logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Pralka Samsung WW12H8400EW - często uszkadza się IKCM15F60GA

ludwik.lesniewski 28 Lut 2019 09:53 3870 6
REKLAMA
  • #1 17810024
    ludwik.lesniewski
    Poziom 9  
    Ocena: 16
    Pralka jak w temacie zaraz po gwarancji uszkodził się moduł. Wymieniłem na nowy i po ok. 4 miesiącach znowu padł, następny działał 3 miesiące. Teraz wymieniłem układ sterujący silnikiem IKCM15F60GA, on zawsze robił zwarcie i moduł padał. Po wymianie tego układu silnik działa tylko po ok. 30min. radiator tego scalaka jest bardzo gorący, a silnik jest tylko lekko ciepły. Mierzyłem opór uzwojenia, raczej ok. 6Ω na 3 fazach równo. Boję się, że znowu długo nie wytrzyma, no i mam pytanko co może być przyczyną tego padania układu przetwornika czyżby silnik?
  • REKLAMA
  • #2 17810138
    Piotr2608

Poziom 41  
    Ocena: 4479
    Grzeje się gdyż wysoka częstotliwość robi tutaj swoje, to raz.
    Dwa, to nadmierne obciążenie silnika ponad stan.
    Opiszę pokrótce mój przypadek:
    - pewien zakład ma 15 pralek samsunga z wsadem 12 kg. Każda z tych pralek ładowana jest na programie BAWEŁNA (max. wsad 12kg) 12 fartuchów. Co 3 miesiące w każdej pralce serwis wymieniał moduł inwertera. Właściciel zapukał do moich drzwi z modułami. Moduły mu naprawiłem. Nadmieniłem aby panie wsadzały do pralki 10 fartuchów zamiast 12. Efekt? Efekt jest taki, iż te pralki pracują już ponad rok bez naprawy.

Przypominam iż tabela maksymalnych wsadów na danym programie, znajduje się w instrukcji obsługi. Pranie SYNTETYKÓW to połowa wsadu BAWEŁNY, a program typu ODŚWIEŻANIE to max. 2-3 kg wsadu.
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
    Przy Bażantarni 13/31A, Warszawa, 02-793 | Tel.: 666-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://zimtech.com.pl
  • REKLAMA
  • #3 17810680
    abuhamza
    Specjalista AGD
    Ocena: 1020
    Słaba pasta, brak kalibracji. Nowy ikcm jest gorzej wykonany niz te pierwsze.
  • REKLAMA
  • #4 17810703
    Piotr2608

Poziom 41  
    Ocena: 4479
    abuhamza napisał:
    Nowy ikcm jest gorzej wykonany niz te pierwsze.

A tu bym polemizował - chyba, że fabryczne moduły też mają schromolone układy IKCM już na starcie. Są przypadki wymiany modułu inwertera co pół roku na gwarancji.
    Klienci są oburzeni bo Samsung każe za nie płacić, twierdząc iż uszkodzenie powstało z winy klienta.
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
    Przy Bażantarni 13/31A, Warszawa, 02-793 | Tel.: 666-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://zimtech.com.pl
  • REKLAMA
  • #5 17812021
    abuhamza
    Specjalista AGD
    Ocena: 1020
    W tych starych górnych modułach bardzo rzadko kiedyś driver padał a teraz? Im nowsza tym wiecej razy pada.
  • #7 17821107
    ludwik.lesniewski
    Poziom 9  
    Ocena: 16
    Dzięki za zainteresowanie.
    Ja zrobiłem taki patent, na radiator zamontowałem mały wentylator no i zobaczymy jak długo wytrzyma, radiator jest chłodniejszy, a temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pralką Samsung WW12H8400EW, która po wygaśnięciu gwarancji wielokrotnie uszkodziła moduł inwertera. Po wymianie na nowy, moduł działał krótko, a ostatnia wymiana układu IKCM15F60GA również nie przyniosła trwałego rozwiązania. Użytkownicy wskazują na możliwe przyczyny, takie jak nadmierne obciążenie silnika, słaba jakość nowych modułów oraz różnice w materiałach używanych do produkcji. W odpowiedzi na problem, użytkownik zamontował wentylator na radiatorze, co poprawiło jego temperaturę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA