 na każdej kostce kości RAM; wcześniej nie zwróciłem na niego uwagi; każda kostka 8MB, kostek 8, więc cała kość ma oczywiście 64MB; kości, do których podałem odnośniki powyżej najprawdopodobniej byłi DWUSTRONNE!!! a moja jest jednostronna; oczywiście na powyższych stronkach nie ma o tym wzmianki :(

    Pozdrawiam i dzięki za pomoc
  • Level 28  
    1. procka zasil tym fanem obok agp od strony wyjścia na klawiature (zaraz obok nadruku fc). Te wejścia obok wtyki atx chyba nie działają z tego co pamiętam.

    Stery do niej są nie potrzebne.

    Jak zamierzasz podłaczyć do niej zasilacz atx to musisz podpiac power sw do wtyki za pmięciami miedzi tymi tranzystorami bo ci nie ruyszy


    PS. jak chcesz to spróbuj tego celka ustawic na 333 mhz , ja swojego przestawiałem od 333 w dół na tej płycie mnożnik oczywiscie
  • Level 30  
    No i to by było na tyle:D
    Pozdrawiam
    Moderated By TONI_2003:

    Wszystko wyjaśnione temat zamykam !
    Jeśli zaistnieje taka potrzeba by post został otwarty proszę dać wiadomość na PW i podać link do postu .!