Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Arduino nano wgranie wsadu,

looco5 27 Lut 2019 08:03 552 23
  • #1 27 Lut 2019 08:03
    looco5
    Poziom 16  

    Witam proszę o pomoc, zbudowałem zgrzewarkę do blach oparta i postanowiłem zastosować w niej gotowy sterownik w wersji DIY oparty o Arduino nano, dostałem wsad do wygarnia, niestety jestem zielony w tym temacie, przy próbie wygrania wywala mi taki błąd

    0 23
  • Pomocny post
    #2 27 Lut 2019 08:18
    jakubek56
    Poziom 26  

    Nie masz wgranej biblioteki do obsługi wyświetlacza.
    Wejdź w menedżer bibliotek i znajdź bibliotekę Liquid Crystal.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Albo kliknij w link powyżej zaznaczonej linii.

    0
  • #3 27 Lut 2019 14:39
    looco5
    Poziom 16  

    Niestety dalej to samo..

    0
  • Pomocny post
    #4 27 Lut 2019 14:49
    kaczakat
    Poziom 27  

    Pokazany błąd wymaga wgranie dokładnie tej pokazanej na screenie biblioteki do odpowiedniego katalogu - zwykle katalog z biblioteką trzeba rozpakować w .../moje dokumenty/Arduino/libraries/"TU MA BYĆ KATALOG BIBLIOTEKI Z PLIKIEM LiquidCrystal_I2C.h" - Jak pobierzesz tę bibliotekę przez managera bibliotek w Arduino IDE zostanie wgrana w odpowiednie miejsce. Wejdź sobie do katalogu bibliotek i zobacz sobie jak to wygląda, możesz sobie ściągnąć kilka losowych dla porównania. Czasami w katalogu biblioteki jest od razu plik *.h, czasami jest głębiej dopiero w katalogu SRC.

    0
  • Pomocny post
    #5 27 Lut 2019 18:22
    khoam
    Poziom 28  

    Jeżeli ściągnąłeś tę bibliotekę jako plik zip, to użyj polecenia: "Szkic" => "Dołącz bibliotekę" => "Dodaj biliotekę ZIP". Po wybraniu odpowiedniego pliku ZIP, Arduino IDE automagicznie rozpakuję ją i umieści w odpowiednim miejscu.

    0
  • #6 27 Lut 2019 20:52
    looco5
    Poziom 16  

    jest spora poprawa ale niestety jest nowy błąd...
    Szkic używa 6310 bajtów (20%) pamięci programu. Maksimum to 30720 bajtów.
    Zmienne globalne używają 429 bajtów (20%) pamięci dynamicznej, pozostawiając 1619 bajtów dla zmiennych lokalnych. Maksimum to 2048 bajtów.
    avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
    avrdude: stk500_getsync() attempt 1 of 10: not in sync: resp=0x8e
    avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
    avrdude: stk500_getsync() attempt 2 of 10: not in sync: resp=0x8e
    avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
    avrdude: stk500_getsync() attempt 3 of 10: not in sync: resp=0x8e
    avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
    avrdude: stk500_getsync() attempt 4 of 10: not in sync: resp=0x8e
    avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
    avrdude: stk500_getsync() attempt 5 of 10: not in sync: resp=0x8e
    avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
    avrdude: stk500_getsync() attempt 6 of 10: not in sync: resp=0x8e
    avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
    avrdude: stk500_getsync() attempt 7 of 10: not in sync: resp=0x8e
    avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
    avrdude: stk500_getsync() attempt 8 of 10: not in sync: resp=0x8e
    avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
    avrdude: stk500_getsync() attempt 9 of 10: not in sync: resp=0x8e
    avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
    avrdude: stk500_getsync() attempt 10 of 10: not in sync: resp=0x8e
    Problem z wgrywaniem na płytkę. Sprawdź http://www.arduino.cc/en/Guide/Troubleshooting#upload w poszukiwaniu sugestii.

    0
  • Pomocny post
    #7 27 Lut 2019 20:55
    khoam
    Poziom 28  

    A jak wybrałeś port USB w Arduino IDE do wgrania kodu do Nano?

    0
  • #8 27 Lut 2019 22:13
    looco5
    Poziom 16  

    tak wybrany i zmieniałem i nic, wybrana plytka arduino nano,, procesor atmega328p, a jaki powinien być wybrany programatoro ja wybierałem usbasp,

    0
  • Pomocny post
    #9 27 Lut 2019 22:19
    kaczakat
    Poziom 27  

    Jak to jest NANO to po podłączeniu pojawia się port COM, musisz wiedzieć pod jakim numerem, np. COM5, taki wskazujesz jako port docelowy w Arduino. Programujesz USBASP to wybierasz "wgraj używając programatora" z menu.

    0
  • Pomocny post
    #10 27 Lut 2019 23:08
    emarcus
    Poziom 35  

    looco5 napisał:
    tak wybrany i zmieniałem i nic, wybrana plytka arduino nano,, procesor atmega328p, a jaki powinien być wybrany programatoro ja wybierałem usbasp,

    Nie wybierasz programatora, bo programujesz bezpośrednio przez USB. Funkcję programatora masz wbudowaną w Arduino.
    Jeżeli masz zainstalowany driver(sterownik ) dla arduino z chipem CH340G i Windows go rozpoznaje pod jakimś numerem COM (x) i ten numer masz wybrany w Arduino dla płytki NANO to jeszcze potrzebujesz wiedziec o dodatkowej opcji do wybrania.
    Zaleznie gdzie i kiedy zakupiłeś swoją płytkę, to w jej processorze może byc starszy bądź nowszy bootloader co nie jest bez znaczenia!.

    Zapozanaj się z tym tematem.:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=17483770#17483770
    Patrz na załączony tam obrazek z wyborem opcji.

    e marcus

    0
  • #11 02 Mar 2019 15:00
    looco5
    Poziom 16  

    teoretycznie się wgrało ale praktycznie nie działa... mam już dość, czy arduino syganlizuje jakoś prace tj czy miga led podczas taktowania procesora, bo tu nie dzieje się nic tylko swieci led chyba od zasilania

    0
  • Pomocny post
    #12 02 Mar 2019 18:21
    emarcus
    Poziom 35  

    looco5 napisał:
    czy arduino syganlizuje jakoś prace tj czy miga led podczas taktowania procesora, bo tu nie dzieje się nic tylko swieci led chyba od zasilania

    Nie, tego fenomenu arduino nie posiada, chyba żadna platforma tego nie dostarcza.. jeżeli program tego nie przewiduje..
    Owszem, na płytce znajdują się też dwie dodatkowe diody wskazujace aktywnośc na liniach Rx i Tx. Jezeli podczas biegu programu wystąpi aktywnośc na tych liniach to z pewnością to zauważysz. Na taką okazję przykładem byłaby kommunikacja z Serial Monitorem, albo chocby nawet sam process programowania.
    Dlaczego dla praktyki nie zaczniesz od jakiegoś prostego testowego programu na przykład; zamrugaj diodą testową którą masz na plytce.
    File > Examples> 02.Dogital > BlinkWithoutDelay, albo jakikolwiek wytestowany/pracujacy program z LCD.
    Pokaż cały swój program oraz układ z podłączonymi peryferiami, albo schemat, albo chociaż względnie czytelny foto. Wtedy ktoś pomoże...

    e marcus

    0
  • #13 02 Mar 2019 18:36
    looco5
    Poziom 16  

    Spieszę wyjeśnić dlaczego nie zacznę od prostych programów, potrzebuje sterownik zgrzewarki punktowej, kupiłem kit od czlowieka na allegro, informowałem go o tym iż mam problem z wgraniem wsadu niestety brak odpowiedzi a w opisie było że wsad jest wgrany (ze względu na brak odpowiedzi czuje że moge tutaj wstawic wsad bez konsekwencji),






    #include <Wire.h>
    // Get the LCD I2C Library here:
    // https://bitbucket.org/fmalpartida/new-liquidcrystal/downloads
    #include <LiquidCrystal_I2C.h>
    #include<EEPROM.h>


    /*-----( Declare Constants )-----*/
    /*-----( Declare objects )-----*/
    // addr, en,rw,rs,d4,d5,d6,d7,bl,blpol//////0x20
    LiquidCrystal_I2C lcd(0x38, 4, 5, 6, 0, 1, 2, 3, 7, NEGATIVE); // Set the LCD I2C address

    /*-----( Declare Variables )-----*/
    // this constant won't change:
    //const int zeroCrossPin = 2;
    const int ledPin = 13; // the pin that t 3-he LED is attached to
    const int zeroCrossPin = 2; // the pin that the pushbutton is attached to


    // Variables will change:
    int buttonPushCounter = 0; // counter for the number of button presses
    int zeroCrossState = 0; // current state of the button
    int lastZeroCrossState = 0; // previous state of the button
    boolean startButtonState = 0;
    boolean lastStartButtonState = 0;
    int czasZgrzewaniaTriak = 4;
    int czasZgrzewaniaTriak2 = 1;//wartość razy 10ms
    //int mocTriak = 100; //moc w procentach
    int mocAktualna = 50;
    int timeMidWeld = 100;
    int buttonValue1 = 0;
    int buttonValue2 = 0;
    int timeValue1 = 20;
    int pozwoleniePracy = 0;
    int pozwoleniePracy2 = 0;
    int krokCyklu = 1;
    int menu1 = 0;
    int menu2 = 0;
    int bufor1 = 0;
    int bufor2 =0; //bool
    int opoznienieZalaczenia = 0;
    boolean podwojnyZgrzew = 0;

    /*adresy zmiennych eeprom
    0 - podwojny zgrzew
    1 - czas 1 zg
    2 - czas 2 zg
    3 - czas przerwy
    4- opoznienie zalaczenia
    */

    void setup() /*----( SETUP: RUNS ONCE )----*/
    {
    //attachInterrupt(0, zero_crosss_int, RISING);
    pinMode(3, OUTPUT);

    pinMode(zeroCrossPin, INPUT);
    digitalWrite(3, LOW);
    pinMode(A7, INPUT_PULLUP);
    pinMode(A6, INPUT_PULLUP);
    lcd.begin(16, 2); // initialize the lcd for 16 chars 2 lines, turn on backlight
    lcd.clear();
    lcd.setCursor(0, 0); //Start at character 0 on line 0
    lcd.print("EMSI-Tech v.0.82a");
    lcd.setCursor(0, 1);
    lcd.print("#KREATOR");
    delay(2000);
    lcd.clear();
    podwojnyZgrzew = EEPROM.read(0);
    if (podwojnyZgrzew >1){
    EEPROM.write(0, 0);
    podwojnyZgrzew = EEPROM.read(0);
    }
    czasZgrzewaniaTriak = EEPROM.read(1);
    czasZgrzewaniaTriak2 = EEPROM.read(2);


    }/*--(end setup )---*/

    //977 - start

    //977 - esc
    //935 - lewy
    //896 - gora
    //860 - dol
    //827 - prawo
    //779- ok 797???


    void loop()
    {
    buttonValue1 = analogRead(A6);
    buttonValue2 = analogRead(A7);
    //wyswietlanie menu
    lcd.setCursor(0, 0);
    lcd.print("Zgrzew1: ");
    lcd.print((czasZgrzewaniaTriak * 10));
    lcd.print("ms");

    lcd.setCursor(0, 1);
    lcd.print("Zgrzew2: ");
    if (podwojnyZgrzew == 1) {
    //lcd.print("ON ");
    lcd.print((czasZgrzewaniaTriak2 * 10));
    lcd.print("ms");

    }
    else {
    lcd.print("OFF ");
    }

    //menu jakies ustalające parametry
    if (analogRead(A7) >= 780 && analogRead(A7) <= 810) {
    lcd.clear();

    //ustawienie czasu bo tak sobie wymyśliłem jedząc ciastko i kawe pijąc
    menu1 = 1;
    bufor1 = czasZgrzewaniaTriak;
    while (menu1 == 1) {
    lcd.setCursor(0, 0);
    lcd.print("Zgrzew1: ");
    lcd.print((bufor1 * 10));
    lcd.print("ms");
    lcd.setCursor(0, 1);
    lcd.print("Ustawianie czasu");
    //if (analogRead(A7) >= 890 && analogRead(A7) <= 910)
    if (analogRead(A7) >= 850 && analogRead(A7) <= 870) {
    bufor1++;
    }
    else if (analogRead(A7) >= 890 && analogRead(A7) <= 910) {
    if (bufor1 > 1) {
    bufor1--;
    }
    }
    if (analogRead(A7) >= 820 && analogRead(A7) <= 840) {
    bufor1 = bufor1 + 10;
    }
    else if (analogRead(A7) >= 920 && analogRead(A7) <= 950) {
    if (bufor1 >= 11) {
    bufor1 = bufor1 - 10;
    }
    else {
    bufor1 = 1;
    }
    }
    delay(150);
    //wyjscie bez zapisu
    if (analogRead(A7) >= 960) {
    menu1 = 0;
    }
    else if (analogRead(A7) >= 780 && analogRead(A7) <= 810) {
    czasZgrzewaniaTriak = bufor1;
    menu1 = 0;
    lcd.setCursor(0, 1);
    lcd.print("Zapisuje");
    EEPROM.write(1, czasZgrzewaniaTriak);
    delay(100);
    lcd.print(".");
    delay(100);
    lcd.print(".");
    delay(100);
    lcd.print(".");
    delay(200);

    }

    lcd.clear();
    }

    //ustawienie podwojnego zgrzewu tralalalala
    menu1 = 1;
    bufor2 = podwojnyZgrzew;
    while (menu1 == 1) {
    lcd.setCursor(0, 0);
    lcd.print("Zgrzew2:");
    lcd.setCursor(0, 1);
    if (bufor2 == true) {
    lcd.print("ON");
    }
    else {
    lcd.print("OFF");
    }
    if (analogRead(A7) >= 890 && analogRead(A7) <= 910) {
    if (bufor2 == true) {
    bufor2--;
    }
    }
    else if (analogRead(A7) >= 850 && analogRead(A7) <= 870) {
    if (bufor2 == false) {
    bufor2++;
    }
    }

    delay(150);
    //wyjscie bez zapisu
    if (analogRead(A7) >= 960) {
    menu1 = 0;
    }
    else if (analogRead(A7) >= 780 && analogRead(A7) <= 810) {
    podwojnyZgrzew = bufor2;
    menu1 = 0;
    lcd.setCursor(0, 1);
    lcd.print("Zapisuje");
    EEPROM.write(0, podwojnyZgrzew);
    delay(50);
    lcd.print(".");
    delay(50);
    lcd.print(".");
    delay(50);
    lcd.print(".");
    delay(100);

    }

    lcd.clear();
    }
    //koniec ustawienia włączenia zgrzewu2
    //ustawienie czesci zgrzewu zgrzewu albo coś jakoś czymś gdzieś po coś
    //bredzisz...
    if (podwojnyZgrzew == 1) {
    menu1 = 1;
    bufor1 = czasZgrzewaniaTriak2;
    while (menu1 == 1) {
    lcd.setCursor(0, 0);
    lcd.print("Zgrzew2: ");
    lcd.print((bufor1 * 10));
    lcd.print("ms");
    lcd.setCursor(0, 1);
    lcd.print("Ustawianie czasu");
    if (analogRead(A7) >= 850 && analogRead(A7) <= 870) {
    bufor1++;
    }
    else if (analogRead(A7) >= 890 && analogRead(A7) <= 910) {
    if (bufor1 > 1) {
    bufor1--;
    }
    }
    if (analogRead(A7) >= 820 && analogRead(A7) <= 840) {
    bufor1 = bufor1 + 10;
    }
    else if (analogRead(A7) >= 920 && analogRead(A7) <= 950) {
    if (bufor1 >= 11) {
    bufor1 = bufor1 - 10;
    }
    else {
    bufor1 = 1;
    }
    }
    delay(150);
    //wyjscie bez zapisu
    if (analogRead(A7) >= 960) {
    menu1 = 0;
    }
    else if (analogRead(A7) >= 780 && analogRead(A7) <= 810) {
    czasZgrzewaniaTriak2 = bufor1;
    menu1 = 0;
    lcd.setCursor(0, 1);
    lcd.print("Zapisuje");
    EEPROM.write(2, czasZgrzewaniaTriak2);
    delay(100);
    lcd.print(".");
    delay(100);
    lcd.print(".");
    delay(100);
    lcd.print(".");
    delay(200);

    }

    lcd.clear();
    }
    }//chyba koniec ifa
    }



    if (analogRead(A6) > 500) {
    startButtonState = 1;}
    else {
    startButtonState = 0;

    }

    //startButtonState = digitalRead(3);
    if (startButtonState != lastStartButtonState) {
    if (startButtonState == HIGH) {
    lcd.setCursor(0, 0);
    lcd.print("----------------");

    lcd.setCursor(0, 1);
    lcd.print("--**--------**--");
    pozwoleniePracy = 1;
    if (podwojnyZgrzew == 1) {
    pozwoleniePracy2 = 1;
    }
    }
    }
    lastStartButtonState = startButtonState;



    krokCyklu = 1;
    //zgrzew właściwy
    while (pozwoleniePracy == 1) {
    zeroCrossState = digitalRead(zeroCrossPin);
    if (zeroCrossState != lastZeroCrossState) {
    if (zeroCrossState == HIGH) {
    delayMicroseconds(6000);
    digitalWrite(3, HIGH);
    delayMicroseconds(100);
    krokCyklu++;
    lcd.setCursor(0, 1);
    //lcd.print(krokCyklu);
    }
    }
    lastZeroCrossState = zeroCrossState;
    if (krokCyklu > czasZgrzewaniaTriak) {
    pozwoleniePracy = 0;
    digitalWrite(3, LOW);
    delay(timeMidWeld);
    lcd.clear();
    }
    }
    krokCyklu = 1;
    //zgrzew2
    while (pozwoleniePracy2 == 1) {
    zeroCrossState = digitalRead(zeroCrossPin);
    if (zeroCrossState != lastZeroCrossState) {
    if (zeroCrossState == HIGH) {
    delayMicroseconds(6000);
    digitalWrite(3, HIGH);
    delayMicroseconds(100);
    krokCyklu++;
    lcd.setCursor(0, 1);
    //lcd.print(krokCyklu);
    }
    }
    lastZeroCrossState = zeroCrossState;
    if (krokCyklu > czasZgrzewaniaTriak2) {
    pozwoleniePracy2 = 0;
    digitalWrite(3, LOW);
    delay(timeMidWeld);
    lcd.clear();
    }
    }



    }/* --(end main loop )-- */


    /* ( THE END ) */

    0
  • #14 03 Mar 2019 12:35
    akr18
    Poziom 7  

    Chyba zamiast : LiquidCrystal_I2C lcd(0x38, 4, 5, 6, 0, 1, 2, 3, 7, NEGATIVE); // Set the LCD I2C address
    powinno być: LiquidCrystal_I2C lcd(0x38,16,2); // Set the LCD I2C address

    0
  • #15 03 Mar 2019 15:26
    odalladoalla
    Poziom 19  

    akr18 napisał:
    Chyba zamiast : LiquidCrystal_I2C lcd(0x38, 4, 5, 6, 0, 1, 2, 3, 7, NEGATIVE); // Set the LCD I2C address
    powinno być: LiquidCrystal_I2C lcd(0x38,16,2); // Set the LCD I2C address

    Zdaje się iż masz rację, bo skompilowało się i nie wywaliło błędów jak na poprzedniej wersji.
    Arduino Nano (klon), (system Win7 64-bit,wersja IDE 1.0.6) z tym iż nie wiem z których bibliotek skorzystało bo mam wpakowane 2 lub trzy.
    Arduino nano wgranie wsadu,Nano .JPG Download (176.1 kB)
    Podglądnąłem plik"LiquidCrystal_I2C.cpp"
    w "nagłówku pliku"
    //www.DFRobot.com
    //last updated on 21/12/2011
    //Tim Starling Fix the reset bug (Thanks Tim)
    //wiki doc http://www.dfrobot.com/wiki/index.php?title=I2C/TWI_LCD1602_Module_(SKU:_DFR0063)
    //Support Forum: http://www.dfrobot.com/forum/
    //Compatible with the Arduino IDE 1.0
    //Library version:1.1

    0
  • #16 04 Mar 2019 07:35
    akr18
    Poziom 7  

    masz schemat , bo coś tu jeszcze nie jest ok ?

    Dodano po 15 [godziny] 57 [minuty]:

    Jak chcesz żeby ci pomóc to pokaż schemat .

    0
  • #17 05 Mar 2019 19:49
    looco5
    Poziom 16  

    niestety nie posiadam schematu, bo to nie mój projekt ja kupiłem gotowego kit-a, a narazie mam problem z wgraniem wsadu a nie z działaniem...

    0
  • #18 05 Mar 2019 20:02
    akr18
    Poziom 7  

    To może chociaż jakieś zdjęcia płytek tak żeby było widać ścieżki i wartości elementów

    0
  • #19 05 Mar 2019 20:35
    pimpuk
    Poziom 22  

    Myślę, że jak dasz linkę do aukcji, to nie złamiesz "zasad forum", a my się przyjrzymy temu panu z bliska.

    0
  • #20 05 Mar 2019 22:15
    emarcus
    Poziom 35  

    pimpuk napisał:
    Myślę, że jak dasz linkę do aukcji, to nie złamiesz "zasad forum", a my się przyjrzymy temu panu z bliska.


    A ja myślę, że gdybyś zadał sobie nie wiele trudu i przeczytał ten kod, to znalazłbyś wszystkie wiodące do źródła informacje.
    Jeden lub dwa clicks na K/B i masz wszystko jak na dłoni...
    Chcesz przjrzec się 'temu panu z biska ' (?) - czeka cię wycieczka do Legnicy.
    Tymczasem zadowolisz się oglądaniem prezentacji projektu z pewnej odległości......
    Nikt nie gwarantuje że to dokładnie ten sam projekt pochodzacy jednak z tego źródła.

    https://www.youtube.com/watch?v=TD6W58zSWgo
    albo może tu:
    https://www.youtube.com/watch?v=9_rzBC5pcJ4
    Mimo tego przedstawiony kod wyżej, nie pokrywa się kompletnie z prezentacją i oczekiwaniami.
    Skoro jest to produkt kommercyjny i został udostępniony, to prawdopodobnie niesie ze sobą pewne defekty.....
    Nie mam czasu na jego analizę..

    Łatwiej i szybciej byłoby mi napisac swój własny; jeżeli potrzebny!

    e marcus

    0
  • #21 06 Mar 2019 06:42
    akr18
    Poziom 7  

    Czy po wgraniu tego wsadu pojawiło się coś na wyświetlaczu ?

    0
  • #22 06 Mar 2019 11:57
    looco5
    Poziom 16  

    Tak zgadza się, jest to ten produkt o którym mówią filmy z YT, po kilku dziesięciu próbach raz coś się wgralo lecz nie działało praktycznie wgl. wyświetliła się tylko nazwa firmy i czas zgrzewu i nic nie działało

    0
  • #23 06 Mar 2019 23:32
    emarcus
    Poziom 35  

    looco5 napisał:
    .... coś się wgralo lecz nie działało praktycznie wgl. wyświetliła się tylko nazwa firmy i czas zgrzewu i nic nie działało


    świadczyłoby to, że jakiś progress poczynileś (!!);
    - opanowałeś poprawna kompilację, konfigurację i wpisanie programu do arduino.
    Skoro masz salut powitalny na display, to wiesz że podłączenie wyświetlacza jest też poprawne, czyli następny etap za sobą; byłyby to przewody (nie znam twojego oznaczenia ) łączące płytkę do arduino pinyA4 i A5 ( I2C).


    Jeżeli brak reakcji na keypad zintrgrowany na tej samej płytce co wyświetlacz (shield) to to wielkiej mojej pomocy nie uzyskasz.
    Zespół ten nie jest zwyczajny, standardowy (kommercyjny), lecz własnego opracowania przez dostawcę/ projektanta całego urządzenia i pod tą "shield" jest pisana obsługa ustawiania parametrów zgrzewania w menu.
    Jedno co mogę wnioskowac z ilości przewodów,to keypad jest analogowy podłączony do analogowych wejśc na płytce arduino do pinów A6 i A7.
    Sprawdziłbym poprawnośc tych podłączeń, ewentualnie sprubuj je zamienic (?).
    Masz tam jeszcze jeden przycisk START ; ten prawdopodobnie steruje pin A6. Sprawdziłbym jego podłączenie też.

    Jeżeli zakupiłeś kompletny KIT to z pewnością dostawca dołaczył jakąś instrukcję zapewwniającą w możliwie prosty sposób złączyc podzespoły w jakąś funkcjonująca całośc, bez potrzeby procesu zgadywania bądź dedukowania czegoś, nawet nie widząc posiadanych elementów czy nawet płyty głównej.
    Spodziewam się że dolączona instrukcja opisuje funkcjonalnoś wszystkich 6 –ciu przycisków konfiguracyjnych na płytce. Pomierz jak zmieniają się napięcia na przewodzie do pin 7 lub (6) arduino podczas naciskania tych przycisków. Powinny byc zauważalne relatywnie duże różnice.....
    To byłoby wszystko, co mogę udzielic pomocy.

    O resztę pytaj i kontaktuj "KREATORA" - na jego e-mail, albo poszukaj kontaktu telefonicznego.

    e marcus

    0
  • #24 19 Mar 2019 22:22
    EMSI-Tech
    Poziom 1  

    Witam,
    piszę jako właściciel EMSI-Tech.
    Tak, to ja popełniłem ten układ, wraz z kodem, który został tutaj wklejony. Jest to dosyć prosty kod pozwalający na określenie czasu zgrzewu oraz podwójny zgrzew. Jeżeli wyświetla się powitanie i początkowy czas zgrzewu to dobrze, trzeba sprawdzić reakcję na przyciski SET i ESC. Jeżeli nie ma reakcji, coś mogło zostać źle podłączone - przyciski działają na wejściach analogowych A6 i A7.

    Aktualnie postanowiłem uprościć całość i wprowadziłem podstawkę z I2C gdzie można połączyć się z wyświetlaczem przez popularny adapter.

    Jeżeli jesteście zainteresowani, to na githubie można znaleźć więcej informacji.
    Github: ArduinoNanoTriac_I2C
    W razie potrzeby jestem w stanie zamieścić też schemat opisanego wyżej w postach sterownika.

    0