Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

HiSense UB50EC591 - Paski na ekranie i brak połowy podświetlenia

28 Lut 2019 11:57 459 6
  • Poziom 9  
    TV jak w temacie.
    Wymienione listwy podświetlenia, wszystkie sprawne.
    Wymieniony T-Con.

    Mimo to problem wygląda tak:

    HiSense UB50EC591 - Paski na ekranie i brak połowy podświetlenia

    Tu pokazane dokładniej:

    https://youtu.be/46j6Z2zNeZc

    Taśma LCD, płyta AV czy zasilanie?
  • Poziom 23  
    Według. mnie matryca. Po co wymieniałeś podświetlenie? Po zdjęciu szkła nie sprawdziłeś jak ledy świecą?
  • Poziom 9  
    mch napisał:
    Po co wymieniałeś podświetlenie?

    Bo połowa była padnięta
  • Spec od monitorów
    Tak wygląda zasilacz ( HLL-4855WL ) pod ten model (UK)
    * PSU - RSAG7.820.5687/ROH - HLL-4855WL / HiSense LTDN50K321
    HiSense UB50EC591 - Paski na ekranie i brak połowy podświetlenia
    - wytwarza 200V/ 400mA oraz .... (patrz foto)
    - pod matrycę V500DK-2QS1
    - backlight to listwa 6x Led ( 3030 6V) Link
    * listwy sa łączone ze soba 2-pin. złączami ?
    LTDN50K321UWTSEU BACKLIGHT LED STRIPS Hisense_50_HD500DU-B01_11X6_3030C_3S2PX2
    HiSense UB50EC591 - Paski na ekranie i brak połowy podświetlenia HiSense UB50EC591 - Paski na ekranie i brak połowy podświetlenia

    p.s
    MAIN BOARD RSAG7.820.6392/ROH for HISENSE UB50EC591UWT oraz T-con
    HiSense UB50EC591 - Paski na ekranie i brak połowy podświetlenia HiSense UB50EC591 - Paski na ekranie i brak połowy podświetlenia

    Skoro dokładnie Nie Jest podswietlana symetrycznie Lewa połowa ekranu, to
    - albo wina w zasilaczu (kwestia jak podawane jest napiecie na 3-pin. złazce)

    p.s

    poziome paski na ekranie to na 9x% matryca (lub uszy z nia zwiazane)
    O PSU poczytaj zał.
    HLL-4855WP(40")
    HLL-4855WO(48")
    HLL-4855WL(50")
  • Poziom 9  
    lisek napisał:
    poziome paski na ekranie to na 9x% matryca (lub uszy z nia zwiazane)

    Paski znikają, jeśli odegnę prawy (patrząc od tyłu) zatrzask w T-Con od taśmy matrycy i tylko lekko go docisnę nie dopinając do końca, zdarza się też, że dopnę do końca, a pasy się nie pojawią i wrócą po wyłączeniu i włączeniu tv. Zamieniałem taśmy lewą i prawą - to samo.
  • Poziom 23  
    Rozumiem że, nie widziałeś obrazu przed wymianą LED? Czy był normalny? Bo istnieje duże prawdopodobieństwo że matryca była wcześniej uszkodzona albo że składając tv coś poszło nie tak. Jest szansa że blokując któryś pin w taśmie z t-cona TV będzie normalnie grał. Użyć lakieru? nie wiem. A może oderwało się gniazdo na t-con lub matrycy. Powodzenia.
  • Poziom 9  
    mch napisał:
    Rozumiem że, nie widziałeś obrazu przed wymianą LED? Czy był normalny?

    Robiłem już kiedyś ten TV, był wymieniany T-Con. Nie widziałem obrazu przez wymianą LEDów, bo nie był widoczny. Okazało się, że teraz do wymiany był znowu T-Con i LEDy przy okazji (chyba ze 4 sztuki o ile pamiętam, z Chin sprowadzałem, bo nigdzie indziej nie było). Do tego, że T-Con do wymiany doszedłem po jakimś czasie, jak po wymianie LEDów pojawił się obraz i już były te kreski, ale po zniknięciu logo "Smart TV" cały obraz momentalnie na sekundę robił się biały, potem się szybko ściemniał (podświetlenie było) i taki już zostawał do czasu wyłączenia TV, po włączeniu ponownie to samo. Próbowałem 3 inne T-Cony z tymi samymi oznaczeniami i identycznie wyglądające, ale było to samo, dopiero jak znalazłem dokładnie pod ten model TV (swoją drogą sam T-Con drogi jak cholera) i zamontowałem to obraz już nie znika i wszystko działa, filmy się odtwarzają itd, tylko jest problem z tymi pasami i połową ekranu, ale podświetlenie niby jest, bo widzę od tyłu, że wszystkie diody świecą.

    Dodano po 1 [godziny] 5 [minuty]:

    Wejście w YT bez włączonego neta:

    HiSense UB50EC591 - Paski na ekranie i brak połowy podświetlenia

    Wchodzenie do menu i wychodzenie:

    https://youtu.be/d46LIMRf9dM

    Bez pasków, bo odpiąłem prawy zatrzask, ustawiłem w pozycji kiedy ich nie było i dogiąłem do końca, nie pojawiły się. Po restarcie na 100% wrócą.